The Gentleman je objavio drugi studijski album – Hide & Seek

0
Reklama

Hrvatski kantautor Marko Lucijan Hraščanec koji djeluje pod umetničkim imenom „The Gentleman„, objavio je svoj drugi studijski album „Hide & Seek„, koji prati i izlazak novog singla „Body or Soul„. Na albumu se nalazi ukupno osam pesama, šest potpuno novih, te već ranije objavljeni singlovi „Hide & Seek“ i „You Always Came in Flowers„. Sve su pjesme na albumu napisane i snimljene tijekom posljednje dve godine. The Gentleman je autor muzike i tekstova za većinu njih, osim „Body or Soul“ za koju je tekst napisala Mrs.Dulovsky. Aranžmane za tri pesme s albuma napisala je jazz muzičarka Lana Janjanin kojoj je ovo prva saradnja s The Gentlemanom. Album „Hide & Seek“ karakterišu vrlo posebni tekstovi, raskošni aranžmani gudačkih i duvačkih sekcija, te vrlo neočekivani žanrovski preokreti koje slušatelje neće ostaviti ravnodušnima.

Hide & Seek je „igra skrivača“ koju sam autor opisuje kao potragu i pronalaženje emotivnih utisaka u različitim kutcima vlastite osobnosti – osobnih impresija koje su proizašle iz konstantnog suživota s muzikom. Njegov eklektičan pristup ka oblikovanju ovog albuma otkriva njegovu potragu za onim što je duboko i potpuno proživljeno u njemu samom te nam ovim albumom nameće „estetiku univerzalnog“ i trajno vrednog. Tako nas „The Gentleman“ na vrlo suptilan način uvodi u svoj svet različitih muzičkih priča i govoreći savremenim jezikom, zaziva nostalgično prisećanje na naše proživljene uspomene koje su uvijek povezane s glazbom.

Za mene je iskustvo snimanja i rada na ovom albumu bilo najizazovnije do sada. Za razliku od prvog albuma, odlučio sam se za bogatije aranžmane i hteo sam biti potpuno žanrovski slobodan, u smislu – koja je priča pesme, kakvu atmosferu ona traži te koje instrumente i boju traži. Dao sam si vremena i nekoliko puta izveo pesme uživo i dugo razmišljao o onom pravom aranžmanu. Tu je veliku ulogu imala Lana Janjanin, koja je napisala prekrasne aranžmane za dve sentimentalne, mogli bismo reći vintage pesme („Loneliness“ i „The Way You Love the Most“) i jednu soul Winehouse pesmu („Body or Soul“), te odsvirala klavirske deonice.“, kaže The Gentleman.

Uz njegove česte muzičke saradnike gudače – Ivana Čuljak (violina), Stin Lebar (violončelo), Tajana Škorić (viola), Val Bakrač (violina), na albumu gostuju i Marko Ferlan (bas gitara, električna gitara i kontrabas), Filip Pavić (akustična gitara), Josip Šustić (gypsy gitara), Goran Vdović (bubanj), Aljaž Razdevšek (bariton saksofon), Ivan Grobenski (bas gitara, električna gitara), Helena Hraščanec (prateći vokal) i Laura Mjeda (prateći vokal), te Marin Hraščanec (klavijature, prateći vokal) koji je ujedno bio glavni snimatelj i producent albuma. Svojom pronicljivošću i širokom glazbom iskustvom uz vrsnu produkciju stvorio je i divne aranžmane za pesme „Hide & Seek“ i „You Always Came in Flowers„. Za grafičko oblikovanje omota albuma zaslužna je Valerija Jurčić, a fotografiju omota Nika Mokos.

Svi studijski pothvati na ovom albumu bili su beskompromisni, ponekad i rubno izvedivi, no na kraju smo uspeli izvesti svaki detalj onako kako smo i zamislili. Bilo je i nekih neplaniranih dionica, kao primer zvuk razbijene čaše i smeh u pesmi „Utopian Dream“ za koje su krivi Vedran Peternel i Ivan Grobenski. Na kraju je to postao neizostavan atmosferski moment u pesmi i hvala im na tome. U procesu stvaranja pesama ulazio sam u sobe svog bića iz kojih su izlazile različite priče. Svaka od tih priča diktirala je svoju muziku. Ovaj album ne možemo i ne trebamo svesti pod jedan žanr. Zato sam ga i odlučio nazvati „Hide & Seek“. Ja ga doživljavam kao dubinsko i potpuno življenje moje muzike. Mogli bismo reći da sam eklektičan. No, čuli smo toliko muzike i mogli bismo reći da nas više ništa ne može iznenaditi. Ja vas samo želim voditi kroz svoje priče. Igrajmo se skrivača. Ja sa sobom, vi sa mnom, svi s onim nečim.“, kaže The Gentleman.

Nika Mokos

Hana Veček, reditelj i pesnik, o novom albumu The Gentlemana kaže:

Danas, kad smo pod težinom sveta malkice pokleknuli, The Gentleman nam novim albumom daje obećanje tih klubova, tih barova, tih dvorana u kojima ćemo, uz njegovu muziku, sve ovo u nama isplesati. Sve naše nostalgije. Nostalgije za ljubavima koje su nam se dogodile, nostalgije za onima koje nisu, nostalgije za scenama koje nismo mogli odigrati, rečima koje nam nikad nisu bile izgovorene i koje mi nismo izgovorili, nostalgije za ljudima koji nismo dosegli bili. Proći ćemo plešući kroz ceo vek, kroz godine u kojima nismo ni bili, a pripadaju nam, dok i mi, poput njega, ne naučimo živeti u Apokalipsi. Bićemo skupa dok svira, bićemo zajedno, uvek, jer je sve ovo vreme naše. I možemo u njemu pristati da volimo sve ono što volimo i da, plešući, ljubavlju otkupimo svet od kraja.“

Novi album The Gentlemana „Hide & Seek“ objavio je Intek Music, a možete ga kupiti i slušati putem streaming servisa i putem Bandcampa.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here