Tri godine od smrti Nebojše Glogovca

Zauvek neprežaljeni gubitak

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Zoran Predin: “Prvi koncert bez Damira” – uoči online večeri 13. marta u Ljubljani

  Posveta velikom i nezaboravnom džez gitaristi i prijateljuLJUBLJANA, 4. marta:  Čuveni slovenački kantautor Zoran Predin, podjednako uspešan...

CIKLUS BESPLATNIH ONLAJN KONCERATA „MUZIKOM KROZ MUZEJ”

Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” imaju zadovoljstvo da pozovu publiku da u sredu 10. marta u 19 časova prisustvuje...

Glumac Boris Komnenić preminuo je u 64. godini, prenosi Nova.rs.

Boris Komnenić rođen je 1957. godine u Puli, ali se sa porodicom u ranoj mladosti preselio u Beograd. Diplomirao...  Zauvek neprežaljeni gubitak 


 Danas, 9. februara navršava se tačno tri godine od kako je preminuo od teške bolesti proslavljeni glumac Nebojša Glogovac, dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoju umetničku karijeru, podjednako tražen na filmu, pozorištu i televiziji.


 Dramski umetnik bio je rođen 30. avgusta 1969. godine u Trebinju i radni vek je proveo kao stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta gde je ostvario veoma značajne uloge u savremenim komadima i klasicima: „Hadersfild“, „Šine“, „Bliže“, „Metamorfoze“, „U potpalublju“, „Kako vam drago“, „Zamak“, „Saloma“, „Troil i Kresida“, „Bure baruta“ i mnogi drugi.


 Poslednjih godina na repertoaru JDP-a igrao je u komediji „Razbijeni krčag“ takođe preminulog reditelja Igora Vuka Torbice, a „testamentarna“  uloga svakako mu je naslovna rola u Šekspirovom „Hamletu“ (2017), u režiji gosta iz Makedonije – Aleksandra Popovskog. 

U toj predstavi je apsolutno briljirao i započeo neku novu „mladost“ na pozornici, kao što se desio neposredno pred smrt ogroman uspeh sa hrvatskim filmom „Ustav Republike Hrvatske“ (2016) Rajka Grlića, koji je bio neverovatan trijumf i pružio novu dimenziju glumačke igre Glogovca kao nikada do tada.


   Na velikom ekranu Glogovac je debitovao ratnom dramom „Vukovar – jedna priča“ (1994) Bore Draškovića a slavu je stekao kultnim filmom „Ubistvo s predumišljajem“ (1995) Gorčina Stojanovića, prema romanu i scenariju Slobodana Selenića.


  Kasnije su se nizale filmske uloge gde je sa takvom lakoćom uspevao da glumi i negativce – krimi akcija „Do koske“ Bobana Skerlića, a kriminalci mu nisu bili strani kao što je bila njegova poslednja velika uloga na filmu – hit triler „Južni vetar“ (2018) Miloša Avramovića.

Imao je izuzetno plodnu karijeru u domaćoj kinametografiji, uvek pažljivo birajući projekte na kojima radi, tako je snimao sa Ljubišom Samardžićem – „Nebeska udica“, odlično se razumeo sa Srdanom Golubovićem – „Klopka“ i „Krugovi“ (njemu je bila namenjena glavna uloga u filmu „Otac“), Olegom Novkovićem – „Sutra ujutro“, „Beli, beli svet“, „Otadžbina“, „Normalni ljudi“.

Rado su ga zvali i nedavno preminuli Goran Paskaljević („Bure baruta“, „Optimisti“, „Kad svane dan“), Srđan Koljević („Žena sa slomljenim nosom“, „Branio sam mladu Bosnu“), Radivoje Raša Andrić („Kad porastem, biću kengur“, „Munje“), Predrag Gaga Antonijević („Spasitelj“, serija „Ubice mog oca“ i poslednji film „Zaspanka za vojnike“).

  U televizijskim serijama ostavio je traga u raznim naslovima, počevši od debija na malom ekranu u „Boljem životu“, preko zapaženih dela „Moj rođak sa sela“, „Porodično blago“, „Vratiće se rode“, „Lud, zbunjen, normalan“, do uloge Draže Mihailovića u „RavnojGori“ i trileru „Ubice mog oca“.  

   Neposredno pred večni odlazak, kao da je osetio da se bliži kraj, Glogovac je bio izuzetno vredan i snimao je nekoliko uzastopnih projekata, tako da je ostavio u amanet serije i filmove posle svega: „Nemanjići – rađanje kraljevine“ (2018) Marka Marinkovića, film i mini serija „Južni vetar“ (2018), serija „Pet“ Balša Đoge, i nagrađivani nezavisni film „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića (2019).

  Upravo je objavljena knjiga o velikom dramskom umetniku pod nazivom „Glogi“ autora Aleksandra Đuričića (Vukotić Media), gde svoje misli o kolegi govore Vojin Ćetković, Rade Šerbedžija, Nataša Ninković, Anica Dobra, Žarko Laušević, Nikola Đuričko, Vida Ognjenović, Nikola Pejaković, Paolo Mađeli, Jagoš Marković, Aleksandar Popovski.

Ostavio je za sobom suprugu Milicu Šćepanović i ćerku Sunčicu, kao i sinove iz prvog braka Gavrila i Miloša.


OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Preminuo Aleksandar Sanja Ilić, osnivač grupe “Balkanika”,

Rođen je 1951. u Beogradu. Njegov otac je kompozitor Miodrag Ilić Beli, a brat kompozitor Dragan Ilić koji svira...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket