Turneja „Sanremo Giovani 2022” gostovala sinoć (4. jun) na Kalemegdanu, zapevali i čuveni refren Konstrakte

Premijerni koncert mladih nada i budućih svetskih zvezda

0
Reklama


Premijerni koncert mladih nada i budućih svetskih zvezda


BEOGRAD, 5. juna – Čuveni italijanski muzički festival “Sanremo” predstavljen je sinoć (04.06.) na Kalemegdanu kada su koncert održali finalisti i jedan pobednik selekcije mladih – „Sanremo Giovani, World Tour 2022”, pevačice – Martina Beltrami, Litame i Samia, kao i pevač Yuman.


Najzanimljiviji deo koncerta svakako je bio pred sam kraj kada su svi muzičari izveli jedan odlomak iz hit pesme “In Corpore Sano” pevačice Konstrakte (Ana Đurić), koja je predstavljala Srbiju na Evroviziji 2022 u Torinu, i publika je sa njima vikala uglas “Umetnica mora biti zdrava”, a i oni su se veoma snašli da baš na srpskom jeziku interpretiraju i ponavljaju taj čuveni stih.
Publika je naravno bila – apsoilutno oduševljena.


Beograd je jedna od četiri evropske prestonice koja je ove godine ugostila mlade umetnike, tako da su već bili u Madridu (Španija) i Briselu (Belgija), a onda će četvoro pevača sa bendom nastaviti put ka poslednjem odredištu na mini turneji – Tirani (Albanija).

Beogradjani su bili impresionirani mladim nadama koje tek čeka svetla budućnost i najverovatnije svetska karijera van Italije.


Sanremo Giovani, Andjelka Prpić, Kalemegdan, foto Belkisa Abdulović
Ambasada Republike Italije u Beogradu, Italijanski institut za kulturu i Centar beogradskih festivala – CEBEF, organizovali su koncert na otvorenoj sceni Kalemegdana – Gornji grad, a ulaz je za sve bio – slobodan. Koncert je izveden u blizini spomenika Pobednik, na platou ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, realizovano je četvrto izdanje „Sanremo Giovani World Tour“, manifestacija koju podržava Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije u saradnji sa televizijom RAI, koja finaliste festivala “Sanremo Giovani 2021” dovodi pred publiku nekih od najdinamičnijih gradova Evrope.

Na ovoj muzičkoj turneji program je osmišljen prema konceptu da pevači nastupaju sa po dve svoje originalne pesme i po dve poznate kancone italijanskih izvođača.

Domaćin večeri bila je glumica i povremeno TV voditeljka Anđelka Prpić (proslavljena sa serijom “Andrija i Anđelka”), koja je animirala publiku, ali i pevače.

Samia, Kalemegdan, foto Belkisa AbdulovićOvaj koncert od punih sat i po vremena otvorila je egzotična pevačica Samia, Rimljanka poreklom iz Somalije i Jemena, koja je veoma nadahnuto izvela svoje numere “Volume spento” i “Fammi respirare”, kao i “Il tempo di morire” – prema originalu Luča Batistija, i kultnu pesmu “Gloria” izvornika Umberta Tocija, koju svetska publika zna i u američkoj verziji za muzički film “Flešdens” (1983).

Neobična umetnica Samia plesala je na bini kao da se nalazi u nekom klubu za uživanje u disko i pop muzici, i prvi put je na nastupima van Italije na ovoj mini turneji.

Inače, Samia se nalazi 2021. godine na spisku izvođača diskografske kuće “Leave Music” i objavila je singl sa pesmama „Volume Spento“ i „Piove“, u aranžmanu i produkciji Frančeska Katalda.
Bila je i u finalu festivala „Sanremo Giovani 2021“ sa pesmom koju je publika čula ove noći – „Fammi respirare“, takodje sa istim autorom – Kataldom.

Na bini sa pevačima i bendom bio je kao gitarista Mauricio Filardo, umetnički direktor internacionalne turneje „Sanremo Giovani World Tour“ od 2019. godine, takodje je bio muzički direktor festivala Sanremo Giovani 2018. i direktor šou programa festivala Sanremo 2019.

Osim toga, ovaj iskusni muzičar i menadžer je bio i muzički direktor „Pesme za Evroviziju 2022“ u Torinu, a bavi se i produkcijom, pisanjem aranžmana i komponovanjem muzike za film i televiziju.

Sanremo Giovani, Litame, Kalemegdan, foto Belkisa Abdulović
Set lista “Sanremo Giovani” dovodi razigranu pevačicu Litame koja se predstavila sa svojom kontraverznom numerom “Cazzo avete da guardare”, i ubrzo “Respiro su Marte”.
U svom mini repertoaru otpevala je i kompozicije drugih autora – “Non ho l’età” Điljola Činkuetija i “Pedro” Rafaela Kara.

Sve vreme tokom izvođenja četvoro muzičara, emitovali su se spotovi njihovih pesama na video bimu iza njih, tako da je publika mogla da se upoznaje i sa video klipovima ovih talentovanih mladih nada svetske pop muzike.

 Atraktivna mlada dama jarko crvene boje kose Anđelika Litame, poznata samo kao Litame, u junu 2021. godine, sa sinoć otpevanom pesmom „Respiro su Marte“ (na digitalnim platformama), plasirala se među prvih šest izvođača na festivalu novije italijanske muzike „Fatti Sentire“, emitovan na kanalu RAI 2. U decembru iste godine, uživo na kanalu RAI 1, bila je u finalu festivala „Sanremo Giovani“ sa takodje otpevanim singlom – „Cazzo avete da guardare”.

Litame je rodom iz italijanskog regiona Veneta, a počela je da piše svoje pesme tokom pandemije 2020. sa poznatim autorima i producentima Stefanom Pavijanijem i Nikolom Mesedaljom.

Sanremo Giovani, Mauricio Filardo, Martina Beltrami, Kalemegdan, foto Belkisa Abdulović

Ove godine turneja predstavlja sekciju posvećenu mladim talentima omiljenog festivala italijanske pesme na svetu, kao jedinstvena prilika da se mladi umetnici predstave međunarodnoj publici i mogućnost za mnoge ljubitelje italijanske muzike da uživaju u koncertu pop melodija.

Treća na redu je bila Martina Beltrami sa svojim pop pesmama “Aspetto che torni” i “Parlo di te”, i sa dve obrade – “Destinazione paradiso” (originalno Đanluka Grinjani) i “Albachiara” (izvorno – Vasko Rosi).

Jedina je Martina od svih ostalih pokazala, osim vokala, pravo umeće sviranja gitare i klavijatura, i komunicirala je na engleskom jeziku za razliku od prethodne dve koleginice koje su se uglavnom obraćale na italijanskom, za sunarodnike u publici, kojih je ipak bilo u manjini.

“Srpski jezik na žalost ne znam, osim da kažem – “Hvala” (na srpskom je izgovorila), engleski pričam onako, a italijanski mi je maternji. Pokušaću da vam pričam na engleskom, ne zamerite ako nije sjajan!”, na engleskom sa očiglednim akcentom pričala je Martina publici na Kalemegdanu.

Martina je zamolila publiku da upali svoje mobilne telefone dok je izvodila svoju baladu “Parlo di te” i bila im veoma zahvalna, i to je bi sigurno najefektniji deo njenog nastupa.

Sanremo Giovani, svi zvodjači sa voditeljkom, Kalemegdan, foto Belkisa Abdulović
Kantautorka Martina Beltrami rođena u Rivoliju, bila je 2020. godine u poznatom televizijskom talent-šou programu „Amici di Maria De Filippi“.

Već sa svojim prvim singlom „Luci accese“ stigla je na prvo mesto liste singlova servisa “iTunes” i ušla na plej-liste „New Music Friday“ i „Viral 50“ platforme “Spotify”, gde je dostigla čak 5 miliona pregleda kao nevidjeni trijumf.

