Turski pijanista Fazil Say 18. decembra na Kolarcu u okviru koncertnog serijala “Steinway & Sons”

“ČOVEK JE POTPUN, SAMO UZ MUZIKU”

0
Reklama


“ČOVEK JE POTPUN, SAMO UZ MUZIKU”BEOGRAD: Poznati turski pijanista Fazil Say imaće 18. decembra u Beogradu svoj samostalan koncert u velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Nakon uspešno održanog koncerta ruskog pijaniste Andreja Korobeinikova i irskog umetnika Berija Daglasa, Piano Land i Kolarčeva zadužbina predstavljaju nastavak koncertnog serijala u okviru “Steinway & Sons” koncertne sezone 2021/2022.

Koncept je ostao identičan: organizacija koncerata dovodi samo vrhunske svetske pijaniste koji promovišu Steinway & Sons instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.

Predstojeći koncert će beogradskoj publici predstaviti turskog pijanistu Fazila Saja, jednog od najoriginalnijih muzičara na svetskoj muzičkoj sceni.

Fazil Saj će se predstaviti 18. decembra u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine sa početkom u 20h sa sledećim programom:

·         F. Kupren – “Iz četvrte sveske komada za klavsen”

·         Klod Debisi – “Bergamska svita”

·         Moris Ravel – “Ogledala”

·         E. Sati – “Gnossiennes 1, 2 i 3”


Facebook: https://www.facebook.com/steinwaysezona/
Instagram: https://www.instagram.com/steinway_koncertna_sezona/


Foto: Marco BorggreveBIOGRAFIJA

Fazil SAJ (Fazil SAY)


Fazil Saj je prepoznatljiv po senzacionalnoj, neposrednoj interpretaciji. Za izvrsnog umetnika kažu da je podjednako odličan pijanista i kompozitor, a da su njegovi koncerti uvek različiti, direktniji, uzbudljiviji, otvoreniji i kao takvi gađaju pravo u srce.


Pijanista iz Turske je rođen 1970. godine u Ankari. Već sa 5 godina je počeo da svira klavir kod istaknutog turskog pedagoga Mithata Fenmana. Klavir i kompoziciju je završio na Državnom konzervatorijumu u rodnoj Ankari.

Kao stipendista, dalje školovanje i usavršavanje je nastavio u Hochschule u Diseldorfu kod Davida Levinea i na Berlinskom konzervatorijumu.

Fazil Saj je 1993. godine osvojio Prvu nagradu na Evropskom takmičenju mladih koncertnih solista, a 1994. godine Prvu nagradu na međunarodnom takmičenju Mladi koncertni umetnici u Njujorku.  Za ove nagrade sam Fazil Saj kaže da su mu otvorile vrata svih vodećih koncertnih sala sveta, na svih pet kontinenata. 

Nastupao je sa svim značajnim orkestrima i mnogim velikim dirigentima, i razvijao je repertoar u rasponu od kompozicija J. S. Baha do «klasika» Hajdna, Mocarta i Betovena, kao i savremene muzike, uključujući sopstvene kompozicije za klavir.


Redovan je gost Njujorške i Izraelske filharmonije, Baltimorskog simfonijskog orkestra, Filharmonije iz Sankt Peterburga, Bi-Bi-Si filharmonije, Nacionalnog orkestra Francuske i drugih vodećih orkestara širom sveta.

Nastupao je na brojnim festivalima u Lucernu, Ruru, Beču, Miagi, festivalu u Verbieu, Monpeljeu, Roterdamu, kao i u svim vodećim svetskim koncertnim dvoranama – Koncertgebau u Amsterdamu, Berlinsku filharmoniju, bečki Musikverein, Suntori hol u Tokiju, Carnegie hol i Averi Fisher hol u Njujorku i mnogim drugim.


Fazil Say 2016 Photo: Marco Borggreve
Njegovi partneri u kamernoj muzici su Jurij Bašmet i Šlomo Minc. A ne treba izostaviti ni druge istaknute saradnike – Maksim Vengerov, Minetti kvartet, Modigliani kvartet, Nicolas Altštadt, Marijana Krebasa, Bobi Mekferi, Patricija Kopačinskaja.


Fazil Sai je bio ekskluzivni umetnik i “Artist in Residence” u Koncerthausu u Dortmund, Berlinu, Beču; Frankfurtskom simfonijskom orkestru i Alte operi; Filharmoniji Drezden, a od sezone 2019/20, Fazil Saj je umetnički partner Camerata Salzburg.


«Genije», po rečima francuskog lista «Le Figaro» je podjednako kompozitor koliko i pijanista.

Svoj prvi komad, Sonatu za klavir, je napisao još 1984. godine, sa svega 14 godina, kao student Konzervatorijumu u svom rodnom gradu Ankari.

Njegov stvaralački opus, karakterističan po bogatstvu melodijskih ideja i tema iz narodne muzike Turske i njenih suseda, obuhvata četiri simfonije, dva oratorijuma, razne solističke koncerte i brojna dela za klavir i kamernu muziku, od kojih se izdvaja “Četiri plesa Nasredina Hodže”, delo koje je svirao na koncertu koji mu je doneo audiciju mladih koncertnih umetnika u Njujorku; “Crna zemlja” (Black Earth); oratorijum “Nazim”, delo koje je komponovao po narudžbini turskog Ministarstva kulture i koje je premijerno izvedeno u Ankari 2001. godine u prisustvu predsednika Turske; 1001 noć u Haremu (koncert za violinu).

Takođe, stvarao je virtuozne adaptacije za klavir i orkestar dela- Mocartov “Rondo alla turca” i “Paganini Jazz”.


ČOVEK JE POTPUN, SAMO UZ MUZIKU”
Fazil SajVideo materijali o nastupima Fazila Saja:

Fazil Say 2016 Photo: Marco Borggreve
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here