U Hrvatskoj PDV na koncertne ulaznice smanjen na 5 posto !

0
Reklama

Udruženje muzičkih menadžera i organizatora – MIO pozdravlja odluku Vlade da se PDV na ulaznice za kulturne i ostale priredbe smanji s 25 i 13 posto na 5 posto čime će se u velikoj meri olakšati poslovanje domaćih kompanija iz tog sektora, ali i povećati konkurentnost Hrvatske u kontekstu održavanja velikih koncerata stranih izvođača koji su dosad bili češći u susednim zemljama gde je PDV mnogo niži.

Udruženje MIO okuplja umetnike, organizatore koncerata i festivala, produkcijske kompanije, muzičke menadžere i ostale u muzičkoj industriji, proteklih se devet godina snažno zalaže za smanjenje PDV-a na ulaznice za koncerte. Odlukom Vlade, PDV na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe napokon će se smanjiti s 25 i 13 posto na 5 posto, a važno je istaknuti kako su navedena smanjenja PDV-a trajna, što je potvrdio i ministar finansija Zdravko Marić. Mere koje će u značajnoj meri olakšati poslovanje subjekata u muzičkoj industriji, stupaju na snagu od 1. aprila.

Pohvaljujemo odluku Vlade da se Hrvatska koja je dugi niz godina imala najveći porez na ulaznice za koncerte u Evropi, približi ostalim evropskim zemljama, ali i onim u okruženju, u poreznom rasterećenju ulaznica za muzičke manifestacije. Ova je odluka posebno važna u ovom trenutku kada se, nakon razarajućeg uticaja pandemije, polako počinje nazirati oporavak naše industrije. Dugo smo upozoravali i na nesrazmerno kod oporezivanja drugih vrsta priredbi poput bioskopskih ulaznica i zaista smo zahvalni na intervenciji Vlade i nameri da se ovim činom podstakne i pomogne rad, u području organizacije kulturno – umetničkih događaja“,  izjavio je Josip Joe Bašić, pod predsednik Udruge MIO.

Iz toga podsećaju da upravo sektor kreativne i muzičke industrije zapošljava više od 15 000 ljudi koji rade na poslovima produkcije, organizacije, zaštite i same realizacije koncerata, dok sama industrija u jednoj godini akumulira potrošnju veću od 10 milijardi kuna, što ima nemali učinak na celokupnu zemlju.

Porezno rasterećenje ulaznica važno je i u kontekstu povećanja konkurentnosti Hrvatske kao destinacija koja privlači strane izvođače.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here