Martina je postala jedna od najperspektivnijih umetnica italijanske muzičke scene, a u decembru 2021. bila je na festivalu „Sanremo Giovani“ sa otpevanom pesmom sinoć – „Parlo di te“ i stigla je do finala.

Poslednji solo nastup imao je Juman, sigurno najopušteniji od svih dama i najveći šoumen, koji se pojavio sa naočarima za sunce i obraćao se publici sve vreme na engleskom jeziku.

Jedini od ostalih koleginica Juman ima internacionalno iskustvo, jer je jedno vreme živeo u Londonu i Berlinu da bi se vratio u Italiju, gde je postigao podvig: pobednik je poslednjeg izdanja festivala Sanremo Giovani sa pesmom „Mille Notti“, kada je prošao dve selekcije i istakao se među više od 700 prijava. Tu pesmu nije pevao ove večeri, ali je predstavio svoje hitove – “Ora e’ qui” i “Mai” i zagrejao publiku, uz dela drugih kompozitora – “Prima di andare via” odautora Nefe i “Monna Lisa” Ivana Gracianija.


Sanremo Giovani, Juman, Mauricio Filardo, Kalemegdan, foto Belkisa Abdulović
Pobeda mu je omogućila učešće i na festivalu Sanremo u februaru 2022. sa pesmom „Ora e qui“ gde je dobio nagradu “Janači” od udruženja Nuovo IMAIE za “upečatljivu interpretaciju koja je osnažila harmoniju, prefinjenost i eleganciju pesme“.

Rođen u Rimu, Juman je iz mešovitog braka – od oca sa Zelenortskih ostrva i majke iz Rima i još kao tinejdžer počeo je da piše pesme, da bi se 2015. godine otisnuo u navedene gradove.
Juman se povezao u povratku sa diskografskom kućom “Leave Music”, koja već sarađuje sa poznatim pevačima – Manarino, Toska i Avinkola.

Za kraj, osim spomenutog odlomka srpske pesme na Evroviziji “In Corpore Sano” Konstrakte, kao veoma uspešan segment koncerta, svo četvoro zajedno sa bendom su otpevali numere nedavno preminulog italijanskog kompozitora Frančeska Franka Batiatija (1945-2021).

Svojim prijatnim glasovima njih četvoro dočarali su tri pesme – “La Cura”, “Cucurrucucú Paloma” i “Centro di gravità permanente” tog veoma svestranog umetnika – muzičara, pevača, kompozitora, filmskog reditelja i slikara.


Sanremo Giovani, svi izvodjači, Kalemegdan, foto Belkisa AbdulovićJumana, Martinu Beltrami, Litame i Samiju na turneji u trajanju od sedam dana očekuje još Tirana, a svi su u Beogradu i Srbiji boravili prvi put, interpretirajući pesme za sva vremena i nove hitove između prošlosti i sadašnjosti.
Njihova aktuelna turneja promoviše tradiciju italijanske pesme i na najbolji način predstavlja mlade talente italijanske pop muzičke scene.

Inače, subota veče 4. juna je bila veoma produktivna kada je reč o festivalima i koncertima u Beogradu i šire: u Botaničkoj bašti je održan Evergreen fest sa učešćem raznih pevačica pop i džez muzike (Tanja Jovićević, Bojana Stamenov, Tanja Banjanin, Beti Đorđević, Nada Pavlović), u Domu omladine, na bini sale “Amerikana” je organizovana smotra ženske alternativne scene – “Femikseta”, a elektro duo bend “Orbital” prvi put je nastupio u Srbiji i to u Luki Beograd.


Ivan Makragić
TANJUG – Music Pocket

Fotograf: Belkisa Abdulović


Samia – foto Giacomo Gianfelici
SAMIA_photo – Giacomo Gianfelici
LITAME – Foto: Sanremo Giovani 2022
Yuman_ph Claudia Pajewski
Yuman – foto Claudia Pajewski 02
Martina Beltrami – foto Chiara Mirelli
Martina Beltrami ALTA C-3765
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here