TANKA LINIJA IZMEĐU GLUME I MUZIKE (VOL. 3): KAD DOMAĆI PEVAČI POSTANU FILMSKE ZVEZDE

OŠAMUĆENI VELIKIM I MALIM EKRANOM

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Martin Mills legenda indie scene gost Runda Digital Day

Drugo izdanje Runda Digital Day-a kreće za dva dana, u sredu 02.12., pa će sve do petka, 04.12. sve biti...

Pevač Roni Romero (Rainbow) specijalno za Music Star Production o supergrupi Intelligent Music Project

Omiljeni muzičari su mi Fredi Merkjuri, Dejvid Kaverdejl, Riči BlekmorVeć smo pisali nedavno na stranicama našeg magazina o prvoj...

PIŠE: MILAN B. POPOVIĆ / ALEK – Prepoznaj me // Akustično u studiju

Oduvek sam voleo-anplagd- zvuk i ALEKOVO (Kragujevac, rodni grad) izvođenje sopstvene autorske pesme PREPOZNAJ ME, probudilo je moja sećanja...

OŠAMUĆENI VELIKIM I MALIM EKRANOM

Moguće je da smo doktorirali na temu Glumci kao pevači, na stranoj i domaćoj sceni, a kako nam stoji situacija kada je obrnuto? Šta je to u ljudskom umetničkom biću što ga tera prema piću? Pardon, piće je ovde samo usputna stanica, da se talenti osećaju slobodnije i komotnije, ono što nas zanima, kako se nekada rodi kod muzičara ljubav prema glumi? Smatra se da pevači bolje zarađuju od glumaca, ali opet, i pored toga, ne libe se da probaju da postanu deo filmske i TV industrije kod nas.
Koliko se nenormalno puno snima TV serija u Srbiji, sasvim je onda i normalno da na kraju i pevači krenu da glume, jer toliko glumaca sa svih akademija više i nemamo! Primer toga od novijih serija je i reper Mili, koji je ostvario upečatljivu ulogu mladog dilera droge u projektu “Grupa” (2019).

Nadrealna TV – serija iz 2012.


Činjenica je da muzičari postaju inficirani glumom i neki ni ne umeju da stanu, te u svom portfoliju imaju vrlo solidnu ili pak bogatu filmografiju.
Možda nam prvi pada napamet Nenad Janković. Odnosno – Dr Nele Karajlić! Jedan od vođa legendarne grupe “Zabranjeno pušenje” nije mogao odoleti tom zovu velikog i malog ekrana, i upustio se u snimanje popularnih emisija, serija i filmova. Kao i njegov drugar Branko Đurić Đuro, proslavio se pre svega u hit serijalu “Top lista nadrealista” (1984), s tim što je razlika u tome da je Đuro diplomirani glumac. Kao uspešan naturčik, Nele će nastaviti i dalje da hara po televiziji i stiče dodatnu slavu kao scenarista, jedan od reditelja i glumaca mini serije “Složna braća”. Naravno i “Nadrealiste” je doktor potpisivao kao pisac u saradnji sa drugima iz ekipe, i svoju svestranost nije svodio samo na glumu. Bio je prisutan i u TV projektu “Tragom ptice Dodo”, a kasnije ga kratkotrajni kolega iz benda, praški diplomac Emir Kusturica uzima pod svoje i dodeljuje mu uloge u svojim ostvarenjima, koji su bili i filmovi i mini serije – “Podzemlje (Bila jednom jedna zemlja)”, “Život je čudo”, ali i u punk operi za pozorište “Dom za vešanje”. Posle će biti zajedno i muzičari u bendu “No Smoking Orchestra”.
Nastaviće Nele i bez Emira da niže uloge, u novom ruhu kao nastavku Top liste” – kraći serijal “Nadrealna TV” (2012), koju opet potpisuje kao scenarista-reditelj-glumac. Igrali su Nikola Kojo, Marko Gvero i mnogi drugi.

Osim kratkih gostovanja u raznim TV naslovima (Urgentni centar, Prvi servis), dr Nele nije se ozbiljnije više upuštao u svet glume i tog glamura, dovoljno je već što je ponovo muzičar na turnejama i velikim koncertima, a uz to i pisac sa već tri bestseler romana.

Donekle slično kreće i Mile Kekin, alfa i omega punk rock brenda “Hladno pivo”, koji stiče veliku slavu ulogom udarenog erotomana u poznatom sitkomu “Bitange i princeze” (2005). Mnogi nisu ni znali da je taj glumac zapravo pevač, jer su se vezali za njega u dotičnoj seriji, gde je sve osvojio originalnom interpretacijom tipa koji uživa u porno fimovima i samo njih naručuje u lokalnoj videoteci. Kako mu se osladilo, nije to bio jedini izlet u glumačke struje, te je gostovao u epizodnim rolama kod raznih reditelja i njihovih projekata. Beše tako deo serija “Zakon!” i “Crno bijeli svet”, filma “Pevajte nešto ljubavno” (prema numeri “Hladnog piva”), odlične priče “Nije kraj” (uz Nadu Šargin, Voju Brajovića) čuvenog Vinka Brešana (“Maršal”, “Sveštenikova deca”), a stizao je da zaigra i u delima “Verujem u anđele”, “Narodni heroj Ljiljan Vidić” i nemačkom filmu “Max Schmeling”, jer je Mile i rođen u ovoj zemlji.


Kekinov kolega iz Hrvatske Darko Rundek nije odoleo glumačkom izazovu, a i sam ima veze sa tim pozivom, budući da je zapravo diplomirao – pozorišnu režiju. Naravno, i komponovao je muziku za predstave i filmove, ali usudio se i biti ispred kamere, sasvim upečatljivo i uverljivo. Tako se Rundek prošetao kroz filmove raznih republika bivše Juge, te je tako bio bizaran lekar u crnogorskom naslovu “Pogled sa Ajfelovog tornja”, slovenačkim “Ruševinama” i hrvatskom “100 minuta slave” uspešnog reditelja Dalibora Matanića (“Fine mrtve djevojke”, “Zvizdan”, serija “Novine”), pored Mikija Manojlovića. Možda ćemo Darka još gledati u novim projektima.


Legenda alternativne rock muzike Dušan Kojić Koja tokom 80-ih imao je nekoliko uzastopnih glumačkih egzibicija. Frontmen “Discipline kičme” i jedan od predstavnika “Šarlo Akrobate” igrao je tamo gde je težište na muzici, naravno – “Kako je propao rokenrol”, “Dečko koji obećava” Miše Radivojevića, ali i kultni horor “Davitelj protiv davitelja” Slobodana Šijana, u kome glavnu ulogu tumači upravo Srđan Šaper, jedan od ključnih “Idola”. Uz Taška Načića, Nikolu Simića i Sonju Savić, današnji marketinški mogul – vlasnik agencije McCann Erickson i producentske kuće Adrenalin (Žmurke, Vratiće se rode, Besa) pokazao je sasvim korektne i lucidne glumačke sposobnosti. Ipak, osim tog jedinog izleta, glumi se Šaper nije vraćao, dok je Koja imao više tih angažmana – “Radio vihor zove Anđeliju” i TV film “Šumanović, komedija umetnika”.


Naravno, nisu samo rokeri osetili slavu filmske umetnosti, već i predstavnici folk žanra su bili u par navrata akteri muzičkih naslova. Pre svega tu je Lepa Brena, junakinja serijala “Hajde da se volimo”, a jednokratna iskustva imale su i Dragana Mirković u trash priči “Slatko od snova” i Seka Aleksić u “Mi nismo anđeli 3” Srđana Dragojevića, uz Nikolu Pejakovića Kolju.
Kad smo već spomenuli “Slatko od snova”, tu je ulogu dobio i svetski megacar Antonije Pušić – Rambo Amadeus, koji će glumačke angažmane ponoviti i kao mutavi lik u “Bumerangu” Dragana Marinkovića, a gostovao je i u serijama “Lud, zbunjen, normalan” i “Lisice”. U poslednjem periodu bio je aktivan te ste ga mogli videti u filmovima “Sizif K” (Bojan Dimitrijević, Lucija Šerbedžija, Hana Selimović, Goran Jevtić, 2015) i “A.S.” (2019) uz mladu nadu Nikolu Šurbanovića.


