Tri koncerta klasične muzike u Beogradu i Novom Sadu ove nedelje (27.04.-29.04.): Istorijski muzej Srbije, Kolarčeva zadužbina, Gradska koncertna dvorana

Dva grada, tri koncerta, tri dana

0
Reklama


Dva grada, tri koncerta, tri dana


BEOGRAD, NOVI SAD, 26. aprila
– Tri koncerta klasične muzike biće izvedena tokom tri dana (četvrtak, petak, subota – 27.04., 28.04. 29.04.) u Beogradu i Novom Sadu, u prostorima Istorijskog muzeja Srbije, Kolarčeve zadužbine i Gradske koncertne dvorane.CIKLUS KONCERATA

MUZIKOM KROZ MUZEJ – Treća sezona

Četvrtak, 27. april 2023.
u 20.00 časova

Galerija Istorijskog muzeja Srbije
Trg Nikole Pašića 11

‘’SUDBINA UMETNIKA”

DUBRAVKA NESTOROV
Sopran

BORISLAV NESTOROV
Klavir


Istorijski muzej Srbije i udruženje „Unica Art” na čijem je čelu violinistkinja Aleksandra Dimitrijević, organizuje novi koncert sutra uveče (četvrtak 27. aprila) u 20 časova u prostoriji ove ustanove kulture.

Muzičko veče nosi naziv „Sudbina umetnika”, kao 15. koncert u okviru treće sezone ciklusa – serijala „Muzikom kroz muzej”, na kome će nastupiti sopran Dubravka Nestorov uz klavirsku pratnju Borislava Nestorova.

Koncert se kao uvek održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Na programu su kompozicije Stanojla Rajičića, Miloja Milojevića, Milana Đurđevića, Ljubice Marić, Konstantina Babića, Svetislava Božića, Stevana Hristića, Stevana Stojanovića Mokranjca i Vasilija Mokranjca, a pored njih, biće izvedena i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije, što je idejni koncept ovog projekta.

I ovaj koncert se snima i snimak će biti emitovan na YouTube kanalu Istorijskog muzeja, već u petak 28. aprila, a tamo se nalaze i snimci svih prethodnih koncerata ciklusa „Muzikom kroz muzej”, od 2020. godine, u doba prvog talasa pandemije korona virusa.

 Nedavno je u ovom muzeju svečano otvorena višeslojna, raslošna, monumnetalna, kolosalna izložba „Čekajući stalnu postavku”, koju zainteresovani građani mogu da posete svakoga dana, osim ponedeljka, u periodu od 12 do 20 časova (prodaja ulaznica do 19 časova).
Program koncerta:

Kraljevića kolo (iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije)

M. Milojević “Jesenja elegija”, “Japan”

S. Rajičić “Igra”

M. Đurđević “Nestaću”

Lj. Marić “Brankovo kolo”

K. Babić “Šašava pesma”

S. Božić “Elegija”, “Gračanica”

Z. Hristić “Kao molitva”

V. Mokranjac “Etida”

S. S. Mokranjac “Tri su seje”Aleksandra Dimitrijević – Udruženje „Unica Art“DUBRAVKA NESTOROV 

Umetnica Dubravka Nestorov je diplomirala 2000. na Fakultetu muzičke umetnosti –  FMU u Beogradu, magistirala je istom fakultetu 2009, a od 2011. radila je sa koleginicom Oliverom Miljaković  u Beču (Austrija).


Debitovala na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 2003. ulogom Mizete u operi “Boemi” Đakomoa Pučinija, a na sceni istog teatra nastupala je na sceni u operama, od istog autora “Đani Skiki”, kao i “Seviljski berberin” Đakina Rosinija,Don Đovani” Volfganga Amadeusa Mocarta,Pajaci” Ruđera Leonkavalija.

Takođe nastupala i u glavnoj ulozi u operi “Mandragola”  Ivana Jevtića u Operi i teatru Madlenianum.  

U istom zemunskom pozorištu igrala je u raskošnom spektklu – opereti mjuziklu “Jadnici” (Les Miserables), prema romanu Viktora Igoa, dok je bila i deo JDP-a u predstavi „Leons i  Lena“.

 
 U okviru festivala BELEF učestvovala u hip hop operi „Zemlja sreće“ i u Narodnom pozorištu Beograda glumila u komadu „Figarova ženidba i razvod“, čuvenog makedonskog reditelja Slobodana Unkovskog.


Сопран Дубравка Несторов и пијаниста Борислав Несторов


BORISLAV NESTOROV

Pijanista Borislav Nestorov, član Udruženja muzičkih umetnika Srbije, rođen je u Beogradu gde je završio nižu i srednju muzičku školu.

Tokom 1983. započeo je studije klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Konstantina Bogina, a diplomirao je u klasi istog profesora 1988. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.  Nestorov se usavršavao na Academia di perfezionamente u Portogruaru (Italija), kao i  na Konzervatorijumu Franc Šubert u Beču, u klasi profesora Leonida Brunberga.

Kao solista je nastupao u zemljama bivše Jugoslavije, ali i širom Evrope, u Italiji, Austriji, Čehoslovačkoj, Francuskoj.

Tokom karijere, ovaj srpski pijanista jesarađivao sa poznatim dirigentima (Adolf Bruk, Frančesko Roza, Angel Surev, Darinka Matić-Marović) i solistima (K. Bogino, P. Jumpanen, S.  Krstić, M. Jokanović), a snimao je za RTS, ORF, RAI i RETE.

Uporedo sa svojom pijanističkom karijerom uspešno se bavi i predagoškim radom.Beogradska-filharmonija, Foto: Marko Đoković
BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Koncert “Njujork” – sezona “Na dobrom putu”

pijanista Fazil Saj i dirigent Džon Akselrod

Kolarčeva zadužbina

Petak, 28. april, 20.00h

Filharmonijska Rapsodija u plavom uz Fazila Saja i Džona Akselroda

Jedan od najpopularnijih programa u sezoni Beogradske filharmonije uz svetske zvezde – pijanistu Fazila Saja i dirigenta Džona Akselroda, zakazan je za petak 28. aprila, u velikoj Sali Kolarčeve zadužbine.  Beogradska filharmonija će predstaviti hit dela Leonarda Bernštajna, Džordža Geršvina i Antonjina Dvoržaka.


 Filharmonijska sezona „Na dobrom putu“ stiže do SAD, odnosno do Njujorka, a u slavu “grada koji nikada ne spava”, program spaja slavne zvuke Bernštajnove “Priče sa zapadne strane” i Geršvinove “Rapsodije u plavom” uz virtuoza na klaviru Fazila Saja i Bernštajnovog učenika, Džona Akselroda.


Simfonija “Iz Novog sveta” Antonjina Dvoržaka, napisana iz ugla doseljenika na novi kontinent, jedan je od hitova klasične muzike, čiji je snimak misija Apolo 11 na čelu sa Nilom Armstrongom 1969. godine odnela na Mesec.

FAZIL SAJ, Foto: Marko Đoković

FAZIL SAJ, Foto: Marko Đoković
Jedinstveni izraelski umetnik Fazil Saj, veoma je poznat filharmonijskoj publici, kao i Beogradu, jer je nedavno gostovao na Kolarcu u produkciji organizacije “Piano Land” i serije koncerata “Steinway & Sons”.  Način na koji već 25 godina svojom izvanrednom pijanističkom veštinom dotiče publiku i kritičare je zaista jedinstven, ocenili su stručnjaci, muzikolozi.

Njegovi koncerti su uvek drugačiji: direktniji, otvoreniji, uzbudlјiviji, zato će biti veoma posebno čuti “Raspodiju u plavom” koju odlikuje specifični džez-stil, baš u izvođenju Fazila Saja.


Čest gost filharmonijskih sezona, dirigent Džon Akselrod pravi je izbor za žanrovski raznolik repertoar u znaku Njujorka.

 Američki kompozitor Leonard Bernštajn zauzima posebno mesto u stvaranju 30-godišnje karijere ovog dirigenta, tokom koje je predvodio više od 175 orkestara, 35 opera i 60 svetskih premijera, čime je postao jedan od vodećih dirigenata današnjice.

Koncert sa Filharmonijom započinje najpoznatijim Bernštajnovim delom, mjuziklom „Priča sa zapadne strane“, čija se radnja odvija na Menhetnu, a završava remek delom simfonijske literature „Devetom simfonijom“ od Dvoržaka.

Džon Akselrod
Džon Akselrod
„Corda piano trio”:

Nemanja Stanković, Una Stanić, Vladimir Milošević

Subota, 29. april

Gradska koncertna dvorana u Novom Sadu

NOVI SAD, 26. aprila: Jedna od najperspektivnijih mladih umetnica Srbije, Una Stanić, jedan od vodećih mladih zvezda na našoj sceni, Nemanja Stanković i najistaknutiji pijanista svoje generacije, Vladimir Milošević, udružili su svoje talente i kreativne snage u sastavu “Corda piano trio”, koji će se prvi put predstaviti novosadskoj publici u subotu, 29. aprila, u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu.
Podsetimo, umetnički direktor ove dvorane je naš slavni violinista je Stefan Milenković.


 Trio koji je osnovan prošle godine, postao je nedavno deo prestižne evropske umetničke mrežeLe Dimore del Quartetto“, koja unapređuje kamernu muziku i evropsku kulturnu baštinu.

Oni u Novi Sad donose autentičnost, zasnovanu na njihovom bogatom iskustvu, poseban doživljaj kakav publika još nije imala prilike da oseti.

Troje mladih umetnika nosioci su mnogih nagrada, a nastupali su već sa svetskim virtuozima, kao i na festivalima i takmičenjima.


Corda piano trio foto M. Obradović
Tako je Una Stanić još 2014. godine postala najmlađi član Bečkog kamernog orkestra, Nemanja Stanković bio je vođa grupe violončela Beogradske filharmonije tokom osam sezona, a Vladimir Milošević proglašen je umetnikom u usponu, od strane Udruženja koncertnih umetnika Njujorka (New York Concert Artists & Associates), nakon čega je nastupio sa Simfonijskim orkestrom NYCA u sali “Merkin hall” u Njujorku.


 Una Stanić je finalista i nosilac nagrada međunarodnih takmičenja u Srbiji, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Austriji, Nemačkoj, SAD, Češkoj, Moskvi, kao i stipendije maestra “Claudia Abbada” za usavršavanje mladih umetnika u Italiji, stipendije Austrijske pokrajine Štajerska za mladog muzičkog umetnika u Austriji 2013. godine, kao i stipendija Internacionalne Akademije za muziku u Lihtenštajnu i Akademije “Villecrose” u Francuskoj i Muzičkoj akademiji u Bergenu, u Holandiji.

 Njen prvi album – kompakt-disk u izdanju „ArtLinka“ i kancelarije „Heger i Partner“ objavljen je 2017. u Beču, a od strane Exit Fondacije i Kompanije NIS, 2018. godine je za postignute rezultate u oblasti kulture i umetnosti, proglašena za Mladog Heroja Srbije.

Nemanja Stanković je nastupao širom Evrope (Austrija, Italija, Francuska, Engleska, Nemačka, Belgija, Švedska, Danska, Mađarska, Poljska, Malta), ali i u Severnoj Americi ( SAD, Kanada, Meksiko), kao i u Aziji (Japan) i Africi (Senegal i Tunis), a zapažene nastupe imao je i na međunarodnim festivalima: BEMUS, NIMUS, Mokranjčevi dani, Cellissimo, ParkSommer, Alpen Classica, Miguel Bernal Jiménez, Kotor Art, Čelo fest, ZUM.


Gradska koncertna dvorana, foto V. Veličković
Njegov album „Tragovi“ odabran je među pet najboljih ostvarenja za violončelo u 2020. godini, po izboru „Violončelo Fondacije“ iz Njujorka (SAD), a upravo zbog tog albuma, Nemanja je osvojio Nagradu grada Beograda – Despot Stefan Lazarević.

 Za promociju srpskog savremenog stvaralaštva, 2022. godine Udruženje kompozitora Srbije dodelilo je Nemanji Stankoviću – Nagradu mladom umetniku „Aleksandar Pavlović“.

Na poslednjem izdanju festivala Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS 2022, Stanković je nastupio na celovečernjem koncertu u sali Beogradske filharmonije.

Naravno, koncert je bio apsolutno rasprodat, što je uvek i očekivano kada je ovaj muzičar u pitanju.

Vladimir Milošević je takođe nastupao na festivalima širom Evrope i sveta: Pariz, London, Berlin, Prag, Sankt Peterburg, Beč, Tel Aviv, Milano, Lion, Nica, Kazablanka, Marakeš, Porto Alegre, Pelotas. Kao pobednik konkursa “Concerti in Villa” u Vićenci (Italija), debitovao je u čuvenoj dvorani Carnegie hall u Njujorku.  Koncertirao je i širom Južnoafričke republike –  Kejptaun, Johanesburg, Durban, Blumfontein, Port Elizabet, kao i u Australiji – Sidnej, Kanbera i Melburn.

Redovno Milošević nastupa kao kamerni muzičar sa solistima, kao što su – Stefan Milenković, Dragan Đorđević, Roman Simović, Dmitri Prokofiev, Janoš Balint, Dejan Gavrić, na festivalima u Rusiji, Sloveniji, Italiji, Belgiji, Srbiji. Sa Stefanom Milenkovićem je imao zapažene nastupe na festivalima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, kao i nedavno na festivalu Arsana u Ptuju (Slovenija) i festivalu Ohridsko leto u Ohridu (Severna Makedonija). 


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here