Tri koncerta klasike u Ustanovi kulture Gvarnerijus od 2. do 5. juna – Gitara, Hor i Klavir

Različiti nastupi tokom tri umetničke noći

0
Reklama


Različiti nastupi tokom tri umetničke noći

BEOGRAD, 1. jun:  Ustanova kulture Gvarnerijus, ranije poznata kao Centar lepih umetnosti, u svom produktivnom planu organizuje tri koncerta ovog vikenda, zaključno i sa ponedeljkom, od 2. do 5. juna.

Tako će publika biti u prilici da gleda jedno veče gitare mladog umetnika Ilije Zeca, humanitarni koncert hora “The International Belgrade Singers” i pijaniste Dimitrije Nikolića.

KONCERTI U GVARNERIJUSU

Veče gitare

ILIJA ZEC, gitara

Petak, 02. jun 2023. godine u 20 časova

Program: H. Malats,  H. Rodrigo, A. M. Barios, L. Lenjani, Đ. Regondi, A. Lauro, R. Diens

HUMANITARNI KONCERT

„THE INTERNATIONAL BELGRADE SINGERS“

Subota, 03. jun u 19 časova

MUZIČKO-POETSKO VEČE PIJANISTE I PESNIKA 
 DIMITRIJA NIKOLIĆA
 

Ponedeljak, 05. jun 2023. godine u 20 časova
 

Program: I. Žebeljan, L. v. Betoven, D. Nikolić, R. Vagner/F. List, R. Ščedrin, A. Skrjabin


Ulaz na sve koncerte je slobodan uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta:

 info@guarnerius.rs  ili 066/8028-368.


ILIJA ZECPrvi koncert je na programu u petak, 02. juna (20h) kada će ljubitelji zvuka gitare gledati i slušati nastup talentovanog, mladog gitariste Ilije Zeca, a na programu koncerta su dela Malatsa, Rodriga, Bariosa, Lenjanija, Regondija Laura i Diensa.

Dan kasnije u subotu, 03. juna (19h) biće realizovan humanitarni koncert hora “The International Belgrade Singers”, koji okuplja predstavnike diplomatskog kora, međunarodne zajednice, strane studente na školovanju u našoj zemlji, kao i domaće horiste i ljubitelje muzike. Umesto ulaznice, posetioci će moći da ostave dobrovoljan prilog, a sva prikupljena sredstva su namenjena Osnovnoj školi za zaštitu vida „Dragan Kovačević“.

Muzičko poetsko veče umetnika – pijaniste i pesnika Dimitrija Nikolića rezervisano je za ponedeljak, 5. juna od 20.00h.

Osnivač „Gvarnerijusa“ je proslavljeni violinista Jovan Kolundžija, dok je direktor njegova supruga Miliana Miatović Kolundžija, koji svake sezone uvek imaju veoma bogat repertoar koncerata.


ILIJA ZEC

Gitarista Ilija Zec (26) iz Beograda počeo je da svira gitaru sa svega šest godina, a završio je nižu i srednju muzičku školu „Dr Vojislav Vučković”.
  

Tokom srednje škole “Lions klub“ mu je bio podrška u vidu sponzorstva, a na početku studija, Zec je postao član fondacije „Laza Kostić“.

Treću godinu osnovnih studija je završio na Konzervatorijumu “Giuseppe Tartini” u Trstu, onda 2019. je završio osnovne, a 2020. Master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Učestvovao je na brojnim državnim i internacionalnim takmičenjima, i dobitnik je prvih i drugih nagrada na istim: Guitar Art Festival, International Guitar Festival Rust (Austrija), Naissus Guitar Festival, Guitar Open Festival (Subotica), Classic Art Festival (Šabac), Jarakova Gitara (Čačak).

Mladi umetnik gitare je do sada održao više od 20 solističkih koncerata, kao i desetak nastupa u različitim kamernim sastavima, a nekoliko puta je svirao sa orkestrom.

Trenutno radi u školi za osnovno muzičko vaspitanje i obrazovanje “Petar Konjović” u Bečeju.Hor „The International Belgrade Singers“ sa 40 članova, osnovan je 2012. godine, pod pokroviteljstvom Ambasade Kanade u Srbiji.

Repertoar hora je veoma raznovrstan i pevaju na više jezika, a nastupali su u gotovo svim dvoranama u Beogradu, i po Srbiji – Novom Sadu, Zaječaru, Tršiću, Loznici, Somboru.


 Hor vodi Olga Milićević, master dirigent, asistent dirigenta RTS hora, osnivač i glavni dirigent nekoliko horova u Srbiji.

Ponosni su na dugogodišnji humanitarni rad koji je usmeren na pomoć ustanovama koje se brinu o deci. Svi koncerti  su humanitarnog karaktera u skladu sa motom „Odužimo se svojim doprinosom zajednici u kojoj živimo“.

Tako su pomogli mnogim organizacijama koje brinu o deci – Prihvatilištu za decu, Savezu slepih, OŠ Dr. Dragan Hercog, Dnevnom boravku za decu ometenu u razvoju, Dečjoj klinici u Sokobanjskoj, Centrima u Zvečanskoj , Dečjoj bolnici u Tiršovoj, nekoliko vrtića.DIMITRIJE NIKOLIĆ

Pijanista Dimitrije Nikolić (20) rođen je u Zaječaru, gde je stekao osnovno muzičko obrazovanje u Osnovnoj muzičkoj školi „Stevan S. Mokranjac“.

Tamo je završio dva odseka kao đak generacije – klavir i klarinet.

Tokom 2017. stigao je u Beograd kako bi nastavio svoje muzičko školovanje na klavirskom odseku SMŠ „Josip Slavenski“ i kao srednjoškolac osvajao je mnoge nagrade na takmičenjima republičkog i međunarodnog nivoa, kao što su – prve nagrade na Internacionalnom takmičenju „Davorin Jenko“ 2020. i na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2019. godine.

Pored solističkih nastupa, Dimitrije aktivno izvodi i kamernu muziku – sa saksofonistom Matejom Blažićem svirao je u duo sastavu „Aventus“ koji je proglašen za laureata „Kamerata“ festivala u Paraćinu 2020, a duo osvaja i prvu nagradu na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2021. godine.Iz srednje muzičke škole mladi umetnik Dimitrije Nikolić je izašao sa specijalnom nagradom „Ivan Petković“ za najbolji diplomski koncert.

Nedavno, tokom 2021. kao prvi na listi upisao je FMU – Fakultet muzičke umetnosti na Katedri za klavir, a već tokom svoje prve godine osvojio je prvu nagradu na II internacionalnom takmičenju „Memorijal Matusja Blum“ u Sarajevu.

Nikolić je trenutno na drugoj godini studija, i time UK „Gvarnerijus“ otvara vrata mladima, pre svega studentima da steknu afirmaciju na solo koncertima pod krovom ove ustanove.


Nastupao je u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, Narodnom pozorištu u Beogradu, Galeriji Artget – Kulturnog centra Beograda, Muzičkoj galeriji Kolarca, Narodnoj biblioteci Srbije, Gvarnerijusu, Italijanskom institutu za kulturu.

Osim što je pijanista, Dimitrije je i pesnik, tako da je osvojio drugu nagradu na konkursu „Brankova pohvala svetu“ (2021), a ove godine u martu, objavio je svoju prvu zbirku poezije „Sentimentalitet“ u izdanju „Brankovog kola“, o kojoj Nenad Grujičić, urednik i recenzent, piše: „Nesvakidašnja lepota i snaga poezije izbijaju iz ovog rukopisa, sa začudnom zrelošću i iskustvom koje dolazi iz urođene matrice talenta“.

Grujičić je takodje zapisao da je na sceni dakle, zanos u slavljenju žene i pesme, koji u isti mah predstavlja inicijalnu motivaciju, ali i samu inspiraciju.


„Susrećemo se sa poezijom mladog autora koji ne prestaje da nas iznenađuje iz pesme u pesmu – nema nijedne loše, i sve je na kraju knjiga za sebe – kolekcija pesama koherentnog tematsko-motivskog kruga i ujednačenog (otkrivenog) stilsko-jezičkog izraza koji pleni svojom neumornom virtuoznošću“, pohvalno je zaključio Nenad Grujičić.

Dimitrije Nikolić je veliki ljubitelj sedme umetnosti – kinematografije, slikarstva i filozofije, pasionirano je kolekcionar knjiga i ploča, a u slobodno vreme najviše voli da – komponuje.

Program koncerta:

„Minijatura“  Isidora Žebeljan – „Dark Velvet“

„Guslar“  Ludvig van Betoven – Sonata op. 31 br. 2 d-moll I stav

„Ostaci sveta“  Dimitrije Nikolić – Prelid (za Lidiju)

„Smrt Pesme“  Rihard Vagner/Franc List – Izoldina ljubavna smrt

„Iz dana u dan“   Rodion Ščedrin – Preludijum br. 13

„Ljubavna pesma“  Aleksandar Skrjabin – Sonata br. 4 Fis-dur


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here