Turneja “Music Pocket Gigs” – Ugovorene još tri svirke tokom leta i jeseni !

Turneja “Music Pocket Gigs” online magazina “Music Pocket”zvanično počinje 24. juna u Novom Sadu Ugovorene još tri svirke tokom leta i jeseni u Beogradu (Zemunu), Somboru i Nišu

0
Reklama

NOVI SAD, 20. jun: Zajedničkim koncertom alternativnih rok bendova “Dushmans”iz Petrovca na Mlavi, “Ab Re” iz Beogradai “Echo Spiritus” iz Novog Sada, u petak, 24. juna u poznatom klubu Omladinski centar CK13 u Novom Sadu zvanično će početi turneja Music Pocket Gigs, u organizaciji i bukiranju istaknutog online magazine pop kulture “Music Pocket” (Muzički džep).

Kako je već poiznato, cilj ovog poduhvata jeste promovisanje alternativne muzike u Srbiji, tako da je ekipa portala zakazala još tri svirke – u Somboru, Beogradu (Zemunu) i Nišu.

Prva svirka bila je zakazana za 10. jun kada je trebalo da svira “Shorts Reports” u Požarevcu, ali je taj koncert morao bitio otkazan usled bolesti vlasnika kluba, tako da je 24. jun prvi dan početka jedne lepe muzičke priče i umetničke avanture.

Ono što ovu turneju čini specifičnom jeste što će obići više od 10 gradova u Srbiji i u svakom od njih će svirati lokalni sastav kao podrška bendovima iz drugih gradova.

Alternativni rok bend “Dushmans” nastao je pre više od 30 godina kao odgovor na narastajući primitivizam i nacionalizam u državi koja se raspadala, sa idejom da se očuvaju vrednosti na kojima su odrastale čitave generacije. Sada se nakon pauze vraćaju na scenu.

Aktuelizacijom starih problema i otvaranjem starih rana, otvorilo se i novo poglavlje u postojanju ove alt/rock grupe, tako da bend ponovo radi, a na koncertima pored starih stvari izvodi i sasvim nove pesme, u duhu novog vremena, ali sa autentičnim autorskim potpisom – rukopisom.

Beogradski bend “Ab Re” je spajanje različitih uticaja – od roka, do teatarskog džeza sa elementima balkanskih folk motiva. Nastupali su na mnogim zapaženim festivalima: Refract, EXIT, Umbria Jazz, Okup #4 (FRA), Cirkobalkana (SRB,CRO) tokom 20 godina i to bez ijednog objavljenog albuma, što ih čini veoma specifičnim.


Ipak, za vreme pandemije – 2020. godine objavili su izdanje “More napeto” (izdavačka kuća “Studio Krokodil”), a bend se dokazao u nekoliko pozorišnih projekata i u savremenom cirkusu kroz primenjenu muziku.

Treći sastav za 24. jun – “Echo Spiritus” osnovali su gitarista Aleksandar Pavlović i bubnjar Zoran Kandić, koji je ujedno i glavni tekstopisac svih pesama.
Njih dvojica se poznaju još iz vremena studentskih dana kada su bili cimeri u jednom studentskom domu.

Teme koje često pokrivaju njihove pesme jesu – introspekcija, priroda socijalnih odnosa i nesklad svakodnevice sa težnjom ka trajnijem smislu, što prati muzika kojoj je cilj da slušaocu na instinktivan način prenese atmosferu koja vlada u tekstovima, navode autori pesama.


Posle objavljene dve numere i održane svirke u Domu b612, bend se fokusirao na snimanje debi albuma “Disbalans”, čiji završetak očekuje veoma skoro, do kraja jula 2022. godine.

Cena ulaznice za svirku u Omladinskom klubu CK13 iznosi simboličnih 400 dinara i i mogu se kupiti na ulazu u ovaj klub.


Naravno, to nije sve. Online magazin nudi znatno više.
Veoma vredna ekipa Music Pocket magazina zakazala je još tri muzička događaja.


Mesec dana kasnije, tačnije 30. jula, u prostoru Zanzibar Club u Somboruzasviraće značajno ime alternativne domaće scene – “Samostalni Referenti”, a sa njima to veče će nastupiti – “Glasovi iz Unutrašnjosti” i “Fusnote”.

Nakon toga, “Music Pocket Gigs” nastavlja turneju u prestonici i to 26. avgusta u čuvenom rok klubu Fest u Zemunu, gde će svirati spomenuti rok duo “Short Reports” u kome se ističe gitarista i pevač Nemanja Velimirović (popularan kao član alternativnog hard rock benda “E-Play”), kao i grupe “Misha Mashina & Mashtrakala” i “Grizete”.


Za sada je upisan i datum 22. oktobar za Alternativni kulturni centar (AKC) u Nišu, gde će svirati već navedeni “Samostalni Referenti” i “Glasovi iz Unutrašnjosti”, ali i grupa Proces”, nazvana po istoimenom, antologijskom mračnom romanu Franca Kafke.

Dobro nam došli na turneju Music Pocket Gigs.


Portal Music Pocket je više od magazina.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here