Tri srpska filma osvojila nagrade na festivalu u Trstu

Trijumf ostvarenja “Otac” i “Moj jutarnji smeh”

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Vudi Alen kritikovao dokumentarni film o njegovom životu

Američki reditelj i glumac Vudi Alen kritikovao je danas dokumentarni film snimljen o njegovom životu, ocenjujući da je "pun...

ČUVENI BUBNJAR HAUSTORA I DISCIPLINE KIČME PREDSTAVLJA NOVI PROJEKAT I PRVI SINGL

Zagreb, 1. marta 2020. – Glasoviti bubnjar Haustora i Discipline Kičme, Srđan Gulić Gul, obogatiće domaću scenu novim muzičkim...

„Zvuk ženskog srca“ Marine Pešić na Dan žena u Galeriji RTS kluba

Velika ljubav i strast autorke prema muzici i koncertima Ako koncerti i dalje ne mogu komotno da se održavaju i...Trijumf ostvarenja “Otac” i “Moj jutarnji smeh”


TRST, 1. februara: Srpski filmovi “Otac” Srdana Golubovića, “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića i “Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” Borisa Miljkovića osvojili su nagrade na upravo završenom 32. izdanju Filmskog festivala u Trstu.

Vodeći italijanski festival kinematografije Centralne i Istočne Evope, iz dobro poznatih i razumljivih razloga održan je ove godine u onlajn formatu, a trajao je do juče, 31. januara.

Film “Otac” je u Trstu doneo Srbiji dve nagrade – Nagradu publike za najbolji igrani film i nagradu CEI (Centralnoevropske inicijative), za film koji na najbolji način predstavlja stvarnost i dijalog među različitim kulturama.

U glavnom takmičarskom programu specijalno priznanje stručnog žirija osvojio je i srpski celovečernji igrani film “Moj jutarnji smeh” scenariste i reditelja Marka Đorđevića, a specijalno priznanje u odeljku koji je pokrivala nagrada “SkyArte” osvojio je dugometražni dokumentarac “Povratak kući – Marina Abramović i njena deca” autora Borisa Miljkovića.


Kadar iz filma MRAK Dušana Milića
Na industrijskom delu pomenutog festivala – koprodukcionom marketu WEMW (When East Meets West – Kad istok sretne zapad) nagrađena su i dva projekta dokumentarnih filmova ranije podržanih na konkursima Filmskog centra Srbije.

Projekat novog filma Srđana Keče “Muzej revolucije”, nastaje kao većinska srpska, a delo “Pomirenje” Marije Zidar kao manjinska srpska koprodukcija. Nagrađeni filmovi su u segmentu “Poslednja stanica: Trst” (Last Stop Trieste).

Odeljak “ This is IT” istog koprodukcionog marketa, predviđen je za projekte u nastajanju, i tu je nagrađen budući dugometražni igrani film scenariste i reditelja Dušana Milića – “Mrak”, koji je u Trstu dobio Specijalno priznanje lokalnog žirija, a nastaje uz podršku FCS.
U tom horor ostvarenju čija je radnja smeštena na Kosovo, igraju Slavko Štimac, Nikola Rakočević, danska glumica srpskog porekla Danica Čurčić, Italijan Flavio Parenti, Slaviša Čurović i drugi. “Mrak” je već snimljen, a dobija podršku u post-produkciji.

Na Festivalu u Trstu proslavljeni glumac Predrag Miki Manojlović je dobitnik prestižne nagrade „Istočna zvezda 2021” („Eastern Star“), i u tu čast na samom otvaranju bio je prikazan film „Podzemlje” („Underground ”), istinski klasik Emira Kusturice i laureat Kanskog festivala 1995. godine.


OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Performans “Putovanje blizanaca iz Argentine” 4. marta u Božidarcu

Umetnički performans “Putovanje blizanaca iz Argentine” biće izveden u četvrtak, 4. marta na Velikoj sceni Božidarca u Beogradu, a publika će taj događaj moći...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket