Tišina, probe su u toku: Beogradska pozorišta spremaju nove projekte – “Ubistvo u Orijent Ekspresu”, “Rat i mir”, “Pluća”

Novi naslovi na repertoaru: Boško Buha, Narodno pozorište, Opera i teatar Madlenianum, Atelje 212

0
ReklamaNovi naslovi na repertoaru: Boško Buha, Narodno pozorište, Opera i teatar Madlenianum, Atelje 212


BEOGRAD: Nekoliko beogradskih pozorišnih ustanova trenutno spremaju nove predstave za budući period do kraja ove aktuelne sezone 2021/2022, koja će biti okončana 1. jula.

Tako će nove projekte – premijere ponuditi teatri – Boško Buha, Narodno pozorište, Opera i teatar Madlenianum, Atelje 212.

Ubistvo u Orijent Ekspresu” u pozorištu “Boško Buha”


Pozorište “Boško Buha” za svoju Večernju scenu uveliko sprema predstavu “Ubistvo u Orijent Ekspresu” prema čuvenom krimi romanu Agate Kristi, u režiji Darjana Mihajlovića, saopšila je direkcija ovog teatra za decu na zvaničnoj Facebook stranici.

Dramatizaciju romana potpisuje Ken Ludvig, dok je prevod sa engleskog napisala dramaturškinja Ivana Dimić, inače dobitnica NIN-ove nagrade za roman “Arzamas”.


Andrija Milošević i Katarina Marković
Reditelj Darjan Mihajlović i upravnik pozorišta, dramski pisac Igor Bojović
Jelena Trkulja i Goran Jevtić
U ulozi najčuvenijeg detektiva na svetu, Herkula Poaroa, publika će gledati Andriju Miloševića, koji se nakon zaista duže pauze vraća novom ulogom u svoje matično pozorište.
Uglavnom igra u starijim hit predstavama ovog dečijeg teatra – „Krčmarica Mirandolina“, „39 stepenica“, „Majstori, majstori“.


Galeriju osumnjičenih likova, napisanih majstorskim perom kraljice detektivskih romana Agate Kristi igraju: Goran Jevtić (Gospodin Buk), Borka Tomović (Meri Debenham), Uroš Jovčić (Hektor Mekvin), Miljan Prljeta (Mišel kondukter/glavni konobar), Katarina Gojković (Princeza Dragomirov), Katarina Marković (Greta Olson), Jelena Trkulja (Helen Habard), Lena Bogdanović (Grofica Andrenji), Viktor Savić (Pukovnik Arbatnot), Stefan Bundalo (Samjuel Rečet).

Autorsku ekipu predstave čine: Vesna Popović – scenograf, Marina Medenica – kostimograf, Milan Gromilić – scenski pokret i Dijana Marojević – scenski govor.

Agata Kristi smatra se za najviše objavljivanu književnicu svih vremena, jedino Biblija i dramski opus Vilijama Šekspira premašuju ukupni tiraž njenih dela – prodato ih je milijardu na engleskom jeziku i još milijardu primeraka u prevodu na stotinu drugih jezika.

Lena Bogdanović, Uroš Jovčić
Borka Tomović, Katarina Marković, Viktor SavićRoman “Ubistvo u Orijent Ekspresu” jeste najčuveniji slučaj detektiva sa čuvenim brkovima – Herkula Poaroa i smatra se za jedno od najboljih dela čuvene spisateljice.

Raskošni voz iz naslova jutro dočekuje sa jednim putnikom manje: američki magnat leži mrtav u svom kupeu, proboden čak 12 puta, a vrata su zaključana iznutra.
Ubica je “zarobljen” u vozu sa ostalim putnicima i detektiv Herkul Poaro mora da ga otkrije pre nego što se desi novo ubistvo.

Pamti se filmska verzija kao adaptacija romana u režiji Sidnija Lameta iz daleke 1974. godine, kada su igrali – Šon Koneri, Albert Fini, Žaklin Bize, Ingrid Bergman, Lorin Bekol, Džon Gilgud, Ričard Vidmark, Entoni Perkins, Vanesa Redgrejv, Majkl Jork i drugi.

U novijoj verziji iz 2017. godine reditelja Keneta Brane, koji i igra Herkula Poaroa, uloge su tumačili: Mišel Fajfer, Penelope Kruz, Džudi Denč, Vilijam Defo, Džoni Dep, ruski baletan Sergej Polunjin.

Miljan Prljeta i Lena Bogdanović
Stefan Bundalo i Katarina Gojković
Katarina Marković i Borka TomovićPozorište Atelje 212 trenutno sprema dve predstave: “Drama o kraju sveta” i „Posaditi drvo“


Atelje 212 je počeo sa pripremama dve predstave – “Drama o kraju sveta” Olge Dimitrijević i „Posaditi drvo“ Alekseja Žitkovskog, najavila je direkcija teatra takodje na zvaničnoj Facebook stranici.

Na Sceni „Petar Kralj“ Ateljea 212 skoro su krenule probe komada „Posaditi drvo“ ruskog savremenog dramatičara Alekseja Žitkovskog čije drame do sada nisu izvođene na srpskim pozorišnim scenama.

Dramu je preveo Novica Antić, aktuelni upravnik ovog beogradskog pozorišta, dok su u glumačkoj podeli – Branimir Brstina, Marko Pavlović, Stojša Oljačić i Nikola Štrbac.

Reditelj predstave je Pavle Terzić, a ostatak ekipe čine – dramaturškinja Jelena Mijović, kostimografkinja Dragica Laušević. scenograf Miloš Todorović, kompozitor Božidar Podunavac, organizatori – Jelena Fatić i Boško Radonjić.


Branimir Brstina
Dramaturg predstave Jelena Mijović
Ruski dramski pisac odredio je svoj komad kao „šalu u jednom činu“, u kojoj otac, opremljen sadnicom i lopatom, vodi svog sina studenta da obave poslednju stavku u nizu- posade drvo.

Otac sledi tradiciju koja nalaže da svaki čovek u svom životu mora da sagradi kuću, podigne sina i posadi drvo. Taj naizgled veoma jednostavan posao se ipak zakomplikuje i pokreće lanac nepredvidivih događaja.

Večni nesporazum između očeva i sinova, tradicionalnog i modernog, postaje apsurdan u dodiru sa stvarnim svetom koji je u međuvremenu postao licemerni poligon na kome su stare ideale i uverenja zamenili profit i privatno vlasništvo.

Drama “Posaditi drvo” je mala, duhovita priča o velikim i ozbiljnim stvarima, koja postavlja pitanje šta zapravo znači sagraditi kuću, podići sina i posaditi drvo i da li je ispunjenje formalnog zahteva ovog načela dovoljno da se bude čovek.


Marko Pavlović
Ekipa buduće predstave „Posaditi drvo“
Paralelno sa navedenim projektom, Olga Dimitrijević režira svoj komad “Drama o kraju sveta” za takodje malu scenu “Petar Kralj” Ateljea 212.

U budućoj predstavi će igrati: Dragana Đukić, Jelena Ilić, Jovana Gavrilović, Katarina Žutić i Marta Bjelica.

Reč je o koprodukciji ovog teatra i Udruženja gradjana “Gorgone” u saradnji sa festivalom BELEF.

Predstava će imati dve premijere: prva je zakazana za 10. jun u Novom Sadu u okviru projekta „Novi Sad – evropska prestonica kulture“, a druga u Beogradu sklopu BELEF-a 2022.

Drama će se onda igrati od septembra na matičnoj pozornici Ateljea 212.Kako je navela autorka i rediteljka u zvaničnom saopštenju, njena drama o kraju sveta bavi se pitanjima ekologije, feminizma, pobune, porodičnih i prijateljskih odnosa, i osećanjem kraja sveta.

Autorski projekat odvija se oko čina pobune jedne devojke koji se po nju tragično završava, ali pokreće lanac radikalnih reakcija, od komšiluka do gradskog drveća, u poslednjem pokušaju da se preokrene scenario društvene nepravde i nedostojanstvenog života.

“Puno puta smo čuli u skorije vreme da izgleda “da se sprema kraj sveta”. Kolektivno osećanje kraja sveta sve je jače, kada čitamo katastrofične vesti i gledamo ratove uživo, izloženi smo nepoznatim virusima i novim pandemijama, kada nam se čini da su socijalne razlike sve veće”, piše o svom komadu autorka Dimitrijević.

“Savremeni svet je prožet osećajem bezizlaznosti i nemogućnosti promene. Predstava nastoji da zamisli drugačiji kraj, i zato se bavi gorućim pitanjem današnjice – pokušava da oslika političko-emocionalni horizont njegovog spasa u kojem glavnu ulogu igraju žene i priroda“, zaključila je rediteljka i autorka predstave “Drama o kraju sveta”.

Ekipa komada – “Drama o kraju sveta”
Opera i teatar Madlenianum sprema dve predstave:

Drama “Pluća” Dankana Mekmilana
i spektakl opereta „Pariski život“ Žaka Ofenbaha


Nedavno je održana prva čitaća proba novog komada na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum, drame iz savremenog života “Pluća” engleskog pisca Dankana Mekmilana, u prevodu i režiji Ivana Vukovića.

Glavne uloge mladog bračnog para tumače Suzana Lukić i Goran Jevtić, poznati par iz hit predstave istog reditelja – “Histerija” koja se dugo igrala na sceni Studio JDP.

Goran Jevtić je i u ekipi predstave “Ubistvo u Orijent Ekspresu” koja se paralelno sprema u pozorištu “Boško Buha”, a u decembru smo ga gledali u novoj verziji komada “Nora – Lutkina kuća” Henrika Ibzena, u savremenom čitanju rediteljke Tatjane Mandić Rigonat.

Suzana Lukić se ovom dramom vraća na glumačku scenu, a bila je odsutna zbog najlepšeg mogućeg razloga – postala je majka, a otac je upravo reditelj – Ivan Vuković.
Na projektu učestvuju i scenografkinja Ema Stojković, kostimografkinja Ivana Mladenović i kompozitor Miroslav Radulović, a premijera komada se očekuje u maju.

Direktorka drame Madlenianuma, rediteljka i glumica Ana Radivojević Zdravković je van svih planova za dramski repertoar u sezoni 2021/2022 ovaj komad uzela u razmatranje i odlučila se da ga u veoma kratkom roku pripremi za izvođenje sa ekipom kreativnih saradnika.

Kako je Zdravković napomenula, ova duo drama je pravo pozorište, autobiografska priča, projekat koji je morao da se desi sa ovom malom i odabranom ekipom, baš u ovom trenutku, kada je cela planeta u problemu, i kada mladi ljudi sa ekološkom svešću stavljaju svoj i život svog deteta na ispit.


Dankan Mekmilan je engleski dramski pisac i reditelj. Njegove najpoznatije drame su “Pluća”, “Ljudi, mesta i stvari”, “Svaka divna stvar”, kao i dramatizacija romana “1984” Džordža Orvela. Njegove drame se uglavnom bave savremenim socio-političkim temama.

Drama “Pluća” u fokusu ima temu roditeljstva i ekološku osvešćenost ljudi, mesta i stvari tretiraju bolesti zavisnosti i proces ozdravljenja, a svetsku premijeru je imala u Studio Theatre u Vašingtonu 2011. godine i od tada je bilo čak 40 produkcija na mnogim scenama sveta.

Neke od poznatijih verzija su svakako Šaubine u Berlinu, režija Kejti Mičel, kao i produkcija sa Vest Enda u pozorištu Old Vik u Londonu.U našem regionu, “Pluća” su imala premijeru u Exit teatru u Zagrebu kao i u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani, i baš slovenačka produkcija je bila planirana da gostuje na festivalu BITEF 2021, ali zbog korone se to nije odigralo.

Reditelj Ivan Vuković, diplomirao je Pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na klasi profesora Nikole Jevtića i profesorke Alise Stojanović. Zaposlen je kao vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, na predmetima Gluma i Operski studio.

Režirao je na pozorišnim scenama Beograda (JDP, BDP, Dadov, Dom omladine, Narodno pozorište, Atelje 212), Vranja, Niša, Zrenjanina, Užica, Šapca, Kruševca,

U poslednjem periodu veoma je angažovan, tako da je realizovao predstave – “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” Bore Ćosića, Kruševačko pozorište (2021), “Ova će biti ista” Staše Bajac, Atelje 212 (2021).

Bio je upravnik Narodnog pozorišta Niš i u ovom treatru je režirao razne zapažene predstave.

Reditelj Ivan Vuković
“Pariski život”Žak Ofenbah

Osim drame, Opera i teatar Madlenianum od 17. maja će krenuti sa radom na pravom spektaklu mjuzikl – opereti “Pariski život” Žaka Ofenbaha, u režiji hrvatskog umetnika Roberta Boškovića.

Nakon velikog uspeha operete “Vesela udovica” takodje reditelja Roberta Boškovića, koja je uvrštena u pet najboljih predstava u Srbiji sezone 2019/2020, Madlenianum uz isti autorski tim na pozornicu donosi budući hit za ljubitelje mjuzikla, operete, raskošne scenografije i kostimografije.

Bošković je na veliku scenu Madlenianuma postavio i muzičko veče “Svetlosti pozornice”, kao i kamerni mjuzikl “Poslednjih pet godina” (2021).


Opereta “Pariski život” doživela je svetski je uspeh čim se pojavila 1866. u Parizu, kao delo velikog kompozitora Žaka Ofenbaha (Jacques Offenbach), a libreto su tada napisali Henri Meilhac i Ludovic Halévy.

Uveliko je u toku audicija koja je krenula 1. aprila i trajaće sve do 6. maja.

Dirigent je ponovo Vesna Šouc i koreograf Milica Cerović, dakle pobednički tim se ne menja.

