Udruženje muzičkih umetnika Srbije (UMUS) nagradilo Anu Torbicu, Maju Rajković i Dragoslava Pavla Aksentijevića

Nagrade se dodeljuju po 51. put, a od 2000. godine u 3 kategorije

0
Reklama

Nagrade se dodeljuju po 51. put, a od 2000. godine u 3 kategorije

BEOGRAD: Značajno udruženje u kulturi – Udruženje muzičkih umetnika Srbije (UMUS), koje okuplja soliste, izvođače – interpretatore umetničke muzike i dirigente, po 51. put odlučilo je da ovu jedinstvenu i prestižnu Nagradu dodeli: Dragoslavu Pavlu Aksentijeviću za životno delo, Maji Rajković, pijanistkinji – za najuspešniji koncert u 2020. godini i Ani Torbici, baroknoj violistkinji i sopranu – za najuspešnijeg mladog muzičara u 2020.


Ova retka nagrada za muzičke izvođače dodeljuje se 51. put, a od 2000.godine ona se deli u tri kategorije.
Direkcija udruženja je saopštila da je veoma radosna što našim eminentnim umetnicima može da dodeli ovo priznanje, koje materijalno podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Svečana dodela se nažalost do daljnjeg odlaže, zbog epidemiološke situacije.

Sledi ispod detaljno obrazloženje prof. Ljubiše Jovanovića, flautiste, predsednika žirija, koji su činili: operska solo pevačica Nataša Jović Trivić, pijanistaVladimir Milošević, violista Petar Ivanović i pijanistkinja Snežana Nikolajević.


Dragoslav – Pavle Aksentijević
(Beograd, 1942) je diplomirao i magistrirao na Likovnoj akademiji u Beogradu. Bavi se drevnom srpskom i vizantijskom crkvenom muzikom. Poje po transkripcijama neumskih zapisa od 12. do 18. veka i po sopstvenim zapisima oslanjajući se na živo usmeno predanje. Nastupa uz bruj (ison) manjeg muškog vokalnog sastava (do 5 članova). Radi beleženja i snimanja napeva putovao je po Grčkoj, Svetoj Gori i Kipru. Nastupao je širom Srbije, u Hrvatskoj, Francuskoj, Austriji, Nemačkoj, Grčkoj, zemljama bivšeg SSSR-a i u SAD-u.

Godine 1988. dobio je Prvu nagradu za interpretaciju vizantijskih napeva na Međunarodnom horskom festivalu u Kardici (Grčka), a dve godine kasnije nagradu – za Koncert godine na Međunarodnom festivalu u Moskvi. Radio Insbruk je podelio Nagradu za interpretaciju stare muzike između Pavla Aksentijevića i Bi Bi Si-ja. Takođe, njemu je ukazana velika čast molbom monaštva čuvene ruske Sergijevske lavre da zapeva glavnu liturgijsku pesmu u crkvi Svete Trojice.

Dobitnik je nagrade Fonda za kulturu grada Beograda za (1989), Zlatne medalje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za (1990), nagrade Radio Insbruka (1990) i Godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije (2000).

Ceo svoj život Pavle Aksentijević je posvetio umetnosti, otkrivajući javnosti arhaični svet muzičke i likovne prošlosti srpskog naroda. Oživljavajući taj i takav izraz, budeći u nama duh davnih vremena Aksentijević nam otkriva i suštinu bića savremenog čoveka, jasno nam pokazujući da budućnost ne postoji bez prošlosti.

Aksentijevićeva umetnička misao traje i prisutna je u kontinuitetu pet decenija. Za to vreme duhovna muzika je doživela društvenu transformaciju i postala je zasluženo od gotovo zabranjene i prokazane muzičke oblasti odraz nacionalnog bića i stalni izvor inspiracije novih generacija stvaralaca.
Za to je u mnogome zaslužan i Aksentijević. Iz ovih razloga UMUS sa velikim zadovoljstvom dodeljuje Nagradu za životno delo našem velikog umetniku – Dragoslavu Pavlu Aksentijeviću.
MAJA RAJKOVIĆ


Nagradu za najbolje muzičko izvođačko ostvarenje za 2020. godinu UMUS dodeljuje – Maji Rajković, redovnom profesoru na FMU u Beogradu i doktoru umetnosti, za resital održan 12. decembra 2020. godine u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Ovaj resital je predstavljao završnu manifestaciju velikog projekta pod nazivom „Žensko muzičko stvaralaštvo kroz vekove (od 17. do 21. veka)“ u okviru kojeg je pijanistkinja Maja Rajković realizovala 11 koncerata za samo mesec dana u raznim gradovima Srbije.
Programom, koji je činio prikaz ženskog klavirskog stvaralaštva u ovom periodu,  predstavljene su i kompozicije četiri domaće autorke – Vere Milanković, Milane Stojadinović-Milić, Ivane Stefanović i Ivane Ognjanović.
Ovaj nastup predstavljao je muzički događaj najvišeg umetničkog dometa, a njegov značaj u pogledu proširivanja opšte kulturne perspektive u našoj zemlji je utoliko veći ako se ima u vidu da je najveći deo programa izveden premijerno.

Maja Rajković u kontinuitetu, osmišljeno, produhovljeno i snažno iskazuje svoje kvalitete kao solista, kamerni muzičar i pedagog. Visoki standardi izvođaštva postavljeni su i na nagrađenom koncertu. Promišljenost, plemenit ton i besprekorna tehnika dopunjeni su zaokruženom muzičkom mišlju i besprekornim skladom samog programa. Produbljivanje odnosa prema savremenom srpskom stvaralaštvu predstavlja i okosnicu umetničkog sveta koji nas okružuje. Maja savršeno razume neophodnost i potrebu takve vrste sagledavanja muzike. To čini sa radošću i osmehom!

UMUS sa velikim zadovoljstvom godišnju Nagradu za najbolje muzičko – izvođačko ostvarenje dodeljuje Maji Rajković.


Maja Rajković, foto: Olja RadmanovićANA TORBICA


Godišnju nagradu UMUS-a za 2020. godinu u kategoriji najperspektivniji mladi umetnik do 30 godina starosti dobila je barokna violistkinja i sopranistkinja Ana Torbica.

Diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Nišu, a master studije iz istorijske interpretacije (barokna viola i barokno pevanje) završila na poznatoj Kraljevskoj akademiji za muziku u Londonu prošle godine. Profesori u Velikoj Britaniji su joj bili priznati umetnici Džejn Rodžers (vođa viola u najpoznatijim orkestrima za baroknu muziku), Nikolet Munen (umetnički direktor ansambla “Bahovi svirači” i koncertmajstor poznatih baroknih orkestara), kao i Majkl Čans (jedan od najpoznatijih kontratenora i baroknih pevača sveta).

Tokom svojih studija, Ana je nagrađena sa počasnom stipendijom “Kristofer Hogvud” od Akademije, i kao takav stipendista jednog od četiri velika koledža u Velikoj Britaniji, oficijalno je pozvana u Kembridž na Penbruk koledž. Takođe, nagrađena je i stipendijom Džonatan Džulijan Fondacije, te donacijom od Mek Farelajn Volter Fondacije koja joj je podarila baroknu violu iz majstorske radionice Jana Pavlokovskog – najboljeg graditelja baroknih viola na svetu. 2020. godine, pored diplome Mastera Umetnosti, Ana je primila i LRAM Diplomu od Kraljevske Akademije (Licenca Kraljevske akademije za muziku) – profesionalnu licencu/diplomu za profesore muzike koje izdaje ova prestižna institucija.

Nakon ovih studija u Londonu, Ana je postala prvi kvalifikovani barokni violista u svojoj matičnoj zemlji, gde aktivno radi na razmeni istočne i zapadne muzičke tradicije toga perioda, kao i na pedagoškom aspektu istog. Od nedavno je dobitnik i posebne Bikerdaik Alen nagrade za ranu muziku za dostignuća na odseku za istorijsku interpretaciju na Kraljevskoj akademiji za muziku u Londonu.

Brojne aktivnosti mlade violistkinje i soprana Ane Torbice u zemlji i inostranstvu naišle su na odobravanje i lep odziv u muzičkoj javnosti. Osećanje zadovoljstva je pojačano i time što je Ana zapravo zaronila duboko u oblast autentične barokne muzike koja još nije do kraja istražena u našoj sredini. Postavljanje novih standarda vezanih za baroknu muziku odvija se u celom svetu i upravo ovakav rad mladih umetnika u Srbiji predstavlja značajan doprinos razvoju muzičke misli i trajno osvetljavanje skrivenih tajni muzike.

UMUS se dodelom godišnje Nagrade za mlade umetnika Ani Torbici sa zadovoljstvom pridružuje daljim podsticajima za razvoj barokne muzike u Srbiji.

Ljubiša Jovanović
Predsednik žirija UMUS-a


ANA TORBICA
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here