U Njujorku otvorena izložba srpske umetnice Emilije Gašić

Svestrana autorka: filmski reditelj, snimatelj, fotograf, scenarista, montažer, producent

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Svestrana autorka: filmski reditelj, snimatelj, fotograf, scenarista, montažer, producent


NJUJORK, 5. maja (Tanjug): Nova izložba fotografija naziva „Između” umetnice Emilije Gašić otvorena je u galeriji „Culture Lab LIC” u Njujorku, 1. maja, a sam projekat je već imao ove godine svoje postavke u Srbiji – Beogradu i Vrnjačkoj Banji, ali i Engleskoj – u Londonu.  

Njujorška publika će imati priliku do 30. maja da pogleda postavku i da doživinačin na koji diplomirana filmska i TV rediteljka Gašić posmatra okolinu kroz svoj objektiv – svet skriven između fantazije i stvarnosti, senke i svetlosti, sela i grada.

  Publika je veoma željna kulturnih događaja, što je dokazano i na otvaranju ove izložbe fotografija, kada su bili prisutne osobe javnog života: glumica Katarina Radivojević, slikar Lendon Klej, filmski producent Tomas Mengen, scenariste i reditelji Kiran Magin i Tim Dilejni, scenografkinja Julanda Ju Rong Šije, producent Pol Pisaro (praunuk poznatog francuskog impresioniste Kamija Pisaroa).

“Jako sam srećna što je izložba izazvala toliko interesovanje. Održan je i koncert na otvorenom, ispred galerije, što je doprinelo tome da veče bude magično, ali me je i vratilo u ono vreme pre pandemije”, puna je utisaka autorka Gašić.

  “Kako su fotografije nastale u momentima kretanja između raznih stanica, gradova, zemalja, drago mi je da tako simbolično i sama izložba putuje”, objasnila je umetnica.


Emilija Gašić
Višestruko nagrađivana autorka poslednjih pet godina živi i radi u Njujorku kao svestrana umetnica – reditelj, direktor fotografije i fotograf.

Multitalentovana, strastveni zaljubljenik u vizuelnu umetnost, neprestano radi uglavnom na više projekata istovremeno. Trenutno razvija  i svoj prvi dugometražni film „78 dana” koji je nastao tokom radionice “College Cinema” u okviru Venecijanskog bijenala.

 Emilija Gašić je diplomirala režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije nastavila je na Njujorškom univerzitetu, na “Tiš školi umetnosti”, gde su svojevremeno išli i legendarni reditelji –  Martin Skorseze, Spajk Li, Džim Džarmuš, Kloe Žao (najnovija dobitnica Oskara za film “Nomadland”).

Pored Srbije i SAD, rediteljka je snimala filmove u Francuskoj, Norveškoj i Češkoj. Dobitnica je nagrade „Nikon storitelers”, a nominovana je i za prestižno „Volker Bahneman” priznanje za neverovatna postignuća u filmskoj fotografiji.


 


Emilija je sarađivala sa poznatim srpskim glumcima kao što su Tanasije Uzunović, Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Jasna Đuričić, Goran Bogdan, Nada Šargin, a realizovala je devet kratkih ostvarenja kao scenarista i reditelj.


   Ti kratki filmovi obišli su razne svetske festivale, a njen film „Čekanje” imao je premijeru na 66. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma.
    Film je osvojio nagrade u Srbiji, Japanu i Indoneziji, i bio prikazan na festivalu Kisa u gradu Izmiru, Turska.

    Gašić ima za sobom 9 filmova kao snimatelj i još 5 u pripremi, a na svojim projektima je radila i kao montažer i producent.

Njen svežiji snimateljski poduhvat „Ne radi lift” (Out of Order) u režiji Brendona i Kameron Laventur osvojio je nagradu na „Workers Unite” festivalu.

Domaća publika je taj film gledala u Beogradu na Festivalu srpskog filma fantastike u novembru 2020. godine.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket