UŽICE: POSLE MUZIČARA NEPOŽELJAN I FOTOGRAF (ATILA SAB0)

0
Reklama

Izvor: Večernje novosti

Fotografija: Atila Sabo

Gradski kulturni centar u okrenuo leđa talentima. Sabo sprečen da snima bend „Pero Deformero

GRADSKI kulturni centar u Užicu je, nedavno, najpre „na cedilu“ ostavio lokalne rok grupe, a onda je 19. januara ovdašnjem fotografu Atili Sabu zabranio da ovekoveči nastup benda „Pero Deformero“…i

– Kao i nebrojeno puta dosad, otišao sam da zabeležim rok-događaj – objašnjava Sabo. – Ja sam „slobodni strelac“, ne radim u medijima, pa nisam ni mogao da se akreditujem kao foto-reporter, ali se moje ime nalazilo na listi benda koja je dostavljena Gradskom kulturnom centru. Ovim poslom se bavim iz ljubavi i nikada nisam naplatio svoje fotografije, a pomogao sam brojnim sastavima… Ovoga puta, međutim, rečeno mi je da su u ovoj ustanovi angažovali svog fotografa, te da će i svima ostalima biti zabranjeno unošenje foto-opreme.

Sabo napominje i to da su momci iz obezbeđenja bili veoma korektni i, uz izvinjenje, telefonirali direktoru Jeleni Vasović koja im je potvrdila da je pomenuta zabrana još „na snazi“. I, tako se dogodilo da je ustanova kulture – stvorena da podrži lokalne umetnike iz svih oblasti izražavanja – talentovanom fotografu, koji se specijalizovao za srpsku rok-scenu, onemogućila da se bavi poslom koji najbolje zna.

– Došlo je do nesporazuma jer je Sabo, bez obzira na to što se našao na spisku benda koji je te večeri nastupao, trebalo i da se akredituje jer mi tako planiramo medijsko izveštavanje – objašnjava direktor GKC u Užicu Jelena Vasović. – Sa pomenutim fotografom smo imali dobru saradnju i ako se zbog ovoga osetio diskriminisanim, ovim putem mu se javno izvinjavamo. Inače, donela sam Rešenje o tome da ustanova angažuje profesionalca koji će tokom januara besplatno fotografisati sve događaje koje organizujemo. 

GRADSKI kulturni centar u Užicu je svojevremeno nabavio vrednu opremu i najavio da će – obezbeđujući prostor za nastupe – biti podrška neafirmisanim muzičarima. Nažalost, kada su se lokalne rok grupe nedavno okupile sa željom da u ovom prostoru organizuju „Užički rok festival“, umesto da bez nadoknade dobiju prostor, uslovljeni su visokom cenom zakupa, procentom od ulaznica, prihodom od šanka…

Srećom, predsednik Skupštine u gradu na Đetinji Branislav Mitrović – inače i sam muzičar – za održavanje pomenutog festivala je kolegama obezbedio prostor u nekadašnjoj kasarni.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here