Tri koncerta večeras (19. maj) u Beogradu kao spoj klasike, opere, džeza i filmske muzike

Samo za ljubitelje uzvišene umetnosti

0
Reklama


Samo za ljubitelje uzvišene umetnosti


BEOGRAD, 19. maja: Pored neverovatne količine različitih koncerata rokerskih bendova u Beogradu i celoj Srbiji ove nedelje, prestonica će večeras ponuditi publici tri zanimljive muzičke večeri umetnika koji predstavljaju klasiku, operu, džez ili filmsku muziku.

Mesta dešavanja su – Istorijski muzej Srbije, Jazz kantina Lisabon u Mts Dvorani i rok klub Fest u Zemunu.1 Ciklus koncerata “Muzikom kroz muzej”

Istorijski muzej Srbije, 19.00h

Koncert mladih operskih pevača

MARKO ŽIVKOVIĆ, tenor

EVGENIJA JEREMIĆ, sopran

MILIVOJE VELjIĆ, klavir

Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” večeras od 19.00h priređuju 16. koncert iz druge sezone ciklusa koncerata “Muzikom kroz muzej” gde će nastupiti višestruko nagrađivani vokalni solisti Marko Živković i Evgenija Jeremić uz klavirsku pratnju istaknutopg pijaniste Milivoja Veljića.

Večerašnji koncert se realizuje u okviru manifestacije „Muzeji za 10” koja, kroz ovogodišnju temu „Moć muzeja”, podseća da nas muzeji, kao jedinstvena mesta otkrića, uče o prošlosti i otvaraju vidike za nove ideje – dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti, stoji u najavi za ovaj događaj.

Ovaj besplatan koncert je posvećen operskom umetniku Lučanu Pavarotiju (1935-2007), povodom 15. godišnjice od smrti slavnog tenora, i održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Pavaroti je pred kraj svog života gostovao i u Beogradu na koncertu u Hali sportova 2005. godine.
Na programu su dueti iz opera „Boemi” i „Travijata”, kao i solo pesme Paola Tostija i Đakoma Pučinija. U okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej” je i izvođenje kompozicije iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Nakon izvanrednih prethodnih koncerata mladih muzičara, publika će biti u prilici da se upozna i sa darovitim tenorom Markom Živkovićem i sopranom Evgenijom Jeremić.

Istorijski muzej Srbije je nedavno dobio značajno priznanje – nagradu „Muzika klasika” za 2021. godinu u kategoriji „Organizator godine” za predanost i zalaganje u popularizaciji ciklusa „Muzikom kroz muzej” u prethodnoj koncertnoj sezoni, kako stoji u obrazloženju žirija.

Takođe, Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” su u saradnji sa partnerskim muzejskim ustanovama u Srbiji inicirali realizaciju ciklusa koncerata „Muzikom kroz muzeje Srbije”, koji predstavlja svojevrsni nastavak razvoja ciklusa „Muzikom kroz muzej” i plod je želje da se i publici u muzejskim ustanovama širom Srbije predstave atraktivni programi popularne i klasične muzike u izvođenju renomiranih muzičara.

Prvi koncert tog novog ciklusa održan je tokom manifestacije „Muzeji za 10” juče, 18. maja u Muzeju Smedereva.

Manifestacija „Muzeji za 10” traje od 14. do 20. maja i obuhvata niz besplatnih sadržaja u Istorijskom muzeju Srbije i drugim ustanovama kulture, a o detaljima publika može saznati na sajtu manifestacije www.muzejisrbije.rs .
EVGENIJA JEREMIĆ

Sopran Evgenija Jeremić rođena je u Kragujevcu 1991. godine, gde je završila svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje na odseku za solo pevanje u klasi Lidije Jevremović.

Studije solo pevanja započela je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu u klasi prof. Marine Trajković Bidžovski, da bi ih nastavila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je i postala master u junu 2016. u klasi prof. dr. Violete Pančetović Radaković.

Tokom školovanja, Evgenija Jeremić je učestvovala na takmičenjima gde je osvajala prve nagrade, a od najznačajnijih se izdvajaju sledeće: Prva nagrada na 2. Internacionalnom takmičenju „Elena Nikolai“ (Bugarska, 2014), Prva nagrada na 43. Internacionalnom takmičenju Muzičke omladine Jeunesses Musicales (Srbija, 2013), kao i nagrade i zvanja laureata na takmičenjima: Nikola Cvejić (Ruma), Lazar Jovanović (Beograd) i Petar Konjović (Beograd).

Sopran Evgenija Jeremić
MARKO ŽIVKOVIĆ

Tenor Marko Živković započeo je svoje muzičko obrazovanje u nižoj, a posle nastavio i u srednjoj školi “Kosta Manojlović” u Zemunu, gde je diplomirao na odseku za solo pevanje u klasi profesora Nenada Nenića. Nakon toga, završio je osnovne i master studije solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nikole Manojlovića.

Učestvovao je i osvajao nagrade na raznim takmičenjima u regionu, među kojima se ističu prve nagrade na republičkim takmičenjima 2013. i 2015. godine, kao i na međunarodnom takmičenju Petar

Konjović 2014. godine.

Bio je takodje finalista prestižnog takmičenja “Vincero”, posvećenog velikom operskom pevaču Enriku Karuzu, 2021. godine u Napulju (Italija).

Marko Živković nastupa u raznim operama i operetama sa repertoara Narodnog pozorišta i Opere i teatra Madlenianum.

Tenor Marko Živković
MILIVOJE VELJIĆ

Poznati talentovani pijanista Milivoje Veljić (1983, Beograd) je diplomirao na Katedri za klavir, doktorirao na Katedri za kamernu muziku, a zaposlen je na Katedri za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u zvanju višeg umetničkog saradnika.

Nagrađen je iz Fonda Jelene Pavlović kao najbolji diplomac Katedre za klavir, dobitnik je i Zahvalnice Fakulteta za izuzetne zasluge.

Kao afirmisani kamerni muzičar svečano je otvorio festivale „International Summer Academy“ u organizaciji Bečke muzičke akademije (Austrija) i „Ohridsko leto“ (Makedonija).

Celovečernje koncerte imao je u okviru festivala u inostranstvu: IMVAJ (Izrael), „Nei Suoni dei Luoghi“ (Italija), „Podgoričko kulturno ljeto“ (Crna Gora), „Ljetnje večeri muzike“ (Crna Gora), „Dani srpske kulture“ (Rumunija) i „Dani Vlade Miloševića“ (Bosna i Hercegovina).

U Srbiji je nastupao na festivalima: BEMUS i BELEF (Beograd), „Obzorja na Tisi – Dani Josifa Marinkovića“ (Novi Bečej), „Matićevi dani“ (Ćuprija), „Vinaverovi dani“ (Šabac) i „Vrnjci“ (Vrnjačka Banja).

Nedavno je Milivoje Veljić imao koncert upravo na sceni Istorijskog muzeja Srbije u okviru tekuće druge sezone ciklusa “Muzikom kroz muzej”, gde mu je umetnička partnerka bila Branislava Podrumac, jedna od najboljih mladjih solistkinja, juunakinja mnogih predstava – mjuzikli, opere, operete, autorski projekti.

Pijanista Milivoje Veljić
Zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani građani, koji žele uživo da prisustvuju koncertu, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296.

Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu ili blagovremeno ne rezervišu mesto, biće u prilici da pogledaju koncert na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije već sutra, u petak 20. maja od 19 časova. Poznato je i to da se na YouTube kanalu muzeja se nalaze i snimci svih koncerata realizovanih tokom prve i druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

CIKLUS KONCERATA “MUZIKOM KROZ MUZEJ”

Četvrtak, 19. maj 2022.
u 19.00 časova
Galerija Istorijskog muzeja SrbijeProgram:

Veruj da te ljubim“ – Isidor Bajić (iz arhive Istorijskog muzeja Srbije)
La donna è mobile (Rigoletto) – G. Verdi
Serenata – F. P. Tosti
Malia – F. P. Tosti
Ideale – F. P. Tosti
Non t’amo più – F. P. Tosti, Evgenija Jeremić

Che Gelida Manina (La Bohème) – G. Puccini

Si, mi chiamano Mimi (La Bohème) – G. Puccini, Evgenija Jeremić

O soave fanciulla (La Bohème) – G. Puccini, Marko Živković & Evgenija Jeremić

Tra voi belle (Manon Lescaut) – G. Puccini
E lucevan le stelle (Tosca) – G. Puccini
Mattinata – R. Leoncavallo

Libiamo, ne’ lieti calici (La Traviata) – G. Verdi, Marko Živković & Evgenija Jeremić

Bis: Nessun dorma (Turandot) – G. Puccini
2 OLEG KIREYEV

Klub Fest, Gradski park Hala Pinki – 19. maj

Ruski umetnik koji živi već duže u Beogradu Oleg Kireyev, svetski priznati saksofonista, prvi je ruski muzičar koji je spajao etno – džez motive sa baškirskim narodnim instrumentima.

Večeras će održati koncert sa svojim kvartetom u klubu Fest, odnosno u Gradskom parku Hale Pinki, kod spomenutog kluba.

Rođen upravo u Baškiriji, predstavlja muzičko nasleđe dve različite kulture – evropske i azijske. Pod uticajem tradicionalnog i latinoameričkog džeza, afričkih ritmova i azijske etno muzike, Oleg je stvorio autentičan stil i proslavio se sviranjem različitih muzičkih žanrova.


Olegov album „Jazz Classic” je kompilacija koja sadrži osam džez standarda velikana – Bernija Milera, Erola Garnera, Džeroma Kerna i drugih u autentičnom aranžmanu Kirejeva i jedinstvenom izvođenju ovog kvarteta:

Oleg Kireyev – saksofon

Uroš Stamenković – bubnjevi

Milovan Paunović – klavir

Branko Marković – kontrabas
Diskografija ruskog džez saksofoniste broji više od 15 studijskih albuma, a nastupao je na mnogobrojnim inostranim džez festivalima – London Jazz Festival, New York Jazz Improve, Montreux Jazz Fest i drugih.

Domaća publika ga je gledala na Nišville jazz festivalu 2016. godine kada je nastupio sa svojim bendom Orlan Jazz, a početkom 2020. godine imao je koncertni projekat u saradnji sa Vasilom Hadžimanovim. Takodje, sa našim etno džez pijanistom imao je seriju koncerata pre pandemije, krajem 2019. u klubu Soul Society – Bitef teatar, a održali su i mini turneju po Rusiji u to vreme.

Oleg Kirejev je imao solo nastupe i u Jazz kantini Lisabon Mts Dvorane, u SKC-u, klubu Akademija 28, a sa Vasilom Hadžimanovim je održao koncert i u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.


Bubnjar Uroš Stamenković završio je Muzičku akademiju u Barseloni 2006. godine i preselio se za Kanadu, gde je 2011, u saradnji sa Markom Ostojićem i grupom Interaeption, objavio debi album “Timing and Distance”. Po povratku u Evropu, započeo je saradnju sa Muriel Grossman kvartetom. Koji je nastupao na vodećim evropskim festivalima, a takodje je stalni je član trija Vous Etes Swing koji predvodi pijanista Veljko Vujčić.

Pijanista i klavijaturista Milovan Paunović, vođa sastava i kompozitor, podjednako je uspešan u džezu, zabavnoj i rok muzici, čijeg je udruženja i član od 1998. godine.

Već kao srednjoškolac pobeđuje na manifestaciji „Rok invazija beogradskih gimnazija“, zajedno sa danas istaknutim muzičarima Aleksandrom Saletom Sedlarom, Aleksandrom Alekom Petrovićem, Dijanom Aranđelovićem, Nevenom Filipović, Draganom Gagijem Jovanovićem.

Zajedno sa Dadom Topićem, kao stalni član benda, održava koncerte širom bivše Jugoslavije, nastupajući na najznačajnijim manifestacijama i kulturnim festivalima u regionu.

Učestvuje u muzičko-scenskim projektima u pozorištu, kao muzičar, izvođač i kompozitor, aktivno svira džez u različitim beogradskim sastavima, kao i u sopstvenom klavirskom triju.

Inače je član Udruženja muzičara rok, džeza i zabavne muzike od 1998. godine.

Nezaobilazna figura domaće džez scene, kontrabasista Branko Marković je nastupao sa velikim brojem značajnih domaćih muzičara i bendova, kao i velikanima svetske džez scene – Chat Baker, Lester Bowie, Don Moye, Philip Catherine, Less Mac Cann, Larry Coryell, Horace Parlan, Alvin Queen, Tony Lakatos.

Redovan je član Big benda Radio Televizije Srbije sa kojim svira i snima sa poznatim solistima (Benny Golson, Eddie Henderson, Don Menza, Clark Terry, Diane Schuur, Steve Turre, Randy Bracker).

Suosnivač je i umetnički direktor North City Jazz & Blues Festivala u Kosovskoj Mitrovici i Whitefield Jazz Festivala u Bijelom Polju.
3 KONCERT ZA KVINTET I GLUMCA
DRUGA STRANA FILMA“
KLUB “LISABON” U MTS DVORANI

HITOVI IZ ČUVENIH FILMOVA:
TITANIK, TOP GAN, AMAKORD, ŽAOKA, AMELI PULEN, GROZNICA SUBOTNJE VEČERI, PRETPARAČKE PRIČE


Već nekoliko godina uspešno izvođenje koncerta za klavir i kvintet „Druga strana filma“ biće održan ponovo u klubu Lisabon u mts Dvorani večeras (četvrtak, 19. maja) u 20.00h.

Popularna filmska muzika predstavlja centralnu tačku ovog nastupa i tako kvintet izvodi čuvene hitove iz antologijskih evropskih i američkih ostvarenja:
Amarkord, Žaoka, Misija, serijal o agentu 007 – Džejmsu Bondu, Kum, Top Gun, Petparačke priče, Titanik, Kabare, Mačke iz visokog društva, Flinstons, Ameli Pulen, Groznica subotnje večeri.

Na instrumentima muzičku magiju dočaravaju: Nina Ćosić- oboa, glas; Hemnalina Miresković-violina, Nataša Lišanin- violončelo; Srđan Lišanin-kontrabas; Jevrem Ćosić-gitara.
Izvođači su renomirani muzičari Simfonijskog orkestra RTS i Beogradske filharmonije.

Glumac Aleksandar Lazić po tekstu Nine Ćosić pripoveda tople i duhovite priče i na taj način film prikazuje iz drugog ugla. Ideja koncerta i koncepta projekta jeste da se prikaže važnost i veličina muzike koja je neophodna pokretnim slikama.

Glumac postavlja pitanje svakom od nas – kakvih se sve priča i sami sećamo dok slušamo filmsku muziku? Ostavlja publici temu za maštanje… kakva je i koja je njihova priča.

On nam priča o prvom trenutku kada je nemim, pokretnim slikama bio potreban neko da progovori umesto njih; o čoveku, beskućniku, koji gledajući film u bioskopu biva obuzet muzikom daleko više nego glumom, scenarijom ili režijom, muzika u njemu izaziva najdublja osećanja; o glumcu koji je snimio mnogo filmskih hitova i serija, ali je ipak ostao u senci njihove muzike…o usamljenoj ženi koja gledajući film u svom domu, zamišlja da je glavna junakinja; o uspavanom kontrabasu, koji uz pomoć muzike koju izvodi, otkriva svoj skriveni temperament…


Glumac Aleksandar Lazić ostvario velilki broj uloga na filmu, televiziji i pozorištu, radeći često u poslednje vreme i autorske projekte u kojima je producent i reditelj, ne samo glumac na pozornici.

Nina Ćosić, kao pisac, za sobom ima objavljen roman i zbirku priča, kao i dramatizaciju predstave “Knjiga o džungli” koja se izvodi u dečijem lutkarskom pozorištu “Pinokio”.

Ivan Makragić

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here