The Frajle dobile odgovor bivše menadžerke: Informacije su netačne

0
Reklama

Ženski trio The Frajle, sestre Nevena i Jelena Buča te Nataša Mihajlović, podnele su kaznenu prijavu protiv svoje bivše menadžerice Lidije Samardžije. Optužuju ju da je samoinicijativno pripisala svojoj firmi vlasništvo nad svim dotadašnjim albumima grupe The Frajle, uključujući i prva dva albuma koja su nastala pre saradnje s njom.

Takođe, u otvorenom pismu koje su poslale medijima, navod i to da im je zbog toga uklonjen službeni YouTube kanal, da je Samardžija pokušala steći vlasništvo na oznaci i brendu The Frajle, da se organizatorima koncerata obraća s raznim zabranama te da im se preti da ako budu sarađivali s Frajlama, mogu zaboraviti na saradnju s Gibonnijem i Damirom Urbanom čija je Lidija Samardžija i dalje menadžerka.

O svemu se oglasila Lidija Samardžija preko svog advokata, saopštenje prenosimo u celosti:

“Glede navedenog pisma, obaveštavam Vas da su informacije u njemu netačne te predstavljaju klevetničke navode koji umanjuju čast i profesionalni ugled Lidije Samardžije i trgovačkog društva Cepelin Media. Navedeno pismo ne sadrži niti jedan potkrepljeni činjenični navod. Nadalje, spominju se i navodni autori koji su stali na njihovu stranu, takođe bez spominjanja ijednog imena.

Kako je celokupni odnos koji se u proteklih nekoliko godina rešava pred raznim sudovima u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji gore spomenuta trojka odlučila putem medija objaviti, verovatno kako bi pokušala širu javnost pridobiti na svoju stranu, ovim putem navesti ću samo nekoliko lako dokazivih činjenica:

Društvo Cepelin media d.o.o. zakon o autorskom pravu i srodnim pravima steklo prava proizvođača fonograma koji sadrže snimke grupe The Frajle, a kao proizvođač fonograma svoja prava može preneti na bilo koju treću osobu, uključujući i društvo Croatia Records, jednako kako je u pogledu prvih četiri albuma steklo fonogramska prava od prethodnog izdavača, društva Aquarius Records.

Dakle, društvo Cepelin Media je legalno steklo prava vlasništva nad snimcima muzičkog sastava The Frajle. Štoviše, društvo Cepelin Media je snosilo troškove snimanja, producenata, video spotova, fotografiranja za omote albuma te je skladno svim zakonskim odredbama postalo nositelj prava proizvođača fonograma i videograma. Navedeno je vidljivo u svim dostupnim evidencijama proizvođača fonograma (ZAPRAF, IPF, OFPS,…) kao što je i otisnuto na svim omotima nosača zvuka.

Svojstvo proizvođača fonograma proizlazi i iz činjenice da je društvo Cepelin media u Republici Hrvatskoj organizovalo i finansiralo izdavanje albuma grupe The Frajle, što iz vlastitih prihoda, što iz prihoda ostvarenih sponzorskim ugovorima koje je dogovorilo i omogućilo upravo društvo Cepelin media.

Društvo Cepelin media je kao legalni nositelj prava nad snimcima ustupilo snimke društvu Croatia Records. Radi odbijanja položenih prava nositelja, članice grupe The Frajle su prouzročile da YouTube ukloni njihov službeni YouTube kanal iako su na tu činjenicu bile više puta upozorene. Navedeno ponašanje je ujedno prouzročilo štetu svim nosiocima prava na snimcima koje su se nalazile na njihovom kanalu (autorima, proizvođačima fonograma i videograma).

Potrebno je napomenuti da Grupa The Frajle pre saradnje s društvom Cepelin media i Lidijom Samardžijom (dakle do godine 2012.) nije u Republici Hrvatskoj imala nikakvu diskografsku niti koncertnu aktivnost.

Nadalje, radi kršenja autorskih prava od strane grupe The Frajle, 11 eminentnih hrvatskih autora je potpisalo izjave kojima zabranjuje izvođenje vlastitih dela na koncertnim nastupima, muzičkom sastavu The Frajle. Neki od navedenih autora zastupa i društvo Cepelin media kao njihov publisher i zbog toga dužno ima pravo da zaštiti prava na autorskim delima koja su mu data na brigu pa s tim navedenog mora obavestiti organizatore da određena dela grupa The Frajle ne mogu izvoditi jer postoji izričita zabrana autora.

Sva druga dela iz repertoara celog sveta mogu izvoditi koliko god žele, ali ne i dela autora čija su prava povredile. Navedena povreda prava je dokumentovna i utvrđena službenim aktom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektora Tržišne inspekcije Republike Srbije (kojeg Vam dostavljam zajedno sa njegovim prevodom), a zanimljivo je da se nakon toga članice grupe The Frajle nisu niti izvinile autorima obuhvaćenim povredom.

Dakle, trio koji je potpisnik pisma neovlašćeno je prodavao u Novom Sadu, o čemu postoji gore spomenuti Zapisnik, te su takvim nelegalnim delovanjem oštetile autore čije kompozicije se nalaze na tim nosačima obzirom da se inače naknada autorima prilikom legalne prodaje ostvaruje putem kolektivnih organizacija. Uz autore, oštetile su i izvođače na albumima te sponzore/pokrovitelje albuma, za što se takođe nikada njima nisu izvinile. U slučaju poput ovog, celokupni prihod, osim što je porezno neprijavljen, neprijavljen je i autorskim organizacijama pa su na taj način navedene osobe uskratile autorsku naknadu autorima, među kojima se nalaze velika imena hrvatske scene, čije izjave u tom smislu imamo, no bez njihove saglasnosti nećemo ih imenovati.

Nadalje, navedene tri potpisnice pisma su tokom pandemijskog razdoblja odlučile sarađivati s nelegalnim streaming stranicama i putem njih streamati svoje nastupe, čime su ponovno oštetile autore čije numere izvode. Pri tome treba napomenuti da su potpisnice pisma obavestile autore da nema mogućnosti naplate autorskih prava, što nije točno. U svakom slučaju, prihod od navedenih streaming servisa ponovno su u celosti samostalno zadržale za sebe.

Ovde je bitno napomenuti da niti jednom organizatoru koncerta nije zabranjen nastup grupe The Frajle.

Organizatore koncerata se isključivo upozorava da se ne smu izvoditi dela autora čija su prava povređena i koji su potpisali izričite zabrane da se njihova dela ne smu izvoditi na koncertnom nastupu grupe The Frajle. Napominjem da grupa The Frajle upravo izvođenjem zabranjenih dela zarađuje pozamašne iznose. Nikome se stoga nije zabranilo da angažuje dotični trio, no upozoreni su na moguće posledice ukoliko se budu izvodile numere koje se bez suglasnosti autora ne smu izvoditi.

Svi sporovi koji su u teku rezultat su proizvoljnih postupaka i nelegalnih aktivnosti trija koji je potpisnik pisma, a svrha navedenog pisma evidentno je stvaranje dodatnih pritisaka i negativne reakcije javnosti prema Lidiji Samardžija, a obzirom da sporovi traju već neko vreme.

Zaključno, Lidija Samardžija i društvo Cepelin media se ovim putem izvinjavaju celokupnoj javnosti što se uopšte mora baviti ovom temom kojoj je mesto isključivo na sudu, a ne u nekakvim pismima za javnost te napominju da se nakon ovog saopštenja, kojem je jedini cilj upoznati javnost sa stvarnom situacijom, više nemaju nameru javno oglašavati u vezi ovog slučaja niti u vezi članica grupe The Frajle.”

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here