Tišina, proba je u toku: Trenutne pripreme predstava u beogradskim pozorištima

Od bajki preko domaće klasike do savremenih tema

0
Reklama


Od bajki preko domaće klasike do savremenih tema


BEOGRAD, 20. marta: Nekoliko pozorišta u prestonici veoma vredno rade na realizaciji novih projekata, i u narednom periodu možemo očekivati neke od zanimljivih naslova u susretu konačnoj pobedi korona virusa.


Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP), Narodno pozorište, Boško Buha i Pozorište lutaka “Pinokio” ponudiće svoje izbore kao presek bajki, domaće klasike i savremenih tema.


JDP – “Čudo u Šarganu”

Probe za novu predstavu “Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, uveliko traju na sceni JDP-a, i premijera se očekuje tokom aprila.


Veliki ansambl istaknutih glumaca igra u novom čitanju antologijske drame: Anita Mančić, Nenad Jezdić, Boris Isaković, Nebojša Dugalić, Tamara Dragičević, Ljubomir Bandović, Jovana Belović, Sanja Marković, Marko Janketić, Miodrag Dragičević, Miloš Samolov, Aleksej Bjelogrlić i Slobodan Tešić.

Dramski pisac i pesnik Ljubomir Simović je i dalje aktuelan u ovom teatru sa svojom dramom “Putujuće pozorište Šopalović” takodje u režiji Jagoša Markovića, čija je premijera bila pred izbijanje pandemije korona virusa u februaru 2020. godine.

Sa probe predstave „Čudo u Šarganu“Slična je i glumačka ekipa, jer i tamo igraju Nenad Jezdić, Ljubomir Bandović, Anita Mančić, Jovana Belović, Sanja Marković, Miloš Samolov, Marko Janketić, a poslednju pozorišnu ulogu je tu ostvario pokojni Milan Gutović, koga je sada zamenio – Dragan Bjelogrlić.

Scenografiju potpisuje reditelj Jagoš Marković, dok su u autorskom timu još – kostimograf Lana Cvijanović, a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.


Kultni komad Ljubomira Simovića, koji je prvi put postavljen na scenu 1974. godine u režiji Mire Trailović, obradjuje teme surovosti i patnje, kao i duboko usađena uverenja da je stradanje neminovno.
Grupu moralno posrnulih likova koji su okupljeni u kafani „Šargan“, a izgubljeni na periferiji grada i sveta, autor Simović upliće u gustu mrežu razapetu između prošlosti i budućnosti, kroz dramaturški mozaičnu strukturu i presek tih anti-junaka, gde zapravo nema glavnog lika, već je to drama grupe.


Sa probe predstave „Čudo u Šarganu“Kako navodi autorska ekipa predstave, komad nam pruža priliku da shvatimo uzroke surovosti, ali i da se zapitamo da li je začarani krug patnje i potrebe da je nanosimo drugima, moguće prekinuti.

“Čudo u Šarganu” u rediteljskoj verziji Egona Savina i dalje se igra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, i širom Srbije u drugim izvođenjima, a ta drama je dugo bila i na repertoaru Ateljea 212 u postavci Dejana Mijača, pre više od dve decenije.


Takodje, drama “Hasanaginica” od Simovića, u režiji opet Jagoša Markovića, 20 godina se igra na maloj sceni “Raša Plaović” u Narodnom pozorištu Beograda.BOŠKO BUHA“Čardak ni na nebu ni na zemlji”

Probe za budućui predstavu “Čardak ni na nebu ni na zemlji” prema narodnoj bajci, u dramatizaciji Ane Đorđević i režiji Jane Maričić, traju u dečijem pozorištu “Boško Buha”, na sceni Ustanove kulture “Vuk Karadžić” u Beogradu.

“Evo nas ponovo na lepom novom početku. Ekipa mala, ali odabrana”, objavili su iz “Boška Buhe” sa slikom prve probe, na zvaničnoj Facebook stranici ovog teatra za decu.


Čuvena narodna bajka o požrtvovanju, pravdi, naivnosti i izdaji, uveliko se nalazi u lektiri osnovne škole, a predstavlja deo zbirke “Srpske narodne pripovetke”, koje je zapisao i objavio Vuk Stefanović Karadžić 1853. godine u Beču (Austrija).


Likovi pripovetke-bajke su tri careva sina koji su krenuli u potragu za sestrom nakon što ju je kidnapovao strašni zmaj.
Kada stignu do čardaka gde se nalazi njihova sestra svi moraju da žrtvuju nešto kako bi nastavili put i spasili sestru. Ipak, dva brata to ne žele da učine, već sav teret pada na najmlađeg brata.


Glumački ansambl je sledeći – Marko Pavlović (Carević Nenad), Teodora Ristovski (Aždaja), Milica Sužnjević (Princeza Zvezdana), Miljan Prljeta (otac), Stefan Jevtović (Carević Predrag), Luka Sević (Carević Gvozden).

Autorsku ekipu čine i – kostimograf – Maria Marković Milojev, kompozitor Božidar Obradinović, dok rediteljka Jana Maričić potpisuje i scenografiju buduće predstave.

Probe bajke “Čardak ni na nebu ni na zemlji”
Autorka Maričić je diplomirala pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora – reditelja Slavenka Saletovića i Ive Milošević.

Režirala je u značajnim teatarskim scenama Srbije: JDP (“Sudnji dan” 2017), Bitef teatar (“Bajka o mrtvoj carevoj kćeri” 2014, “Severoistok” 2018), UK Probrod (“Kadinjača” 2016), Teatar na brdu (“Pazi šta želiš” 2016), Narodno pozorište Sombor (“Kurve” 2014, “Predsednice” 2020), UK „Vuk Stefanović Karadžić“ (“Pećina” 2019), Narodno pozorište Kikinda (“Izbiračica” 2018).

Takodje, za kratko vreme je režirala, malo pre i tokom pandemije, dve predstave u Knjaževsko-srpskom teatru iz Kragujevca (“Ženidba i udadba” 2019, “Revizor” 2021), a u “Bošku Buhi” je realizovala predstavu “Pitam se, pitam, koliko sam bitan” koja se igra od 2018. godine.

Autorka dramatizacije bajke Ana Đorđević je po vokaciji rediteljka, sa zapaženim predstavama širom Beograda (“Švabica” – JDP, “Na dnu” – NP, “Moje dete” – BDP) i cele Srbije (“Anikina vremena” – SNP, Novi Sad, “Mrtve duše” – NP Niš, i mnogi drugi).


Rediteljka Jana Maričić
NARODNO POZORIŠTE: „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“

Prva čitaća proba predstave „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, po tekstu Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, održana je 8. marta u Narodnom pozorištu Beograda.

Premijera je planirana za 30. april na sceni „Raša Plaović“, a naslovnu ulogu tumači Vanja Ejdus.

U podeli su i Iva Milanović, Novak Radulović (Horovođe) i Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Stefan Živanović, Goran Milošević, Danijela Milošević (Hor).

U umetničkom timu su Andrea Rondović (scenograf), Velimirka Damjanović (kostimograf), Nevena Glušica (kompozitor), Damjan Kecojević (koreograf), Danica Krstić (saradnik etnomuzikolog) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).


Dramaturg Kosić je za ostvarenje „Uspavanka za Aleksiju Rajčić” dobio Nagradu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2019/2020. godinu.


Narodno pozorište planira i dramatizaciju romana “Rat i mir” Lava Tolstoja, u režiji Borisa Liješevića, adaptaciju romana – poeme “Deca” Milene Marković, dobitnika NIN-ove nagrade, kao i neka dela Slobodana Selenića.


Probe drame „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ – NP

Pozorište lutaka “Pinokio”: “Bajka o začaranoj lepotici”
– Pola veka igre u “Pinokiju” biće obeležen 1. aprila –


Svečana proslava povodom jubileja – 50 godina postojanja najvećeg lutkarskog pozorišta u Srbiji “Pinokio” biće održana 1. aprila uz multimedijalni program, koji uključuje i premijeru predstave “Bajka o začaranoj lepotici”.

Proslava sa sloganom “Pola veka igre” tog dana će imati uvod u obliku mini koncerta Orkestra policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije na na platou ispred pozorišta u 19:45 časova. Program će se nastaviti u pozorišnoj sali, gde će biti realizovana svečana dodela nagrada i priznanja, a nakon toga premijerno izvođenje ansambl predstave “Bajka o začaranoj lepotici” reditelja iz Bugarske – Slavčo Malenova.

U okviru proslave jubileja, biće priređena i promocija monografije, koja će obeležiti i prikazati rad pozorišta od osnivanja 1972. godine, do danas.

Takodje, kao deo programa manifestacije “Dani Beograda”, 18. aprila u 18 časova u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici, premijerno će biti prikazan dokumentarni film “Pola veka igre” o 50 godina postojanja Pozorišta lutaka “Pinokio”.
Autor filma je Vojislav Savić, dok je scenario pisala Jelena Paligorić Sinkević.


Probe za bajku „Bajka o začaranoj lepotici“Ovaj lutkarski teatar za decu osnovao je dramski umetnik Živomir Joković kao putujuće pozorište “Pinokio” 1972. godine.
Svoje sedište u Zemunu, pri Radničkom univerzitetu, teatar je dobio 1973. godine, kada i menja ime u Pozorište lutaka „Pinokio“.
Tokom leta 2014. godine “Pinokio” se preselio na Novi Beograd, u zgradu bivšeg bioskopa “Jugoslavija”, gde je prethodno, sasvim privremeno bilo smešteno i Malo pozorište “Duško Radović” dok se renovirala zgrada u centru Beograda.

Pozorištu “Pinokio” spomenuta zgrada je dodeljena od strane Skupštine Grada Beograda na 20 godina.

“Pinokio” je danas jedino profesionalno pozorište lutaka u Beogradu i predstavlja jednu od najznačajnijih dečijih kulturnih institucija Srbije.


Probe za bajku „Bajka o začaranoj lepotici“Premijera predstave “Bajka o začaranoj lepotici” biće realizovana iste večeri kao scenska adaptacija narodne priče, koja pripoveda o junakinji – začaranoj devojci iz Ružine šume.

U predstavi igraju glumci ovog pozorišta: Goran Popović, Željka Mandić, Borko Sarić, Lako Nikolić, Zorana Milošaković-Tasić, Jovan Popović, Nela Nikolić, Ljiljana Živić, Biljana Mihajlović, Dragana Vasić, Nikola Mijatović i Đorđe Kadijević.

Komad ima dinamičnu intrigu, interesantne likove i zanimljive dijaloge, idealni za scensko izvođenje.

Priča je namenjena deci predškolskog i školskog uzrasta, a poruka, koja je skrivena u njoj je veoma značajna.
Ova bajka može da pomogne najmladjim gledaocima da se povežu sa vrednostima koje su skrivene duboko u ovoj priči i sa problemima koji ih očekuju u budućnosti.


Nastaviće se ….


Ivan MakragićFoto: Marko Jovanović


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here