Uručena donacija Kolarčevoj zadužbini

Podrška za predstojeći, jubilarni 10. Beogradski Šopen fest

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Gospodin Pinokio – Novi singl/spot “Dvadeset drugi kasni sat”

Rekli su o Pinokiu: Sve je puno uglavnom prljavih gitara, žestokih r'n'r riffova s puno energije i sasvim jednostavnim tekstovima...

PREMIJERA PREDSTAVE „AUDIJENCIJA“ 20. MARTA U AKADEMIJI 28

MIODRAG RADONJIĆ I NIKOLA RAKOČEVIĆ U NOVOJ VERZIJI POZNATE DRAMEČuveni komad “Audijencija” češkog pisca i bivšeg predsednika Češke republike...

Objavljene nominacije za 28. dodelu nagrade Porin

Po prvi put putem YouTube kanala Porina, pod voditeljskom palicom Tamare Loos, saznali smo ko su nominovani za najprestižniju...

Direktorke Međunarodnog centra za muziku „Eva“ Ana Rančić i Vesna Surčulija Radić uručile su danas (petak, 12. februarKolarčevoj zadužbini donaciju u iznosu od 65.000 dinara, koja je namenjena realizacijiBeogradskog Šopen Festa u 2021. godini. 
  
 Ta donacija je takođe usmerena ka razvoju programske delatnosti Kolarca i konkretno – podršci Šopen Festa (Belgrade Chopin Fest) koji ove godine obeležava jubilej od 10 godina postojanja. 

 Ovaj festival u svojoj misiji slavi muziku jednog od najvećih kompozitora klavira – Frederika Šopena uz promociju vrhunskog međunarodnog i nacionalnogi pijanizma sa fokusom na mladim talentima.  

 Festival je odskočna daska mnogim domaćim pijanistima koji su na daskama velike sale Kolarčeve zadužbine imali priliku da se prvi put susretnu sa velikom pozornicom, što je značajno doprinelo razvoju njihove koncertne karijere. 

  Misija donatora – Međunarodnog centra za muziku „Eva“ (www.evamusic.rs) jeste podizanje svesti o važnosti finansijske pomoći od strane pojedinaca i privrednih društava u cilju očuvanja kulture i umetnosti Beograda.   Iako je primarna delatnost ovog centra organizacija muzičke škole instrumenta i priprema đaka za polaganje međunarodnih ABRSM ispita, želja osnivača je da svojim radom doprinesu kulturi i umetnosti svog grada. 

  Centar „Eva“ bio je dva puta domaćin master klasa poznatog baritona Davida Bižića, kao i master klasa džez pijaniste Dimitrija Vasiljevića, oba svetski priznata domaća umetnika. 

Ilija Milosavljević Kolarac je 1878. godine testamentom je svoju imovinu ostavio srpskom narodu u cilju širenja nauke i kulture. 
  Zgrada Kolarca svečano je otvorena 4. februara 1932. godine koncertom Beogradske filharmonije. Od tada do danas zgrada sa adresom Studentski trg 5 za mnoge predstavlja oazu znanja, kulture, umetnosti i muzike zbog čega je od izuzetne važnosti da je takvu sačuvamo i u ovim turbulentnim vremenima. 

Prilikom uručivanja ove donacije, predstavnici „Eve“ i Kolarca složili su se da je, pored podrške Ministarstva kulture i informisanja, važno podsticati donatorske inicijative u kulturi i umetnosti, kao činu razvoja filantropske svesti u domaćoj zajednici. 

  Zbog toga je gest Međunarodnog centra za muziku „Eva“ važan korak u daljoj saradnji sa Kolarcem u zajedničkoj misiji edukacije i promocije umetničke muzike. 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Novi holivudski filmovi u domaćim bioskopima: “Tvist”, “Duša”, “Lovac na čudovišta”

Spektakl SF horor, animirani, moderni klasik, čuveni roman na platnu Moderna verzija kultnog romana “Olivera Tvista” Čarlsa Dikensa u...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket