Trijumfalna koncertna promocija albuma „Buđenje“ MAJE LOUIS sinoć u Dorćol Platz-u (27.02.2020.)

Efektna porodična manufaktura u punom sjaju

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Buč Kesidi večeras uživo na Instagramu

Bend Buč Kesidi večeras će se družiti sa obožavacima uživo na Instagramu a pored razgovora sa fanovima, izvešće nekoliko...

MUZIČARI U OPASNO DOBA IZOLACIJE IMAJU ONLINE SVIRKE (VOL. 8): BUČ KESIDI

HIPER PRODUKTIVNI MOMCI SELE SE U VIRTUELNI SVET GDE god da se pojave,...

Poslušajte “Buđav lebac” grupe S.A.R.S. iz izolacije

Tokom aktualne epidomiološke situacije u svetu muzika je nešto što nas mentalno i emocionalno može “držati na...

Efektna porodična manufaktura u punom sjaju

Živopisan i ušuškan prostor Dorćol Platz-a idealan je izbor za umetnicu Maju Stojanović Louis da se premijerno predstavi široj publici na samostalnom celovečernjem koncertu, koji je održan sinoć (27.02.) sa vidnim uspehom.
   Debitantski album „Buđenje“ (2019) uveliko je izazvao pozitivne reakcije i rado se sluša na svim mogućim digitalnim platformama, i došao je red da se uživo promoviše u jednoj veseloj, intimnoj i nadasve prijatnoj atmosferi u publici.
   Sam Dorćol Platz-a veoma je zanimljiv u vidu retko divne opuštenosti, komfora i bliskosti koja se stvara između izvođača i fanova. Naime, pre početka nastupa, imate priliku da se komotno prošetate po veoma prostranom kulturnom centru koji je zapravo ujedno i kafić, neka vrsta feng shui kompleksa, što podseća na neku kućicu u zimskoj idili, na planini. Tako se ispred bine mogao videti značajan broj ljubitelja Majinog umetničkog rada, a tik pored vas je sa sinčićem prolazio i Marko Louis lično, sve je bilo nadohvat ruke, blisko i simpatično.

   Akademski kasnije od napisane satnice, na pozornicu sa novom (skoro punk) frizurom i u žutom sakou izlazi Maja Louis, vidno uzbuđena i zbunjena, željna samo da počne koncert, ne bi li se malo oslobodila treme.
     Sa širokim osmehom Maja kreće u osvajanje set liste gde je naravno težište na kompletnom debi albumu, prepušta se lepoti emocija koje te pesme nose.

   „Hvala vam što ste došli u ovolikom broju. Ja eto, imam malu pozitivnu tremu, čisto da se ne zbunite. (odjednom nastaje neki problem sa kablovima, tehničke poteškoće) Evo, sada mi rekoše da nastavim da pričam. Pošto su neki prekidi ovde. Znači, eto, veoma sam srećna što sam tu sa vama zaista. (onda kreće duhovita opaska) Je li gotovo to, možemo li da pevamo?“ – izuzetno spontano, šarmantno, sa divnim improvizcijama Maja se u hodu opuštala pred publikom.
    Glas uživo je ipak vrhunski užitak kod pravih sjajnih muzičara, i nema neke razlike kada Maju slušate na albumu i ovde, koliko je autentična i verna snimku. Dok je posmatrate jasno vam je da sa tim soul pop žanrom koji izvodi definitivno je za neke druge meridijane. Kako se oslobađa, tako prolazi kroz “Buđenje”.
 
   Kroz krvotok Maja živi svoju muziku, što je jasno od prvih taktova, i za nju uvek „Život bira umetnike“ – hip hop rep emotivna melodija zaraznih tonova, tera vas na ples i skokove, njihanje, đuskanje sve vreme. Marko je stalno bio prisutan tik uz binu, očigledno je imao “neizdrž” da se pridruži sestri na pozornici.
   Maja je sa bratom bila ključni deo sastava “MaraQYa“, vodi i dalje svoj cover band “Maja & St. Louis“, a veću popularnost je stekla kao učesnica muzičkog TV takmičenja “X faktor”, posle kojeg se iznedrila pesma “To sam ja” (2014). Upravo tu numeru dama vrhunski izvodi, pri čemu nas podseća na njen profesionalni početak i TV afirmaciju koja će joj donekle i dati vetar u leđa.
   Marko uskače na duetsku pesmu „Svet je tvoj“ i ne može da se obuzda od plesa i spontane koreografije koju prikazuje, oboje su vokalno i plesački inspirisani i željni oslobađanja kukova i celog tela. Aplauzi su eksplodirali celom salom, a kako su odličan tandem, odlučuju da se ne odvajaju odmah. Antologijska pesma njihovog oca Ljubiše Stojanovića Luisa –“Gde nestaše one pesme stare”, divna, pomalo zaboravljena nostalgična numera kao uspomena na velikog umetnika.


  “Neverovatno je koliko tremu imam danas, sada. Inače oni što me prate, znaju da sam već 20 godina u muzici, i nikad me nije sramota da izađem na binu i pevam, ako slučajno padnem, to će biti obavezno u nekoj pozi, nikako obično. Ali eto, večeras, ovo je koncert za koji sam se posebno spremala mesecima” – nadahnuto, iskreno, puno osećanja Maja je na dlanu pružala svoju dušu odabranima.

   Pokušavala je Maja da dohvati svoj “Mesec”, i nimalo se ne stidi da javno i glasno prizna “Fališ mi ti”, pružajući nesebično ljubav iz svojih vokalnih bravura i srca svima oko nje i ispred bine. Posebnost ovog koncerta je što se njena malena ćerka nije odvajala od najbolje “lože”: direktno uz pozornicu neumorno je plesala sa svojim društvom vršnjaka, nimalo ne remeteći majku da sija punim plućima.
   Istina, Maja je više puta zvala Marka da joj na bini bude duetska podrška, a možda je mogla da ta uskakanja pažljivije dozira, jer je ovo ipak njen samostalni show. Ali naravno, oni su muzička porodica i teško se razdvajaju.
   Gledaćemo Maju i kako uzvraća gostovanje svom bratu na koncertu 26. marta u Kombank Dvorani, koji tu stiže nakon nedavnog uspeha u Novom Sadu i drugim gradovima na veoma obimnoj i produktivnoj turneji po Srbiji i regionu.
 


Iako nema kolege Struke, Maja je efektno otpevala njihovu duetsku numeru gde ide “Dan za danom”, i sve više je dobijala na dinamici. Ako treba, svesna je Maja da ide ka tome da “Sruši taj zid”, ali bira i mirnodopske teme veoma osvešćene drame – “Molim se za tebegde je ostvarena saradnja sa Autonomnim ženskim centrom (5% prihoda od prodaje karata ide njima). Upravo je ovaj centar i pružio podršku i inicijativu za snimanje spota za odličnu pesmu, koja zamah dobija ovim izvođenjem koje puca od energije, a pripoveda o teškim i mučnim temama, danas tako bolno aktuelnim i raspostranjenim – nasilje u porodici.

    Maja će se radosno setiti i perioda u bendu “MaraQYa”, gde je nastala i balada “Ljubav”, u saradnji sa Markom. Ipak, ovaj put on ne izlazi na binu, ona solo uživa u svojoj tački, što je korektan izbor, da dokaže da ume i sama da iznese svoj prvi solo koncert. Za sam kraj, u duetu sa ćerkicom Tatjanom, zna se, sledi moćna “Mama”! Tu su se već svi opustili, Maja poziva na binu svu decu u sali, zajedno uživaju tokom snažnih emocija koje ova pesma izaziva. Katarza se svakako razbuktala čim je Majina i Markova mama Duda kročila na binu, jer je pesma zapravo njoj i posvećena. Zagrljaji, poljupci majke i ćerke, bake i unuke, na adekvatan i dostojanstven način okončali su koncert od 80 minuta.


   Beše to prijatno veče soul, pop, R’N’B stilizacije, sa divnim ženskim vokalom koji kida prostor. Nedostajao je barem jedan izlazak na bis, to svi muzičari rade, ali Maja nije dala šansu publici ni da je pozove na binu. Jednostavno, brzinom svetlosti koncert je bio iste sekunde okončan. Šteta što se imao utisak kao da je naglo prekinut i zbrzan, jer fanovi prirodno očekuju bis.
    Ali, taj kraj je svakako bio po sistemu “očekujte – neočekivano!”.
  Sa jednim albumom i singlovima, minutaža i ne može biti preduga, zato je koncert bio donekle i taman, samo nam još malo fali da svirka traje i potraje.


Ivan Makragić
  

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Beogradska grupa NBG objavila novi video spot za pesmu “Beži”

Nakon spotova za pesme „Nove godine“ i „Osuđen na bes“, kultna beogradska grupa NBG objavila je još jedan video sa albuma...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Novo u Shop-u

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!