U Sarajevu počelo snimanje novog filma Danisa Tanovića

Sve u Sarajevu se može ismejavati i biti tema viceva, osim jedne stvari, a to je odgovor na pitanje – gde su najbolji ćevapi u ovom gradu

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoSve u Sarajevu se može ismejavati i biti tema viceva, osim jedne stvari, a to je odgovor na pitanje – gde su najbolji ćevapi u ovom gradu


SARAJEVO, 3. maja (Tanjug) – Proslavljeni reditelj i “oskarovac” Danis Tanović danas je u Sarajevu počeo snimanje svog novog filma “Deset u pola”, u okviru projekta “Sarajevo grad filma za globalne ekrane”, javljaju producenti.

Film se odvija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine koji je pogođen pandemijom, i prati sudbinu dvojice prijatelja – sarajevskih ćevabdžija, koji se sukobljavaju oko kvaliteta ćevapa u njihovim radnjama, gde zapravo preispituju životne odluke i prihvataju neminovne promene.

Reditelj Tanović u ovom filmu ponovo sarađuje sa glumcima Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem, nakon filmova “Ničija zemlja” (osvojio Oskara za najbolji strani film 2001. godine) i “Smrt u Sarajevu” (2016).

Osim njih, u glavnim ulogama su i mladi glumci sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu – Kerim Čutuna i Helena Vuković.
  Veliku glumačku ekipu čine i – Anja Matković, Goran Navojec, Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović Avdagić, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Sanin Milavić, Mirvad Kurić, Miroljub Mijatović, Armis Mašić.


Helena Vuković
Branko Đuriće Đuro
Danis Tanović

Reditelj i scenarista filma Tanović ukratko o filmu kaže da se sve u Sarajevu može ismejavati i biti tema viceva, osim jedne stvari, a to je odgovor na pitanje – gde su najbolji ćevapi u ovom gradu.

  Nikola Kuprešanin uz reditelja potpisuje scenario, a u autorskoj ekipi su – direktor fotografije Damir Šagolj, kostimograf Ina Arnautalić, scenograf Sanda Popovac, i drugi.

Film “Deset u pola” nastaje zahvaljujući producentkoj kući “Obala Art Centar”, Sarajevo Film Festivalu i Turskoj državnoj radio-televiziji (TRT), u okviru zajedničkog projekta “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS).

Danis Tanović i ko-scenarista filma – Nikola Kuprešanin
Reditelj Danis Tanović i direktor fotografije Damir Šagolj

Taj projekat je fokusiran na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu.
  Tanovićev film je treći u okviru tog projekta, nakon dela “Dobar dan za posao” (2018) u režiji Martina Turka i ostvarenja “Koncentriši se, baba” (2020) Pjera Žalice.

Autor Danis Tanović, nakon osvajanja Oskara za antiratni film “Ničija zemlja” (2001), ostvario je zapaženu karijeru u inostranstvu: francuski film “Pakao” (2005) gde igra Emanuel Bear, irsko ostvarenje “Trijaža” (2009) sa Kolinom Farelom, indijski “Tigrovi” (2014), ali i holivudski triler o serijskom ubici “The Postcard Killings” (2020) gde su glavni Džerfri Din Morgan i Famke Jansen.

Takođe, veoma je hvaljen i njegov film “Cirkus Kolumbija” (2010) u kome su delili ekran Predrag Miki Manojlović i Mira Furlan, ali i izuzetna mini serija “Uspjeh” (2019) za kanal HBO Europe.


Tanjug / Ivan Makragić

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Izložba “ARTikulacije stvarnosti” od 10. avgusta u Domu omladine Beograda

Na fotografijama slike sa koncerata muzičara - Ritam Nereda, Nikola Vranjković, Goblini, Pekinška Patka, Buč Kesidi, Mortal Kombat, Hype, Nadimač...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket