Tri koncerta stranih muzičara do kraja nedelje u Beogradu (24.11.-26.11.): Andre Rieu, Al Di Meola, Lebanon Hanover

Pred kraj stare godine opasan finiš spektakl koncerata

0
Reklama


Pred kraj stare godine opasan finiš spektakl koncerata

BEOGRAD, 24. novembra: Popularni holandski violinista Andre Riju, američki gitarista Al Di Meola i britansko-nemački duo „Lebanon Hanover“ su inostrana muzička imena koja će održati koncerte do kraja ove nedelje u Beogradu (24.11.-26.11.).
Time se polako završavaju strana gostovanja muzičara u Beogradu i celoj Srbiji za ovu godinu.ANDRE RIEU
& JOHANN STRAUSS ORCHESTRA
Četvrtak, 24. novembar 2022.
– Štark Arena, u 20.00h

Svetski slavni – holandski violinista Andre Rieu i njegov čak 60-člani Johann Strauss Orchestra, solisti, hor, tehničari i cela ekipa toliko su se radovali povratku u Srbiju i želeli su da se munjevito vrate na scenu naše velelepne Beogradske (Štark) Arene, da su to planirali da učine već samo nakon 18 meseci od prethodnog nastupa.
Beše to u novembru 2020, jer su prethodno bili u maju 2019. godine.

Ali, naravno, pandemija korona virusa je sve zatvorila i zaustavila nam živote na više od dve godine.
Zato je koncert odložen dva puta, jer je bilo zakazano i u novembru 2021.

Andre Riju sa redovno rasprodatim turnejama širom planete gostovaće ponovo u Štark Areni večeras od 20 sati. Rieu svira Stradivarijusovoj violini iz 1667. godine.
Publika ide u susret trećoj sreći, u želji da se ponovi taj veličanstveni spektakl za sva čula, jer se ima utisak da se nalazi u posebnom gradu u gradu sa vrhunskom ogromnom scenografijom, za uživanje u estetici koncerta epskih razmera.

Koncert je tada bio rasprodat, tako da je skoro 20 000 duša uživalo u estetici koncerta epskih razmera.

Andre Leon Marie Nicolas Rieu (rođen 1. oktobra 1949.) je holandski violinista i dirigent najpoznatiji po stvaranju orkestra Johana Štrausa koji svira valcer.

Rieu i njegov orkestar pretvorili su klasičnu i valcer muziku u svetsku koncertnu turneju, tako da muzičara odavno zovu – “Kralj valcera”.
On živi u svom rodnom Mastrihtu, Holandiji, a karijera mu je počela pre 44 godine (1978).

Do decembra 2008, Rieu je postigao svoju 100. platinastu akreditaciju u Australiji, a do maja 2011, Rieu je prodao preko 50 miliona dolara u veleprodajnim pošiljkama svojih CD-ova i DVD-ova u Australiji i bio je najprodavaniji muzički umetnik na australijskom tržištu između 2006. i 2011. godine.

U poslednjih desetak godina njegove svetske turneje su donosile zaradu izmedju 40 i 70 miliona dolara.

Ime Rieu je francuskog hugenotskog porekla, iako su oba Rieuova roditelja bila rimokatolici.
Andre je rođen u porodici Andries Antonie Rieu i treće je od šestoro dece – ima dve starije sestre (Teresia i Cilia), dva mlađa brata (Robert i Jean-Philippe) i mlađu sestru (Gabi Buirma-Rieu).

Rieuov otac je bio dirigent Simfonijskog orkestra iz Mastrihta.

Andre Rieu i Carmen Monarcha
Andre je počeo da uči violinu sa svega pet godina i već tada je krenuo da obećava sa karijerom violiniste. Od ranog detinjstva razvio je fascinaciju orkestrom.

Studirao je violinu na Kraljevskom konzervatorijumu u Liježu (Belgija) i na Konzervatorijumu u Mastrihtu (1968–1973).

Od 1974. do 1977. pohađao je Muzičku akademiju u Briselu, i svoju obuku je završio sa odlikom „Premier Prik“ Kraljevskog konzervatorijuma u Briselu (Belgija).

Oženio se Mardžori Kohman 1975. godine, koja je tada bila nastavnica jezika i pisala je kompozicije. Imaju dva sina, Marka i Pjera.

Andre Riju govori šest jezika: holandski, engleski, nemački, francuski, italijanski i španski.

Rieu je osnovao Johan Štraus orkestar 1987. godine i počeo je sa 12 članova, dajući prvi koncert 1. januara 1988. Od 2020. godine nastupa na bini sa ekipom između 50 i 60 muzičara.

Rieu i njegov orkestar nastupali su širom Evrope, Severne i Južne Amerike, Japana i Australije.

Tokom 2008. godine, Rieuova turneja je predstavljala reprodukciju u punoj veličini zamka carice Sisi, najveće pozornice koja je u to vreme bila na turneji.

Dragi moji obožavaoci u Srbiji, toliko sam se radovao kao i vi, što ću se ponovo vratiti na scenu i pružiti vam sjajno veče prepuno muzike, romantičnog plesa, smeha i pevanja, koje propuštamo u, sada već dugom periodu. Ali nažalost to za nas još uvek nije moguće. Ali videćemo se u novembru 2022. godine! Puno ljubavi iz Mastrihta, i puno vam hvala na lojalnosti i strpljenju. ”- izjavio je tada Andre Rieu.AL DI MEOLA

Četvrtak, 24. novembar 2022.
MTS Dvorana, u 20.00h

Neverovatno je da će Beograd iste noći imati dva koncerta velikih stranih muzičara, što se retko kada dešava, i tako će večeras (24.11.) isto od 20h čuveni američki gitarista Al Di Meola i njegov “Acoustic Trio” održati samostalan koncert na sceni Mts Dvorane u organizaciji Doma omladine Beograda.

Virtuozni muzički umetnik zadužio je čitav svet još kao član poznate grupe „Return To Forever“, kroz koju su slavni Čik Korija i Stenli Klark tokom 70-tih godina lansirali džez-rok fuziju, a njihov komercijalni uspeh delom je zasluga i tada mladog Di Meole.


Upravo sastav “Return to Forever” gde je nastupao i Al Di Meola, gostovao je u tadašnjoj Beogradskoj Areni pre više od 10 godina.


Njegovo mesto među legendama potvrđeno je čuvenom saradnjom sa velikanima kao što su španski flamenko gitarista Pako De Lusija (1947-2014) i Džon Maklohlin, u proslavljenom akustičnom gitarskom triju, te kasnije i kroz trio „The Rite of Strings„, sa basistom Stenlijem Klarkom i violinistom Žan-Likom Pontijem.Svoju virtuoznost Al Di Meola doveo je do savršenstva na solo albumima, posebno na jedinstvenoj trilogiji iz 70-tih godina – „Land of the Midnight Sun“, „Elegant Gypsy“ i „Casino“.
Time je zasluženo stekao mesto u panteonu najslavnijih instrumentalista svog doba i svakako je jedan od najvažnijih živih džez gitarista na svetu.

Ovaj gitarski heroj, višegodišnji pobednik godišnjih anketa kritike i plodan kompozitor, objavio je preko 20 albuma kao lider, i sarađivao na desetak drugih „fusion“ projekata.


Vlasnik je tri zlatna albuma, a njegove ploče prodate su u više od šest miliona primeraka širom sveta.
Autentičnost i dubina Di Meolinog kompozitorskog pristupa, kao i emotivnost i lirika njegovog umetničkog izraza, osvojili su srca miliona ljubitelja muzike.Pionir world music i džez fuzije, Al Di Meola i danas, iako se bliži jubileju od čak 50 godina profesionalne karijere, nastavlja strastveno i posvećeno da istražuje muzičke tradicije flamenka, tanga, muzike Afrike, Brazila, Bliskog istoka, i u njima nalazi inspiraciju.


Time oduševljava publiku svojim originalnim pristupom muzici, kroz komponovanje i neverovatno gitarističko umeće.

Al Di Meola na akustičnoj gitari će u Beogradu 24. novembra nastupiti u postavi „Acoustic Trio“ – Peo Alfonsi – akustična gitara i Sergio Martinez – udaraljke, a koncert je realizovan uz podršku Grada Beograda.

Stalna fascinacija složenim ritmovima, provokativnim melodijama i sofisticiranom harmonijom bila je u središtu Di Meoline muzike tokom čitave karijere, koja traje već preko četiri decenije.

