TIHI TREND U DOMAĆOJ MUZICI: ISKORAK IZ MATIČNOG BENDA

NAJAVA
Kontakt Konferencija
Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Legendarni gitarista YU grupe, Miodrag Bata Kostić, objavio solo album “Staro gvožđe

Miodrag Bata Kostić deo je probrane ekipe koja je 1970-ih godina ušla u gitarisku elitu bivše države,...

Kultni beogradski punk-rok bend NBG poziva vas na promociju novog albuma “Nama ostaje samo punk“

Kultni beogradski punk-rok bend NBG poziva vas na promociju svog novog albuma “Nama ostaje samo punk“, koja će biti...

PROMOCIJA ALBUMA “NAMA OSTAJE SAMO PUNK” GRUPE “NBG” SINOĆ (27.02.2020.) U BEOGRADU I RAZGOVOR SA MUZIČAREM: ALEKSANDAR KARAPANDŽIĆ

MALIŠA NAS JE SVE OKUPIO DA SVIRAMO PONOVO Beogradski punk-rock bend NBG sinoć je imao promociju svog novog albuma “Nama ostaje samo punk“, u...

     IZUZETNO SVESTRANI I RADOZNALI UMETNICI

Veliki bendovi imaju tu sreću danas na našem tržištu da dugo opstaju uprskos raznim potresima, krizama, trzavicama unutar sastava, ili jednostavno zasićenja. Rock legende uspevaju da vode velike turneje po celoj zemlji, regionu ili dijaspori i da budu često na točkovima ili u studiju gde stvaraju nove albume, ali se dešava da pojedini frontmeni značajnih sastava prave i malu pauzu odnosno sebi daju odušak da se isprobaju u nečem drugom. Pritom, ti lideri ne žele nipošto da napuštaju svoje osnovne bendove, već samo da stvore sebi izazov i nastupaju negde sa novim licima i time pokažu i dokažu javnosti da imaju još toga da kažu. Ti izleti i zanimljivi poduhvati danas su jednim delom uzeli maha i sa različitim uspehom su predstavljeni u muzičkom svetu kao paralelne karijere već afirmisanih dokazanih frontmena ili važnih članova ekipe.

  Možda je na tom planu i u tom kontekstu najaktivniji i najvredniji Srđan Gojković Gile, koji u poslednje vreme uspeva da na više frontova uspešno vodi svoju produktivnu karijeru. Prvi čovek kultnog „Električnog orgazma“ odavno je imao svoje projekte van matičnog sastava, u saradnji sa Vladom Divljanom pre svega. Gile je realizovao album koji je imao i svoje reizdanje tokom 2019. godine – Vlada, Gile, Piko & Švaba: „Lutka koja kaže ne“ (1991), a onda je nastavio svoje zapažene izlete u primenjenoj muzici za filmove („Kako je propao rokenrol“, „Crni bombarder“) i serije („Pozorište u kući“ nova verzija 2008), dalje saradnje sa Divljanom u njegovom „Old Stars Band“-u, kao i kompozitori čuvenog dečjeg TV serijala „Laku noć, deco“.
   Ipak, Gile je paralelno sa „Orgazmom“ u zenitu svoje slave i uspešne karijere otišao i korak dalje te je osnovao sastav „Gile & Magic Bush“ (2018) sa kojim je uveliko zapažen i intenzivno gradi koncertnu i diskografsku karijeru. Imali su efektne koncerte i nastupe po Beogradu i Srbiji (Dom omladine, Beer fest, klub Fest, Dorćol Platz, Elektropionir…), izdali su live CD „Retko svirane pesme“ i veoma zanimljiv koncept su osmislili po kome je repertoar ovog projekta i benda zapravo Giletov opus stvaran van matičnog benda „Električni orgazam“, dakle sve te saradnje sa Divljanom, filmska muzika i manje svirane numere upravo „Orgazma“. I kao tako osmišjen sadržaj, funkcioniše sasvim korektno, publika je imala samo pozitivne komentare, uostalom svako voli da čuje nešto novo, atraktivno i primamljivo.
     Jedino tokom ove godine kada „Električni orgazam“ slavi sjajan jubilej od 40 godina postojanja, pitanje je koliko će Gile stići da se zaista posveti svom drugom projektu, ali verujemo da će naći načina da i ova muzička priča ponovo uzme svoj zalet i nastavi da aktivno živi dalje. Upravo iz ekipe “Gile & Magic Bush” specifičan fenomen je muzičar Damjan Dašić, koji je istovremeno u čak tri benda! Osim ovog, Dašić je kao vokal i gitarista – autor, stožer osnovnog sastava “Magic Bush” (uskoro im izlazi drugi album), i na sve to najpopularniji je kao jedan od lidera sastava “The BestBeat”The Beatles Tribute, sa kojim je već proleteo čitav svet, a našu zemlju uzduž i popreko, posebno u Beogradu u dosta atraktivnih prostora (Dom omladine, Kolarac, Zappa barka, SKC, UK Vuk Karadžić, klub Fest). Kako uspeva da redovno svira sa tri grupe gotovo simultano, to verovatno samo Damjan zna!