Početak rada na predstavi je od 17. maja, a premijera je zakazana za 1. oktobar na samom početku naredne sezone 2022/2023.


ROBERT BOŠKOVIĆAudicija se raspisuje za sve solističke uloge, horski i plesni ansambl.

Mogu se prijaviti glumice/glumci, pevačice/pevači, plesačice/plesači. Donja starosna granica je 20 godina, a prema karakterizaciji (opisima) likova koji su sastavni deo prijavne dokumentacije za audiciju.


Termini audicija će biti od 12.05.do 16.05.2022. za sve kategorije, po rasporedu koji će biti naknadno objavljen. Audicije će obuhvatati pevačke, glumačke i plesne sposobnosti.


Prijave se šalju elektronskim putem na mail opera.balet@madlenianum.rs .
Kontakt osoba: Aleksandra Stojadinović (organizator Opere i baleta)

Nakon uspešne prijave, kandidatima će biti dostavljeni notni materijali potrebni za audicije koje će biti održana na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Madlena Zepter, vlasnica Opere i teatra Madlenianum i Robert Bošković“RAT I MIR” – Narodno pozorište

Prva čitaća proba predstave „Rat i mir“, po čuvenom klasiku Lava Nikolajeviča Tolstoja, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića održana je 25. marta u probnoj sali Narodnog pozorišta.


Premijera je planirana u drugoj polovini maja na Velikoj sceni, a u podeli su Miodrag Krivokapić (Knez Nikola Bolkonski), Dušanka Stojanović Glid (Kneginja Liza Bolkonska), Hadži Nenad Maričić (Pjer Bezuhov), Danilo Lončarević (Knez Andrej Bolkonski), Teodora Dragićević (Nataša Rostova), Zlatija Ivanović (Kneginja Marija Bolkonska), Nemanja Stamatović (Nikolaj Rostov), Nina Nešković (Sonja Rostova), Dušan Matejić (Grof Ilja Rostov), Bojana Stefanović (Grofica Natalija Rostova), Slobodan Beštić (Knez Vasilije Kuragin), Kalina Kovačević (Elena Kuragina), Petar Strugar (Anatol Kuragin), Vučić Perović (Boris Drubecki), Zorana Bećić Đorđević (Liza Bolkonska) i Nedim Nezirović (Napoleon Bonaparta).

U umetničkom timu su i Janja Valjarević (scenograf), Bojana Nikitović (kostimograf), Stefan Ćirić (kompozitor) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Dušanka Stojanović GlidPrvi i jedini put do sada u srpskom teatru, kapitalno delo svetske književnosti “Rat i mir”, postavljeno je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta pre više od četiri decenije.
Premijera je održana 24. juna 1980. godine u režiji Petra Šarčevića i glavne junake su igrali – Bogdan Diklić (Pjer Bezuhov), Predrag Miki Manojlović (Knez Andrej Bolkonski) i Dragana Varagić (Nataša Rostova).

U podeli su bili i Mihajlo Viktorović, Predrag Tasovac, Ksenija Jovanović, Marko Nikolić, Radovan Miljanić, Tihomir Arsić, Branislav Jerinić, Boško Puletić, Dragan Zarić, Branko Jerinić.

Dramatizaciju je tada napisao književnik Mirko Miloradović, scenograf je bio Aleksandar Augustinčić, kostimoigraf – Ljiljana Dragović, a koreograf – Dušan Trninić.

Predstava je izvedena svega 16 puta pred oko 7500 gledalaca.


Reditelj Boris Liješević
Ekipa predstave „Rat i mir“ prema romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja
„Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ – premijera 30. aprila
Narodno pozorište

Prva čitaća proba predstave „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, po tekstu Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, održana je 8. marta u Narodnom pozorištu Beograda, a premijera je već određena – 30. aprila, što je veliki podvig da se za manje od dva meseca završi jedan komad za celu postavku.

Premijera je planirana na sceni „Raša Plaović“, a naslovnu ulogu tumači Vanja Ejdus.


U podeli su i Iva Milanović, Novak Radulović (Horovođe) i Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Stefan Živanović, Goran Milošević, Danijela Milošević (Hor).


U umetničkom timu su Andrea Rondović (scenograf), Velimirka Damjanović (kostimograf), Nevena Glušica (kompozitor), glumac Damjan Kecojević (koreograf, autor scenskog pokerta), Danica Krstić (saradnik etnomuzikolog) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).


Dramaturg Kosić je za ostvarenje „Uspavanka za Aleksiju Rajčić” dobio Nagradu Sterijinog pozorja za najbolji originalni domaći dramski tekst na anonimnom konkursu za 2019/2020. godinu.


Ivan Makragić

VANJA EJDUS
Ekipa drame „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here