Treća nagrada u Americi osvojena za ostvarenje „Ovuda će proći put“ mlade Nine Ognjanović

Film u domaće bioskope stiže u septembru

0
Reklama

Film u domaće bioskope stiže u septembru

NJUJORK, 2. avgusta: Filmsko ostvarenje „Ovuda će proći put“ debitantkinje Nine Ognjanović dobitnik je nagrade „Spirit of Independent Filmmaking Award“ na festivalu „Stony Brook Film“ u Njujorku.
Ovo je ujedno treća nagrada našeg filma u Americi, što je retko veliki uspeh na našim prostorima.


Stony Brook Film Festival se već 28 godina održava u Staller Centru for the Arts na Long Island-u, a nagrada dodeljena našoj autorki predstavlja priznanje za „duh nezavisnog filmskog stvaralaštva koja se dodeljuje autorima i autorkama koji koriste jedinstveni indie objektiv kako bi oživeli svoje neverovatne priče“.


Povodom treće nagrade koju film osvaja u Americi, Nina Ognjanović je izjavila da je izuzetno zadovoljna iskustvom koje je stekla na festivalu, kao i prikazivanjem u punoj velikoj sali Staller Centra.
Foto: Pointless FilmsJANA BJELICA

„Ovuda će proći put“ će zatvoriti Festival Mediteranskog i Evropskog Filma Trebinje (5. avgusta), a nakon toga biće prikazan na Brač Film Festivalu. 
Srpska publika će film konačno gledati u bioskopima širom Srbije u septembru, dok je domaću premijeru imao na 51. izdanju FEST-a, na kom je film osvojio Nagradu publike.

Podsetimo, „Ovuda će proći put“ svetsku premijeru je imao na Slamdance festivalu u Americi gde je dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija.

Film je trijumfovao i na Internacionalnom filmskom festivalu Riviera u Sestri Levante u Italiji gde je osvojio nagradu studentskog žirija, dok je na festivalu „Mammoth Lakes“ u Kaliforniji filmsko delo dobilo dva priznanja – nagradu publike i žirija za najbolji film.

Autorka ostvarenja dobitnica je i nagrade za najboljeg reditelja debitanta na nedavno održanom Ravno selo festivalu, osnivača Lazara Ristovskog.

Nina Ognjanović_foto Stony Brook Film Festival
Film je na nedavno završenom 5. izdanju Somborskog filmskog festivala osvojio nagradu „Ernest“ za najbolji film, Jana Bjelica je osvojila nagradu za najbolju mladu glumicu, dok je glumac Zlatan Vidović dobio posebno priznanje za upečatljiva glumačka ostvarenja u tri filma, osim ovog, i „Oluja“ Miloša Radunovića i „Usekovanje“ Siniše Cvetića.

Radnja filma smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere.

Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila. Donekle film ima reference na čuveni roman „Smrt gospodina Goluže“ Branimira Šćepanovića i istoimeni film (1982) u kome je briljirao Ljubiša Samardžić u naslovnoj ulozi, u režiji Živka Nikolića.

Takodje može se povezati sa svetskim romanima, klasikom „Hronika najavljene smrti“ Gabrijela Garsije Markesa, „Sneg“ Orhana Pamuka, „Proces“ Franca Kafke, jer se junaci nalaze u neprestanom zatvorenom krugu iz kojeg nema izlaska.

Uloge u filmu tumače – Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

„Ovuda će proći put” podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije i Filmskog centra Srbije. Producent filma je kuća „Pointless Films„, dok su koproducenti Fakultet dramskih umetnosti i Radio Televizija Srbije.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here