Tri muzička festivala za vikend u Beogradu i jedan u Novom Sadu 1. i 2. jula: „Jazz in the Garden”, “Friends of the Danube”, “Blokstok” i “Metropolis Music Fest”

Dva dana, 4 festivala, dva grada

0
Reklama

Dva dana, 4 festivala, dva grada


BEOGRAD, NOVI SAD, 28. juna: Tri muzička festivala – „Jazz in the Garden”, “Friends of the Danube”, i “Metropolis Music Fest” biće održana tokom dva dana za vikend 1. i 2. jula u Beogradu, dok će jedan – “Blockstock” festival biti u Novom Sadu, gde će nastupati muzičari sasvim različitih senzibiliteta kao Vasil Hadžimanov, Ida Prester, grupe “E-Play”, Goblini”, “Brkovi”, “Jorgovani”, “Dža ili Bu”.

JAZZ IN THE GARDEN:

VASIL HADŽIMANOV BAND

FISH IN OIL

Subota i nedelja, 1. i 2. jul

Botanička bašta “Jevremovac”

 Muzički festival posvećen džez muzici “Jazz in the Garden” u svom trećem izdanju biće održan 1. i 2. jula na sceni Botaničke bašte “Jevremovac” u Beogradu.

Prvog vikenda jula bajkoviti ambijent Botaničke bašte biće ispunjen muzikom vrhunskih džez muzičara, a do sada najambicioznije izdanje festivala će okupiti više od 80 muzičara iz Srbije i sveta. Na više scena u prostoru Botaničke bašte tokom dva dana će biti održano 14 koncerata.

Jedna od atrakcija svakako je dobitnik BBC priznanja za najboljeg mladog džez muzičara Velike Britanije 2018. godine, saksofonista Xhosa Cole, koji dolazi prvi put u Beograd gde će sa svojim kvartetom predstaviti muziku koja ga je proslavila u sam vrh savremene britanske džez scene.


Svetski poznato ime Claudio Infante, virtuozni bubnjar i perkusionista iz Brazila, biće deo bossa nova koncerta pevačice Amalie Baraone koja će promovisati svoj četvrti studijski album „Everyday A Little Love“ na sceni sa još četvoricom istaknutih muzičara iz regiona: Vasil Hadžimanov, Petar Čulibrk, Kiril Kuzmanov i Milan Pavković.

Poseban program je osmišljen samo za ovogodišnje izdanje Jazz in the Garden, na način kako to rade veliki džez festivali u svetu.

Tako će se okupiti neki od najznačajnijih srpskih džez muzičara mlađe i srednje generacije koji snimaju za italijansku diskografsku kuću “A.Ma Records” – Sanja Marković, Maks Kočetov, Ivan Radivojević, Milena Jančurić i Uglješa Novaković, a njima će se pridružiti i virtuozni italijanski gitarista Alberto Parmigani.

Iz Francuske dolazi “Blazin’ Quartet”, dobitnici više uglednih internacionalnih nagrada koji već 15 godina na koncertima u Evropi, SAD i Aziji nude publici virtuozni spoj orijentalne muzike i džeza.

Veliko finale donosi i pravi spektakl, koncert slovenačkog pijaniste i pevača Uroša Perića koji će u pratnji Big Band RTS izvesti velike hitove neprolaznog Reja Čarlsa.

Važan program kao i ranijih godina čine odabrani predstavnici aktuelne srpske džez scene. Ove godine su to sastavi “Vasil Hadžimanov Band” i američki pevač Dean Bowman, “Drumbooty”, “Fish in Oil”, “Bojan Cvetković Quartet”, “Dušan Petrović Band”, “Funkstatic Coalition” i vokalni kvartet “Ming”.

Neki od navedenih su sa novim diskografskim izdanjima iza sebe i prilikom da svoju muziku predstave velikom broju slušalaca. Kako kažu iz direkcije festivala, upravo to je i najveća snaga “Jazz in the Garden”, manifestacije koja je od prvog izdanja postala svojevrsna platforma za promociju domaćeg džeza.

Kao bonus festivala, tu je i sastav “No Room for Squares” trubača Ivana Radivojevića koji će na posebnoj pozornici biti domaćin jam session koncerata najtalentovanijih učenika džez odseka iz Muzičke škole Stanković.Festival “Friends of the Danube”

IDA PRESTER & LOLLOBRIGIDA

Subota, 1. jul, 16.00h – 21.00h

Silosi – Donji Dorćol

Festival posvećen moćnoj reci Dunav u organizaciji modnog brenda sa svrhom “Friends of the Danube”, biće održan u subotu, 1. jula u Silosima od 16 do 21h. Festival, u sklopu projekta “Danube confluence”, uz podršku Baden Wurttenberg fondacije i doma kulture Silosi, okupiće na jednom mestu prijatelje Dunava sve sa ciljem proslave Međunarodnog dana Dunava.

Domaćoj publici omiljena Ida Prester & Lollobrigida nastupiće kao headliner festivala, kao i bend “Naked”, DJ Scepine vragolije. Ulaz na festival je slobodan.

Srdjan Stanković, osnivač festivala “Supernatural”, početkom ove godine je pokrenuo prvi modni brend sa svrhom Friends of Danube, niz edukativnih kampova na temu ekologije.

Uz muzički program prijatelji Dunava proslaviće u Silosima prvog dana jula Međunarodni dan Dunava i upoznati se, kroz interaktivne radionice, sa radom organizacija koje se bave očuvanjem životne sredine.

Na festivalu u subotu 1. jula, u muzičkom delu programa, uz Idu Prester & Lollobrigida kao headliner festivala nastupiće i Naked – rural Balkan funk jazz bend.

Publika festivala moći će da uživa u muzici Naked benda sa elementima balkanskih tradicija, uz primesu mediteranskih, afričkih i istočnoevropskih ritmova i sinergiji džeza, fanka, roka, i puno improvizacije. To je prepoznatljiv Naked-zvuk koji u sebi nosi bunt, melanholiju i radost.

Festival posvećen Dunavu traje od 16 do 21h, a ulaz je – slobodan.


Friends of the Danube –  Dunav kao modna inspiracija

Supernatural festival je pokrenut još 2007. godine i postao je obrazovno-zabavna platforma. Želja da se uradi nešto konkretnije dovela je do ostvarenja brojnih projekta – od preobražavanja 12 hektara deponije šuta na Adi Huji u park, do serije kampova za mlade na Dunavu.

Supernatural je pokrenuo i modni brend sa svrhom, posvećen Dunavu – Friends of the Danube, kao i predstojeći festival.

Ida Prester & Lollobrigida


Svestrana Ida Prester jedinstvena je pojava u muzičkom svetu, jer njena specifična estetika, oštri i vrcavi tekstovi i čudesne plesne melodije dovele su je do statusa balkanske indie pop ikone.

Svojom beskrajnom pozitivnom energijom zarazila je publiku kada se pojavila kao liderka benda „Lollobrigida“, čije je ime uzela od italijanske glumice Đine Lolobridjide i prodrmala muzičku scenu regiona. Veoma neobični i otkačeni kostimi, originalni tekstovi i punk stav osvojili su festivalske pozornice i radijske stanice. Od tada, generacije odrastaju uz dobro znane „Casio“,  „Šljokice“, „BivŠu curu“, „Ja se resetiram“, „Sutra je dan“.

Na Idinim koncertima publika peva u glas stare Lollobrigida hitove, kao i nove pesme sa njenog solo albuma – „Kvar“, „Dodir“, „Minuta“, „Sad“ koje je snimala tokom pandemije korona virusa, a realizovala je i veoma atraktivne muzičke video spotove – plesni hitovi, pokazuju uspešnu transformaciju iz mlade pankerice u hvaljenog elektro-pop umetnika. Danas ona vodi solo karijeru i paralelno tri benda – „Lollobrigida“, „MAiKE“, „Frau Casio“.Ida Prester i Lollobrigida su dobitnici prestižne MTV awards 2009, a poslednjih 17 godina bend gostuje po feštama, klubovima, manifestacijama i festivalima celog regiona.

Umetnica je dobrim delom i TV i radio voditeljka, a kao muzičarka redovno uspeva da rasproda svoje solo koncerte u mini lancu klubova BitefArtCafe na Kalemegdanu i Paliluli, Domu omladine Beograda i drugim prostorima.

Muzičarka će takodje gostovati 30.06. u Domu kulture Novi Sad, tako da joj je ova sedmica veoma intenzivna u svakom pogledu.Naked band


Sastav „Naked“ je osnovan u Beogradu 2006. godine. Odmah je privukao pažnju lokalne publike i izdvojio se na muzičkoj sceni Srbije zahvaljujući slojevitom i energičnom muzičkom izrazu, istovremeno intrigantnim autorskim kompozicijama, kao i uigranom svirkom. Zašto se zovu Naked? Zato što vole iskrenost, otvorenost, istinu, čistotu, ogoljenost, demistifikaciju, dakle – ogoljenost.

Albume grupe krase i uspešne saradnje sa umetnicima poput multiinstrumentaliste Amira Gvircmana i pevačice Tal Tulu Ben Ari iz Izraela. Bend je do sada nastupao na četiri kontinenta.

Bend „Naked“ čini sledeća ekipa: Branislav Radojković (bas-gitara), Goran Milošević (bubnjevi, udaraljke), Đorđe Mijušković (violina), Ivan Teofilović (tenor-saksofon).


METROPOLIS MUSIC FEST:

GOBLINI

DŽA ILI BU

NAFTA (DŽUKELE)

Nedelja, 2. jul

Klub Barutana – Kalemegdan

Goblini, Dža ili Bu i Nafte (Džukele) jesu bendovi koji će nastupiti u nedelju, 2. jula na prvom izdanju festivala “Metropolis Music Fest” u organizaciji te diskografske kuće, u beogradskom klubu Barutana ispod Kalemegdana.
Time “Metropolis Records” slavi 30 godina postojanja.

Pank grupa “Goblini” nastala je u Šapcu 1992. godine. Odnosno, gitaristi Alen Jovanović i Vladislav Vlada Kokotović, koji su živeli u Karlovcu, svirali su u sastavu “Lorelei” sve do 1991, dok se nisu raspali. Onda su svirali sa raznim bendovima u Zagrebu dok se nisu preselili u Šabac i tamo osnovali “Gobline” zajedno sa liderom – pevačem Brankom Golubovićem Golubom.

Do sada su izdali šest studijskih albuma – “Goblini” (1994), “Istinite priče I deo” (1994), “U magnovenju” (1996), “Re Contra” (1999), “Roba s greškom” (2013), “Jednina” (2019).GOBLINIU poslednje vreme su imali solo koncerte po Beogradu (Atrijum Beogradskog sajma, Dom omladine, Hala sportova, KST) i imali nastupe po mnogim festivalima (Beer fest, Arsenal fest, Exit).


Dža ili Bu” je srpski pank rok bend iz Beograda, osnovan 1987, a delovao je intenzivno sve do NATO agresije na Srbiju 1999, a onda su ponovo počeli sa radom od 2003. godine.
Osnovali su bend – gitarista Nebojša Simeunović, basista Duško Milojević, bubnjar Dejan Milojević i gitarista i vokal Stojan Radićević Lole.

Bend “Nafta” je osnovan leta, 2004. godine u sastavu: Slobodan Vukosavljević Bane (gitara, vokal), Dragan Neorčić Draža (bas) i Velibor Krstić Velja (bubnjevi). Velju ubrzo zamenjuje Aleksa Otašević, da bi, nakon snimljenog materijala za prvi album, Dražu na basu zamenio Edvard Halas Edo.  Grupa je nastala nakon raspada benda “Džukele”.DŽA ILI BU
BLOKSTOK Festival:

E-PLAY, BRKOVI, JORGOVANI

Subota, 1. jul, 18.00h

Železnički park, Novi Sad


Sva imena ovogodišnjeg Blokstok festivala poznata su i spremna u subotu, 1. jula za maratonski provod u Železničkom parku u Novom Sadu. Od 18.00 časova publika će na bini gledati bendove “Magnituda”, “Tehacerosa”, “5 Minuta slave”, “E-play”, “Jorgovani”, kao i pank folk rok atrakcija “Brkovi” iz Zagreba, koji je stvorio vlastiti stil “PunkFolkWellness”.


Alternativni bendovi će stvoriti prijatnu atmosferu na besplatnom jednodnevnom festivalu, a ska hard rok sastav “E-Play” slavi jubilej – 25 godina postojanja na sceni.

Do sada su snimili pet studijskih albuma – “E-Play” (2000), “Crime” (2005), “Drago mi je da smo se upoznali” (2009), “Obični ljudi” (2013) i “Sloboda” (2018), koji im je doneo novu, širu prepoznatljivost i znatno više verne publike.


Na veoma produktivnoj turneji u godini proslave 25. rodjendana, “E-Play” sa liderkom Majom Cvetković će svirati u mnogim gradovima Srbije i regiona, a prethodnog vikenda su gostovali na “Air Festu” u Obrenovcu, mestu Zabran.

 Poslednjih godina “E-Play” je punio razne prostore po Beogradu (Dom omladine, klub Fest, Letnja scena Studentskog grada, SKC, Beer Garden – Ada Ciganlija, Beer fest – Ušće, klub Kuglaš) i celoj Srbiji (festivali Exit – Novi Sad, Arsenal fest – Kragujevac).
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here