Tri koncerta ove nedelje u Ustanovi kulture Gvarnerijus (21.03.- 25.03.) – Lazar Torbica, „Ars Unique – Take Two“ i Erato Alakiozidou

Pružena šansa mladim umetnicima koji imaju veliki broj nagrada na početku karijere

0
ReklamaPružena šansa mladim umetnicima koji imaju veliki broj nagrada na početku karijere

BEOGRAD, 21. marta: Ustanova kulture Gvarnerijus u Beogradu, čiji je osnivač čuveni violinista Jovan Kolundžija, priredila je zanimljiv program koncerata ove nedelje, kada će nastupiti umetnici Lazar Torbica, Erato Alakiozidou i sastav „Ars Unique – Take Two“.LAZAR TORBICA
Utorak, 21. mart u 19 časova

RADIO BEOGRAD 2 & GVARNERIJUS PREDSTAVLJAJU
KONCERTI NAJBOLJIH MLADIH PIJANISTA

Povodom obeležavanja 65 godina postojanja Radio Beograda 2

Program: M. Milojević, J. S. Bah, L. v. Betoven, S. Rahmanjinov


Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.


U okviru obeležavanja jubileja – 65 godina postojanja, Radio Beograd 2 organizuje ciklus koncerata najboljih mladih pijanista, koji će tokom narednih meseci biti realizovan u Ustanovi kulture „Gvarnerijus“, uz direktne radijske prenose.

Takav je i predstojeći, drugi koncert ciklusa, večeras, u utorak, 21. marta, kada će nastupiti višestruko nagrađivani pijanista Lazar Torbica, koji trenutno pohađa master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Koncert počinje u 19 sati, uz direktan prenos na Radio Beogradu 2.

Na programu su ostvarenja Miloja Milojevića, Johana Sebastijana Baha, Ludviga van Betovena i Sergeja Rahmanjinova.

Lazar Torbica (24) je rodjen u Šapcu, dobitnik je preko 50 nagrada, među kojima se ističu prve nagrade sa Republičkih takmičenja 2013. i 2017, Prva nagrada na Pijanističkom takmičenju mladih talenataBeogradski Šopen Fest 2015”, bronzana medalja na Svetskom pijanističkom kupu Taun of Gagni u Parizu. Takodje, mladi umetnik na klaviru je dobitnik i “Dositejeve nagrade”, a 2017. godine, kao maturant, i Nagrade “Stevan Mokranjac” za najtalentovanijeg učenika, posle solističkog koncerta u Biblioteci grada Šapca.
LAZAR TORBICA
Četvrtak, 23. mart u 20 časova

ARS UNIQUES / TAKE TWO“

VUK PETROVIĆ, saksofon

LUKA PETROVIĆ, klavir

JELENA BAJIĆ, klavir

Program: P. Moris, F. Šopen, P. Kreston, R. Noda, F. List, A. PjacolaKoncert sastava „Ars Unique – Take Two“ koji čine saksofonista Vuk Petrović, pijanisti Luka Petrović i Jelena Bajić, biće održani u četvrtak, 23. marta.

Na programu su veoma primamljive kompozicije Morisa, Šopena, Krestona, Noda, Lista i Pjacole a ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije, zbog ograničenog broja mesta.

Saksofonista Vuk Petrović (18) iz Novog Sada osvojio je prestižne nagrade na brojnim republičkim i regionalnim takmičenjima: Davorin Jenko – Beograd, 2015 – prva nagrada; 2016 – druga nagrada; 2018 – prva nagrada; FEMUS – Subotica, 2017 – prva nagrada; Republičko takmičenje – Beograd, 2017 – prva nagrada. Dobitnik je Vidovdanske nagrade grada Novog Sada 2018. i 2021. godine.

Srednju muzičku školu “Isidor Bajić” upisao je 2018. godine i postigao je izuzetne rezultate na mnogim takmičenjima: International Moscov Music Competition, 2020 – prva nagrada; Danubia Talents, 2020 – prva nagrada; Republičko takmičenje – Beograd, 2020 – prva nagrada; 2021 – prva nagrada; Muzičko proleće – Smederevo, 2021 – prva nagrada; Online Saxiana International competition – Pariz, 2021 – prva nagrada.

Nastupao je na brojnim koncertima u dobrotvorne svrhe, i u televizijskim emisijama RTV-a, RTS-a, N1 (“Šarenica”, “Prijatelji zauvek”, “Dobro jutro, Vojvodino”, “Dobro u ljudima”) i sarađuje sa festivalima „Zmajeve dečije igre“, Internacionalni festival uličnih svirača i „Aplauz fest“.


Ars Unique – Take Two“Pijanista Luka Petrović student je treće godine osnovnih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i naravno i on je dobitnik prestižnih nagrada: Festival Isidor Bajić (Novi Sad, 2016), Takmičenje mladih pijanista (Zrenjanin, 2018), Međunarodno takmičenje mladih pijanista (Šabac, 2019), Smotra talenata Srbije (Sremski Karlovci, 2019), Republičko takmičenje (Beograd, 2019), Festival slovenske muzike (Beograd, 2020), Međunarodno takmičenje mladih pijanista Vladimir V. Selivohin (Beograd, 2020).
Za osvojene prve nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, kao solista i kamerni izvođač, dobio je nagradu Fondacije Dragice Nikolić (2020).

Takođe, dobitnik je dve Vidovdanske nagrade grada Novog Sada (2019, 2020) i stipendije Melanije Bugarinović (2019, 2020, 2021), učestvovao je na projektu Novi Sad – Evropska prestonica kulture (Kulturna stanica Rumenka), na festivalima FENOK (Kikinda), “Dunavski dijalozi” – Festival savremene umetnosti u Galeriji likovnih umetnosti Rajka Mamuzića (Novi Sad) i “Dani Đure Jakšića” – Liparske večeri (Srpska Crnja). Redovno gostuje na RTS, RTV i N1 televiziji.
Jelena Bajić

Pijanistkinja Jelena Bajić je svoje školovanje započela u muzičkoj školi „Isidor Bajić“, a upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu kao najmlađi student u generaciji, na poziv profesorke Jokut Mihailović kod koje završava diplomske i magistarske studije.

Doktorirala je 2021. godine na veoma zahtevnu i višeslojnu temu „Komparativni pristup izvođačkoj problematici u Sonati op.11 Roberta Šumana i Velikoj Sonati op. 37 Petra Iljiča Čajkovskog”.


U toku svog usavršavanja, imala je priliku da sarađuje sa Kemalom Gekićem, Nevenom Popović, Jurijem Kotom, a osvajala je nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Veoma je aktivna kao solista i kamerni muzičar, tako da je nastupala u Nemačkoj, Švajcarskoj, Ukrajini, Italiji u okviru različitih manifestacija, takodje na pijanističkim festivalima u zemlji i regionu. Inače, mlada umetnica Bajić je nosilac prve nagrade u kategoriji solo klavir na internacionalnom takmičenju „Premio Vittoria Caffe Riggeti“, Italija, 2012.

U toku 2019. godine obeležila je veliki jubilej – 200 godina od rođenja Klare Šuman nizom koncert–predavanja pod naslovom „Klari na dar“.

Subota, 25. mart u 20 časova

TIHI PEJZAŽI“

(SILENT LANDSCAPES)

ERATO ALAKIOZIDOU, klavir (Grčka)

Program: Klavirske minijature inspirisane Mediteranom
/Kompozitori iz Portugala, Španije, Italije i Grčke/

(Dela sa novog CD izdanja „Silent Landscapes” i CD-a „In Blue and White”)Grčka pijanistkinja Erato Alakiozidou održaće koncert u Ustanovi kulture Gvarnerijus u subotu, 25. marta od 20 časova.

Publika će imati priliku da se prepusti klavirskim minijaturama kompozitora iz Portugala, Španije, Italije i Grčke, a umetnica će ujedno predstaviti dela sa svog novog CD-a naziva „Silent Landscapes” i albuma „In Blue and White”.

Muzičarka Erato Alakiozidou pripada generaciji umetnika usmerenih na promociju savremenog muzičkog repertoara. Od 2000. godine aktivno je angažovana na izvođačkim ili snimateljskim projektima koji su posvećeni delima grčkih kompozitora 20. i 21. veka.


Ugledni grčki i strani kompozitori posvetili su ovoj dami svoja dela, koja je premijerno predstavila na više od 150 svetskih nastupa. Njen repertoar obuhvata širok spektar klasične i savremene muzike.ERATO ALAKIOZIDOU

Erato Alakiozidou Photo Athanassios Rezoudis

Pored premijernih izvođenja dela grčkih kompozitora, Erato nastavlja da igra veoma važnu i odlučujuću ulogu u organizovanju novih muzičkih inicijativa u Grčkoj.

Nakon osnovnih studija u rodnoj zemlji, usavršavanje je nastavila u Belgiji, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Ponosno nosi nagradu Grčke unije pozorišnih i muzičkih kritičara.


Album “Silent Landscapes” je njen prvi projekat sa diskografskom kućom “DaVinci Records”.

Grčka muzička umetnica je angažovana u različitim oblastima modernog stvaralaštva: savremeno muzičko izvođenje, repertoarsko istraživanje tematskih celina, obrazovni programi, istraživanja, pedagoški projekti, montaža, pisanje eseja i umetničko planiranje – produkcija-menadžment.

Poslednjih godina svoje interesovanje usmerava na repertoar kamerne muzike savremenih kompozitora.

Erato živi u Solunu, u Grčkoj, često putuje i nastupa na koncertima, festivalima, muzičkim projektima i takmičenjima širom sveta.

https://www.eratoalakiozidou.com/


Erato Alakiozidou Photo Lefteris Tektonides

ERATO ALAKIOZIDOUJelena Bajić, Vuk Petrović i Luka Petrović
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here