Čuveni Zoran Kostić Cane takođe je odlučio da osim antologijskog benda „Partibrejkers“ ode u drugu dimenziju sa novim izazovima, te je osnovao garažni rock sastav „Škrtice“ sa članovima poznatih alternativnih bendova Straight Mickey and the Boyz, Jarboli i Veliki prezir. Snimili su oni i prvi studijski album “Škrtice” (Lampshade Media 2016), imali ogroman nalet intenzivnih koncerata po prestonici (Dom omladine, klub Fest, Beer fest, KC Rakovica…) i po celoj Srbiji. Istina, ta priča se dešavala negde u vreme kada se pričalo da će “Partibrejkers” definitivno da se raspadne i završi svoj vek trajanja, jer nakon koncerta na stadionu Tašmajdan 2016. oni su i prestali da nastupaju zajedno. U tom periodu i kolega iz “Brejkersa” Nebojša Antonijević Anton takođe je krenuo dalje sa novom grupom i snimio je album ANTON + Hevi Hipi Bejbi: “Rečeno učinjeno ili ne, od toga sve zavisi” (Odličan hrčak 2018). Anton je ovde bio zaista pravi lider u svakom smislu, što je dokazao veoma uverljivo vokalno i gitarski na odličnom koncertu u Domu omladine (sala “Amerikana”) i time bio na neki način konkurencija “Škrticama”.
    Ipak, i Cane i Anton shvatili su da ne mogu tek tako jedan bez drugog, odnosno bez svog matičnog benda, te su nastavili da postoje i dalje, ne baš diskografski aktivni, ali svakako veoma koncertno snažni i prisutni po Srbiji i Beogradu (Beer fest 2018, solo koncert u okviru “Kontakta 2019” – Hala sportova). Videćemo koliko će dalje obojica imati vremena i snage da nastupaju i sa svojim novim grupama “Škrtice” i “Hevi Hipi Bejbi”. Teško je bilo zamisliti Caneta da bude nešto drugo do vođa Partibrejkersa, ali su mu Škrtice (bile) zanimljiv iskorak iz legendarnog benda koji čini njegovu muzičku esenciju.  Dosta ranije, negde na sličan način, ali ovog puta ne frontmen, već važna karika iz benda “Bajaga i Instruktori” – Žika Milenković postao je vođa čuvene rock grupe “Babe”, kao svoj veoma važan usputni projekat. Žika je sa svojom ekipom harao jedan period snimivši tri studijska albuma, gde su se izdvojili razni hitovi, da bi kasnije od 2000. godine grupa prestala sa aktivnim radom. Ipak, Žika je obnovio svoje “Babe” od 2013. sa novim koncertima po raznim festivalima (Long Night – Dom omladine, Mixer house, Beer fest, Arsenal fest), a protekle 2019. imali su solo veče u Kombank Dvorani i na otvaranju bašte KST-a. Sa novim singlovima i koncertnim turnejama, Žika i “Babe” očigledno žele dalji rad i ne misle da nestanu bez traga kao nekada. Vreme će pokazati samo koliko će biti istrajni u tome usled paralelne turneje sa Bajagom povodom 35 godina karijere, što su proslavili serijom nastupa u Sava centru.


Na regionalnoj sceni nalaze se slični primeri, a radi se o čestim i veoma dragim gostima u Srbiji. Jedan od njih je Zoran Predin, koji veoma vešto „žonglira“ između uloge lidera kultnog slovenačkog benda „Lačni Franz“ i svojih solo projekata u raznim varijantama. Nedavno je Predin gostovao u Beogradu sa novim albumom „Zoran peva Arsena“ gde je posvetio CD i koncert svom mentoru i velikom prijatelju Arsenu Dediću, i time je ušao u neku novu fazu svog stvaralaštva. Već je imao i albume u duetu sa Matijom Dedićem, kao i sopstvenu solo karijeru, ali na sve to, obnovio je duže vreme i originani bend „Lačni Franz“ sa kojima i dalje nastupa svuda, po Srbiji, regionu, ne ume da se oprosti od te vrste kreativnosti, iako je postava benda podmlađena u nekom novom obliku. Sledeće poglavlje Predina je koncert sa Zagrebačkom Filharmonijom, koji će biti bez „Franza“ i bez drugih saradnika, bez klasične solo karijere, čovek jednostavno uživa u novim poduhvatima.

Omiljeni Mile Kekin iz benda „Hladno pivo“ aktuelan je sa svojim drugim solo albumom „Kuća bez krova“ (2018) sa kojim je već gostovao u Beogradu (Dom omladine) i Srbiji (Arsenal fest 2019) a sada će nam pevati i 31. januara na sceni kluba Fest u Zemunu. Osim toga, Kekin je imao svoj prvi solo CD davne 2001. potpisan kao „Mile i putnici“ – delo „U dva oka“, i očigledno je imao potrebu da kaže nešto različito van punk rock benda po čemu ga svi znaju. Kekin je svoje albume žanrovski promenio, to nisu više pank tonovi već se prelivaju u novi senzbilitet svestranog muzičara, negde su na liniji pop rock okvira ili američkog folk roka. Mile je time želeo da pokaže publici da može pružiti i nešto drugačije, a i da sam nauči nešto novo što ne bi mogao u slavnom bendu.  U ovoj seriji nalazi se i Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik, za koji mnogi i ne znaju da je, osim ultra popularnog uspeha sa „Orthodox Celts“-ima, bio vođa i hard rock HM sastava „Despot“. Istina, taj drugi bend mu nije više aktivan, iako je u Beogradu imao nastupe na Kalemegdanu i Domu omladine. Izgleda da obimna koncertna aktivnost i značaj „Celtsa“ (osim Beer festa i Dana Svetog Patrika 17. marta, OC sviraju češće po prestonici kao što je i Letnja bašta SKC-a, KST – proslava 20 godina albuma „Green Roses“, ali i svuda po zemlji i regionu), te usled toliko muzičkih kontinuiteta, jasno je da Seltik ne može da se preda i razvoju karijere „Despota“. No, barem mu je to bio efektan i neobičan izlet.
Primera ima mnogo, tu je i Vicko iz “Riblje čorbe” koji ima i svoj solo album, a naravno ne možemo zaobići i veoma vrednog i hiper produktivnog Bojana Slačalu koji paralelno vodi dva alternativna rock benda – “Artan Lili” i naravno – “Stuttgart Online“, sa kojima ima sijaset svirki svuda po zemlji i Beogradu, kao celovečernje koncerte i kao festivalske nastupe.Dosta zanimljiv pravac iskoraka realizovao je i Đorđe Miljenović, poznatiji kao Sky Wikluh (Skaj Vikler), deo trija Bad Copy, grupe koja ga je proslavila. Sam bend je bio u off i on fazi, a Skaj nije gubio vreme, te je paralelno razvijao svoju solo karijeru ostavši u istom pravcu i žanru hip hop i rep muzike. Dakle, jedno veče je Skaj Vikler kao deo grupe Bad Copy, a onda je i solo artist. Na sve to, kao da mu nije bilo dovoljno, on ističe svoje pravo ime – Đorđe Miljenović za treće istovremeno poglavlje u kome definitivno menja žanr i sada je u garažnom alternativnom rock-u sa dva objavljena albuma u istom danu! Kao Đorđe, muzičar je na granici poezije Čarlsa Bukovskog i zadimljenih atmosfera Tom Waits-a , i obavezno puni klubove kao Elektropionir, a kao Sky ili Bad Copy prisutan je svuda po Srbiji i Beogradu (Fest, Zappa barka, Beer fest, Beer Garden). Negde slično radi i Nemanja Kojić Kojot, odnosno pseudonim Hornsman Coyote, koji stvara muziku kao solista, izdaje albume u tom rege hard core stilu, ali je obnovio i svoj osnovni bend “Eyesburn” koncertima po prestonici (Hala sportova) i Srbiji, i sada je on praktično umetnik rastrzan na dve različite strane. Tako je i Kojot čovek sa dva muzička paralelna života i očigledno u tome sasvim uživa.

Ta vrsta angažmana sa strane donekle podseća na mnoge glumce koje pamtimo i volimo po nekim popularnim TV serijama i onda nam teško dođe u prvi mah da ih prihvatimo u nekom novom TV izdanju i drugim pričama, jer smo se vezali za njihove likove u tim originalnim ostvarenjima.
   Ipak, mora se odati priznanje, poštovanje i pohvala svim frontmenima koji imaju volje, ljubavi i hrabrosti da se upuste u nešto novo, izazovno, pomalo možda i rizično, i te poduhvate samo možemo pohvaliti i od srca pozdraviti!

Izvor: Ivan Makragić – Redakcija
Foto: Teodor Lazarev, Dejan Briza, promo slike

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Trijumfalna koncertna promocija albuma „Buđenje“ MAJE LOUIS sinoć u Dorćol Platz-u (27.02.2020.)

Efektna porodična manufaktura u punom sjaju Živopisan i ušuškan prostor Dorćol Platz-a idealan je izbor za umetnicu Maju...

Povratak trenutno traženog hita na tron UK Singles Chart liste!

Nakon jedne sedmice, Bili Ajliš je pala sa prvog mesta UK liste singlova i na tu poziciju se vratio Kanađanin The Weeknd.

Bunt ROK FESTIVAL 2020 : Žiri odabrao bendove za šesto izdanja takmičenja

Stručni žiri Bunt Rok Festivala RTS- a je nakon preslušavanja pesama pristiglih na Javni konkurs, odabrao bendove koji će se takmičiti...

MusicPocket Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Novo u Shop-u