Briljantna tehnika u sviranju i akustične i električne gitare, svrstala ga je među “vladare” ovog instrumenta i najvažnije uzore svim zaljubljenicima u gitarski zvuk.LEBANON HANOVER

Subota, 26. novembar
Dom omladine Beograda


Britansko nemački duo “Lebanon Hanover” prvi put stiže u Srbiju u subotu, 26. novembra sa koncertom u Domu omladine Beograd, u organizaciji agencija “MM Concerts” i “Serbian Hellbangers”. Specijalni gosti biće UROK, audiovizuelni projekat koji u svojoj izvedbi kombinuje dark, drone, experimental stilove sa propratnim viduelnim performansom.

Za “Lebanon Hanover” kažu da – “nostalgija je poricanje, tuga je bunt”.

Nalazimo se u svetu u kojem se brzo živi i ne osećate se bezbedno u njemu. Interesantno mi je koliko se moje viđenje sveta razlikuje od drugih ljudi. Mi živimo na totalno drugačiji način od svih ostalih. Mi nemamo poslove, što nam daje dosta vremena za razmišljanje i pisanje“, kaže

Larissa Iceglass ispred Lebanon Hanover.

Jednim slučajnim upoznavanjem preko interneta Larise Ajsglas i Vilijama Mejbelina 2010. godine nastao je bend „Lebanon Hanover“: spojile su ih muzičke preporuke sajta LastFM i tako su otkrili zajedničku ljubav prema muzici.

Larisa, poreklom iz Švajcarske je odlučila da poseti Vilijama u Sanderlendu na severu Engleske.

 I samo nakon nedelju dana nastale su pesme “Die World”, “Einhorn” i “Totally Tot”.
Oboje su ostavili svoje muzičke projekte po strani i napravili zajednički bend. Iz želje da ime benda zvuči neobično i da ne bude nalik ni jednom drugom, poslužili su se nazivima gradova u Nju Hempširu, SAD.
Larisa je vokal, svira gitaru i sintisajzer, dok Vilijam pokriva bas i takođe vokal i sintisajzere. 

Duo unosi snažan nagoveštaj tame u savremenu pop muziku.

Sirovost koja se oseća u muzici koju stvaraju je za njih lepa, oni “cene nesavršenost u svim sferama života“. Smatraju da je moderna muzika postala previše digitalna, a njihova srca „kucaju analogno, toplo i nesavršeno“.

Na aktuelnom albumu „Sci-Fi Sky“ (2020) hteli su da svoju strast prema ranim osamdesetima, novom talasu i post-panku dignu na naredni nivo i dali su kako oni kažu „novi sjaj“ hevi metalu devedesetih i neo-folku na Lebanon Hanover način.

Njihov stil karakterišu kao kombinaciju cold wave i dark wave pravca sa uticajima post-panka, noar estetike i dekadentne poezije 80-ih godina, kao bendovi „Siouxsie and the Banshees“, „The Cure“ , „Bauhaus“ i „Xmal Deutschland“.

Nisu od onih bendova koji žele da postanu zvezde po svaku cenu, već prioritet pripada njihovom integritetu i autentičnosti preko koje izražavaju svoju filozofiju o svetu u kome živimo.
Tekstovi pesama odaju osećaj egzistencijalnog ponora i očaja, bave se temama izolacije, pustoši i usamljenosti podsećajući nas na poeziju Džordža Gordona Bajrona.

Deset godina nakon prvog albuma „The World Is Getting Colder“ koji su snimili za “Fabrika Records” (izdavačku kuću iz Grčke koja radi sa bendovima “Selofan” i “She Past Away”), a tu saradnju su nastavili i na narednih pet godina.

U okviru ovogodišnje „Sci-Fi Sky“ turneje nazvanu prema istoimenom albumu tokom pandemije (2020), grupa „Lebanon Hanover“ stiže premijerno u Srbiju 26. novembra kada će domaća publika napokon moći da čuje uživo njihovu poeziju otuđenosti, čežnje, ljubavi i melanholije, ističe u tekstu o ovoj grupi Nenad Bekvalac, diplomirani dramaturg.


P.S.
Sa ova tri koncerta, završavaju se gostovanja značajnijih stranih muzičara u Beogradu i Srbiji za ovu godinu.

Za sada je poznato još samo da će italijanska pop zvezda Eros Ramacoti ponovo gostovati u Štark Areni – 21. aprila 2023. godine.

I ne znamo kada će i da li će doći odloženi IL DIVO, koji su bili planirani u oktobru u Štark Areni, kao i da li ćemo gledati naredne godine otkazane koncerte hard rok bendova “Whitesnake” i “Uriah Heep”.


IVAN MAKRAGIĆ

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here