Umro Steve Bronski, suosnivač i klavijaturista benda Bronski Beat

0
Reklama

U 61. godini života umro je Steve Bronski (krajnje levo na fotografiji), suosnivač i klavijaturista Bronski Beat.

Rođen kao Steve Forrest u škotskom gradu Glasgowu, Bronski je osnovao Bronski Beat s Larryjem Steinbachekom i Jimmyjem Somervilleom 1983. nakon što su se njih trojica pojavila u dokumentarcu snimljenom za LGBTQ umetnički festival. Te su godine Bronski Beat debitovali uživo na dobrotvornom gay  koncertu September in the Pink, pre nego što su 1984. objavili znameniti singl “Smalltown Boy”. Ova synth pop himna dosegla je UK Top 3 i pripremila grupu za nezaboravne nastupe na TV- u u udarnom terminu.

Trio je objavio svoj debitantski album, “Age of Consent”, kasnije 1984. godine. “Why ?” je još jedan međunarodni hit i singl koji je upao u UK Top 10. Godine 1985. Somerville je napustio bend iz nepoznatih razloga, a originalna postava se nikada nije ponovno okupila. Bronski i Steinbachek nastavili su objavljivati ​​glazbu kao Bronski Beat tijekom 90-ih, a Steve Bronski se tijekom svoje karijere zalagao za prava homoseksualaca i trans osoba. Godine 2017., kada je Steinbachek umro od raka, Steve Bronski je još jednom oživio ime Bronski Beat, objavivši prvi album grupe u 22 godine: reizdanje njihovog debija pod nazivom “The Age of Reason”.

U spomen na svog bivšeg kolegu iz benda, Somerville je napisao: “Tužno je čuti da je Steve Bronski umro. Bio je talentiran i vrlo melodičan čovek. Bilo je zabavno i uzbudljivo raditi s njim na pesmama, pogotovo ovoj jednoj pesmi koja je promenila naše živote i dotaknula mnoge druge živote. Hvala za melodiju Steve.”

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here