U toku je 16. turneja filmskog festivala “Slobodna zona” i trajaće do 15. juna u preko 50 gradova Srbije

Zanimljiv izbor filmskih naslova za široki dijapazon ciljne grupe

0
Reklama


Zanimljiv izbor filmskih naslova za široki dijapazon ciljne grupe

I ove godine čuveni Filmski festival ljudskih prava Slobodna zona krenuo je od 15. marta na turneju po Srbiji i trajaće do 15. juna, u preko 50 opština i gradova.
Publika će imati priliku da pogleda čak devet najboljih festivalskih ostvarenja.


Ideja ove turneje jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima, a kao i svake godine, svi filmovi na turneji biće besplatni.


Pored gradova kao što su Pančevo, Zrenjanin, Novi Bečej, u kojima se Turneja realizuje već dugi niz godina, sada je uspostavljena saradnja sa čak sedam novih mesta, među kojima su Pecka, Golubac, Vladičin Han...

U ovom trenutku, u Obrenovcu, Pančevu i Osečini traje turneja, a do sredine juna, filmovi će se prikazivati i u Rumi, Kragujevcu, Somboru, Čačku.


Promo spot:Pažljivom selekcijom tima Slobodne zone prikazaće se filmovi koji su na prošlom izdanju Festivala,  od 4. do 9. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike.


Tako će se u okviru Turneje naći pobednički film Slobodne zone – Profesor Bahman i njegovi časovi,koji, kako sam naziv kaže, govori o načinu predavanja profesora Bahmana.

Kada bi sva deca imala tako emotivno inteligentnog i strpljivog profesora poput Bahmana, svaki konflikt bi se rešavao razgovorom, a “Imagine” Džona Lenona bi bila naša stvarnost.

Profesor Bahman i njegovi časovi
Publika širom Srbije Srbije imaće priliku da gleda i jedan od najgledanijih filmova sa prethodnog izdanja Festivala – dokumentarac Najlepši dečak na svetu.


Čuveni italijanski reditelj Lukino Viskonti proputovao je Evropu tražeći dečaka za ulogu Tađa – personifikaciju lepote, za kultni film Smrt u Veneciji. Pronašao je 15-godišnjeg Bjorna Andresena čiji će život promeniti kultna uloga.

Među odličnim dokumentarnim filmovima ove godine je i novo ostvarenje nagrađivanog reditelja Avija Mograbija.

Film Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju kroz svedočenje izraelskih vojnika donosi priču o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Mograbi od istorijskih činjenica konstruiše ironični priručnik kako okupirati tuđu teritoriju na više od 50 godina.Prve 54 godineIgrani film Bez kajanja donosi takođe priču o vojnicima.

Sada su u pitanju holandski vojnici na mirovnoj misiji na Bliskom Istoku, čije će živote zauvek promeniti susret sa lokalnim dečakom čiju su kozu slučajno ubili.

Dokumentarni film Zabavi je došao kraj, bavi se veoma savremenom temom, licem i naličjem frilensera koji zarađujući pružajuću usluge na Uberu, Amazonu i drugim velikim platformama.

Ostvarenje Zabavi je došao kraj je dokumentarac koji se bavi nepostojećim radničkim pravima.

Film Ja sam Greta donosi priču o trenutno najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji Greti Tunberg koja zna o klimatskim promenama više od 97% svetskih politačara.


Zabavi je došao kraj
U okviru Turneje mlađa publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda i filmove Prvi sneg, igrani finski film o 13-godišnjem Irancu čija porodica čeka azil u Finskoj, i Moj tata hot dog, film o ćerki koja je svom ocu podrška na putu promene karijere na koji je krenuo.

Dok ga svi osuđuju, ona ga podržava u ostvarenju snova, i veruje da će on postati glumac.

Ponudom filmova za mlađu publiku motivišu se partneri da u saradnji sa lokalnim školama organizuju projekcije za srednjoškolce.


PRVI SNEGJoš jedan dokumentarac u ovogodišnjem izboru je film koji nije bio prikazan na Slobodnoj zoni, ali koji se svojom temom uklapa u ideju Turneje – Fejt i Branko, film koji govori o braku dvoje muzičara, Fejt koja iz Engleske putuje u Srbiju da upozna romsku muziku i Branka, violiniste romskog porekla u kojeg se zaljubljuje. 

Publika može na sajtu Slobodne zone pogledati termine i lokacije 16. Turneje kao i putem društvenih mreža – Instagram i Fejsbuk.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here