Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije ima novo saopštenje oko isplate pomoći samostalnim umetnicima

Čeka se rasplet uskoro

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

NOVI BIG BIOSKOP NA OTVORENOM U RAKOVICI OD 9. JULA

BOEMSKA RASPRODIJA U CINE GRAND I U DRIVE IN NA ADI AKO se možda...

KONCERTNI KALENDAR (JUL & AVGUST) U BEOGRADU I SRBIJI TOKOM LETA 2020. (VOL. 3)

ZA SADA SVI BEZ SIGURNIH DATUMA TEŠKO je i nezahvalno najaviti svirke i koncerte u našoj zemlji...

SERGIO LOUNGE predstavlja “The Loungest”!

Sergio Lounge predstavlja novi studijski album "The Loungest", koji objavljuje u saradnji sa Pop Depresijom i Kišobranom....

Čeka se rasplet uskoro


Ranije smo pisali o odluci Vlade Srbije da se realizuje pomoć ugroženim samostalnim umetnicima za tri meseca koliko nisu mogli da ostvaruju prihod usled pandemije korona virusa. Time se misli na sve muzičare, glumce, reditelje i ostale koji nisu nigde u stalnom radnom odnosu, osim što jesu u umetničkim udruženjima. Primera radi, glumci zaposleni u državnom sektoru kao što su sva pozorišta na budžezu Srbije, i dalje primaju punu platu bez obzira što ne igraju predstave od 15. marta, dok honorarni glumci ne mogu ostvarivati tu nadoknadu kada ne glume. A šta je tek sa muzičarima koji nisu zaposleni u državnoj službi niti im to profesija omogućava, osim ako nisu baš na nekoj poziciji ranije stečenoj? Tim povodom se prošli put, a i sada obratio javno muzičar Nikola Čuturilo Čutura, o daljim koracima te isplate samostalnim umetnicima, ovde konkretno on je ispred Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije.

Obraćanje kolegama na Facebook nalogu kao i na sajtu Udruženja prenosimo u celini:

SAOPŠTENJE UDRUŽENJA!

Poštovane kolege,

samostalni umetnici,

Obraćamo vam se ispred Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije.
Naše obraćanje je vezano za minimalnu naknadu Vlade republike Srbije prema nama koja je od strane Vlade zvanično odobrena, a sve usled situacije vanrednog stanja kao posledice pandemije virusa Covid 19.

Poslednja informacija koju smo podelili sa vama bila je da će nadoknada biti isplaćena na račune umetnika do kraja meseca maja, što se očigledno neće dogoditi. Lične račune svih naših umetnika smo prosledili Ministarstvu kulture republike Srbije na njihov zahtev, još 11. maja. Tada nam je rečeno da će sredstva (3 puta 30 000 RSD, svakom umetniku kao tromesečna naknada) od strane Ministarstva kulture republike Srbije biti prosleđena lokalnim samoupravama (opštinama) koje će onda uplaćivati ovaj iznos na račune svakog samostalnog umetnika koji je u njihovoj nadležnosti (kao jednokratnu bespovratnu naknadu u iznosu od 90 000 RSD neto).


Obrazloženo nam je da su u ovom modusu-lancu isplate izuzeta sva umetnička reprezentativna udruženja iz finansijsko administrativnih razloga.
Sada već mesec dana imamo odluku Vlade republike Srbije i sredstva koja su obezbeđena. Ispostavilo se, kako nam je saopšteno, da svaka lokalna samouprava (opština) mora da snosi troškove PDV na neto iznos od 90 000 RSD.


Poslednja informacija je da su sve lokalne samouprave (opštine) u republici Srbiji osim lokalnih samouprava na teritoriji grada Beograda, prihvatile ovu obavezu, te su njima sredstva već prosleđena i moguće je da su već na računima umetnika.

U gradu Beogradu, gde je više nego dve hiljade od ukupnog broja samostalnih umetnika, još uvek razmatraju na koji će način lokalne samouprave rešiti ovaj problem. Saopšteno nam je da se na tome ubrzano radi. Onog trenutka kada dobijemo informaciju da je situacija razmršena, bićete obavešteni.

U međuvremenu jedino što nam preostaje je da sačekamo…

Budite u dobrom zdravlju .


Da podsetimo, na sajtu Ministarstva kulture republikie Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike – objavljen je i zvaničan predlog za materijalnu pomoć umetnicima.

Pred vama je kompletan dopis.

ПРЕДЛОГ ЗА МАТЕРИЈАЛНУ ПОМОЋ САМОСТАЛНИМ УМЕТНИЦИМА

Датум: 15.04.2020.

Имајући у виду различите реакције, анализе и предлоге у јавности у вези са тренутним положајем самосталних уметника, Министарствo културе и информисања упутило је данас Влади Републике Србије предлог конкретних мера за привремено превазилажење ефеката које криза настала у условима пандемијe Covid-19 има на материјални положај самосталних уметника, а узимајући у обзир и решења која су с тим у вези друге земље примениле.

Мере би се, према том предлогу, састојале у помоћи у износу од по 30.000 динара месечно, у наредна три месеца, која би била уплаћена на рачуне репрезентативних удружења у култури ради даље дистрибуције самосталним уметницима сагласно броју уметника који се воде у евиденцији репрезентативног удружења.

Напомињемо да дистрибутери филмова, приказивачи и продуценти, као привредни субјекти, већ подлежу донетим мерама Владе, те се наведени предлог мера Министарства културе и информисања на њих не односи.

Предложене мере се односе на обезбеђивање егзистенције самосталних уметника као носилаца делатности од општег интереса у култури.

Култура је најзначајнији део нашег националног и државног идентитета и као таква нема мањи значај од осталих привредних грана. Напротив, њен утицај на свеукупни економски, друштвени и привредни развој је немерљив. Ефекти помоћи самосталним уметницима превазилазе износ средстава који би требало определити.

С обзиром на наведено, Министарство културе и информисања изражава очекивање да ће се предложене мере узети у разматрање.


Kao i prošli put, nadamo se da će se rešiti problem.
I da će svi dobiti svoje zaslužene uplate.

Pratimo sve i obavestićemo dalje javnost!


OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Zagrebački bend Mašinko predstavlja novi singl i videospot o „Izgubljenom vremenu“

Zagrebački bend Mašinko predstavlja novi singl i videospot „Izgubljenom vremenu“ s aktualnog albuma „Danas ću, sutra ću“....

Vlada u Velikoj Britaniji ponovo dozvoljava održavanje koncerata

Nakon što je prošle nedelje spremila paket mera pomoći za muzičku industriju i sektor manifestacija od čak 1,57 milijardi funti, vlada Velike...

OTKAZAN TAM – TAM MUZIČKI FESTIVAL U HRVATSKOJ

“Dragi TAM TAM-ovci, nažalost nemamo dobre vijesti. Kao organizatori TAM TAM-a i u dogovoru sa lokalnim vlastima, a obzirom na situaciju smo...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!