Treća sreća za duvače Beogradske filharmonije 3. i 4. juna

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Duvački ansambl Beogradske filharmonije priprema koncerte u četvrtak i petak, 3. i 4. juna (Sala BGF, 19č). Na repertoaru su remek dela klasične muzike – “Čarobna frula” i “San letnje noći” u neobičnim aranžmanima.

Klarinetista Ognjen Popović zajedno sa svojim kolegama priprema koncert koji je tokom ove sezone već dva puta bio zakazan, ali zbog aktuelne situacije nije bio održan u prethodnim terminima. Zato će prva nedelja juna biti treća sreća za lepršave i romantične melodije Mocarta i Mendelsona među kojima je i čuveni “Svadbeni marš”.

Čarobna frula i San letnje noći su remek-dela klasične muzike. Njihova lepota i značaj ih svrstavaju među najsjajnije muzičke bisere uopšte. Samim tim, uvek predstavljaju poseban izazov i užitak, kako za izvođače, tako i za publiku. Postoji mnogo paralela koje povezuju Mocarta i Mendelsona. Obojica su bili vunderkindi i još od najranijeg detinjstva komponovali svoja prva dela i briljantno svirali klavir”, istakao je Ognjen Popović.


Pored originalnih verzija, većina Mocartovih opera je sačuvana i u verziji za duvačke ansamble sa kontrabasom.
  Ovakvi aranžmani opera tog vremena su uživali veliku popularnost u 18. veku. Filharmonijska publika će na koncertima čuti aranžman Jozefa Hajdenrajha – Mocartovog savremenika. S druge strane, oboista Andreas Tarkman (1956), tradiciju aranžiranja opera za manje kamerne sastave, maestralno nastavlja da neguje. Zahvaljujući njemu “San letnje noći” je samo jedna od mnogih kompozicija koju duvački ansambli izvode rado na koncertnim podijumima širom sveta.

Uz Ognjena Popovića na koncertu nastupaju Stana Krstajić (flauta), Sanja Romić (oboa), Petar Vucelić (oboa), Mihailo Samoran (klarinet), Nenad Janković (fagot), Dušan Petrović (fagot), Nikola Ćirić (horna), Gordana Stojnić (horna) i Srđan Đorđević (kontrabas).

FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket