Revolucija u event industriji: U Hrvatskoj prvi festival koji se plaća kriptovalutama

0
Reklama

Ovaj mehanizam omogućuje postizanje optimalne cene koju je kupac spreman platiti, odnosno, ovim mehanizmom tržištu se dopušta da pronađe optimalnu cenu za festival.

DAO ili Distributed Autonomus Organisation organizacija je koja se provodi kroz pravila kodirana u pametnim ugovorima. Iako je danas većina DAO-a usmerena na finansije, sve više timova istražuje mogućnosti u drugim industrijama (poput dobrotvornog rada, zajedničkog kupovanja umetnina itd.).

Hrvatski tim stručnjaka iz nekoliko područja odlučio je stoga testirati muzičku industriju, odnosno, organizovati prvi DAO festival u svetu za koji će se ulaz plaćati kriptovalutama.
Tako će Noa Beach Club sa Zrća, od 8. do 13. avgusta, ugostiti Circus Maximus festival, a neka od zvučnih imena koja će nastupiti na njemu su DJ zvijezde Da Tweekaz, Brennan Heart, Imanbek i Harris&Ford…

Kako izgleda DAO koncert uopšte?

A kako se muzički festival može organizovati na DAO način otkrio je informatički stručnjak Nikola Jokić: “Tako što ćemo dopustiti to svima koji budu zainteresovani da poseduju i upravljaju muzičkim festivalom. U našem slučaju postojaće pametni ugovor koji drži budžet festivala! Članovi muzičkog festivala DAO moći će, naime, odlučiti gde će se i kada održati sledeći festival, koji će DJ svirati, koliko će svaki umetnik biti plaćen… Na taj način kupac nije samo kupac, već i sudija kojem je omogućeno da utiče na smer muzičkog festivala!”

Hrvatska ovim iskorakom na festivalskoj sceni postaje jedan od lidera u svetu. 

Ovaj mehanizam omogućuje postizanje optimalne cene koju je kupac spreman platiti – u određenom smislu – ovim mehanizmom tržištu se dopušta da pronađe optimalnu cenu za festival. Ulaznice koje se kupuju rano jeftinije su, a poslednje prodate ulaznice su veće.

Sledeći tehničke standarde novih, finansija, postajemo deo većeg ekosastava – dopuštajući drugim projektima da se integriraju s našim mehanizmom prodaje karata i na taj način širimo publiku kojoj možemo pristupiti. Upravo iz tog razloga, odlučili smo napraviti besplatni softver otvorenog koda, kojeg može koristiti bilo ko na svetu za svoje događaje i prodaju ulaznica. Važno je dodati da za svaku kupovinu osoba dobija NFT Ticket, što je zapravo trajni digitalni zapis koji ima svoju vrednost, te ostaje kupcu i nakon festivala”, pojašnjava Nikola Jokić.

Svojevrsna revolucija u event industriji

“Inspiracija za Circus Maximus potekla je od drevnog rimskog stadiona i masovnog zabavišta u Rimu za vreme ‘ludija’, odnosno javnih igrara koji su sponzorisali vodeći Rimljani u korist rimskog naroda. Trajale su od spektakularnih proslava na više mesta održanih tokom nekoliko dana! To nas je podsetilo na formu festivala, te smo odlučili napraviti korak dalje u event industriji i napraviti svojevrsnu revoluciju. Čeka nas još mnogo izazova, ali želimo da svi budu deo umetnosti, da je zajedno stvaraju i oblikuju”, dodala je Josipa Žižić, voditeljka marketinga Noa grupe.


U stručnom timu festivala, uz jednog od osnivača Noa grupe Ivana Jokića, još su i dizajner Aldo Stošić i muzički menadžer Saša Đurđević.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here