Sigurno niste zaboravili da je i Panonski mornar – Đorđe Balašević ranih 80-ih godina ozbiljno krenuo u glumačku karijeru, prvenstveno u serijama – kultni “Poletarac” (uz Dragana Zarića i Čkalju), “Vojnici”, “Bilo pa prošlo”, “Osvajanje sreće” i klasik po delu Stevana Sremca “Pop Ćira i pop Spira”. Nastavilo se to tako sve do 1990. godine kada je Đole tumačio svog junaka Savu Ladačkog u seriji “Specijalna redakcija”. Muzičar koji lako rasproda seriju koncerata u Sava centru, Kombank Dvorani ili Areni, vratio se ozbiljnim i ambicioznim poduhvatom “Kao rani mraz” (2010), gde je debitovao i kao reditelj, scenarista, producent! Dodelio je i sebi jednu od uloga, a njegov kolega glumac-pevač Rade Šerbedžija tumačio je starijeg Vasu Ladačkog. Osim njega, Balašević je okupio odličnu glumačku ekipu – Mustafa Nadarević, Predrag Bjelac, Nikola Đuričko, Vojin Ćetković, Daniel Kovačević, Zijah Sokolović, Mira Banjac, ali i ćerka i supruga – Jovana i Olivera Balašević.Rock legenda Bora Đorđević, koji je inače studirao i završio Filmsku i TV organizaciju (produkciju) na FDU, takođe je bio deo serijala “Osvajanje sreće” kao i Đole Balaš. Ipak, vođa “Riblje čorbe” upustio se u jednom periodu da igra uzastopno u nekoliko prevashodno TV ostvarenja, kao što je nežna drama “Ivan” (uz Danila Lazovića i Vladicu Milosavljević), “Ulični svirači” i “Ljubav je hleb sa devet kora”. Onda beše i deo popularne ruralne komedije “Sekula se opet ženi” sa Radošem Bajićem, Milenom Dravić i Batom Živojinovićem. Manje epizode ostvario je i u naslovima “Akcija Tigar” (Slobodan Ćustić, Tanja Bošković, Dragan Nikolić, Marko Nikolić), mini seriji “Naša mala redakcija” (prikazana na TV BK, Đuza Stojiljković, Petar Kralj, Seka Sabljić, Anita Mančić…) i TV filmu iz dva dela “Siroti mali hrčki 2010” Slobodana Šijana.
U protekloj deceniji prihvatio je sasvim male uloge u hit filmu “Šejtanov ratnik” i delu “Povratak” (2017), snimanom u Somboru, što beše poslednja uloga voljenog i neprežaljenog Mande.


Borin bivši kolega iz “Čorbe” Momčilo Bajagić Bajaga nije se otisnuo u glumu, već je više imao pojavljivanja u filmskim projektima igrajući samog sebe – pevača, jer je u dotičnim naslovima bio i u ulozi kompozitora muzike – “Ni na nebu ni na zemlji” Miše Radivojevića i “Profesionalac” Dušana Kovačevića. Vođa “Bajage i Instruktora” više je poznat po muzici za serije i filmove (Vratiće se rode, Otvorena vrata), sada aktuelan i sa pesmom “Darija” za film “Hotel Beograd” sa Milošem Bikovićem.

Pop zvezda Vlado Georgiev iako dovoljno popularan i bez glumačkih ekskurzija, nije odbio poziv da bude ljubavno interesovanje Jelisavete Orašanin Teodosić u seriji “Vojna akademija” (sezona 2), a u istoimenom filmu je takođe njegov lik prisutan. Mogli ste ga zapaziti i u romantičnoj komičnoj seriji “Ono kao ljubav” Gorčina Stojanovića.


Pred kraj ostavljamo i dve dame. Pop pevačica Tijana Dapčević oprobala se najpre u pozorištu, što se retko dešava, i blistala je u predstavi “Maratonci trče počasni krug” u ženskoj podeli, i komediji “Puče bruka”. U poslednje vreme zapažena je kao jedna od junakinja makedonske TV serije “Prespav” (2016-2020), od čak 77 epizoda. Bila je i TV voditeljka na Happy Tv i Pinku.
Koleginica iz Hrvatske, a srpska snajka Severina Kojić, osim “onog” filma, takođe kao Tijana igrala je u pozorištu, u nekim mjuziklima kao “Naša bila štorija” sa pevačem Goranom Karanom, koji je bio pravi promašaj. Osim toga, na velikom ekranu igrala je u dramama “Duhovi Sarajeva” i “Doručak za petla” oba uz Davora Janjića i “Gde je nestala Slovenija?”. Da ne odustaje od glume dokazuje i film novijeg datuma – “Poslednji Srbin u Hrvatskoj” (2019), zombi horor apokalipsa, gde igraju i Hristina Popović, Tihana Lazović, Rene Bitorajac, Krešimir Mikić i – Sergej Trifunović.


Dakle, naši muzičari su definitivno omađijani i glumom, i verujemo da će nastaviti da imaju te angažmane i dalje. A mi ćemo o tome uvek i pisati.

– Nastaviće se … –

Sledeći broj: Strani muzičari kao glumci

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

“Kratki metar iz ženskog ugla” online u Institutu “Servantes” od 7. decembra

Novi španski filmovi ženskih autorskih rukopisaČetiri kratkometražna filma španskih rediteljki biće dostupna od 7. do 28. decembra za besplatno gledanje na Vimeo...

Legendarna YU grupa obeležila sinoć (04.12.) svoj 50. rođendan izuzetnom kolekcijom svih albuma

Jedan akord dovoljan za rokenrol, a dva su već gužvaJubilej od čak pet decenija postojanja, uz promociju boks set izdanja “50 godina YU grupe”...

EDO PLOVANIĆ MUZIKA.HR: Imam jednu excelicu sa svime šta želim napraviti, čovječe, nema kraja

U najnovijem nastavku naše muzičke PR priče, upoznajemo veoma zanimljivog, ambicioznog, nadasve svestranog mladog čoveka, koji je do sada postigao toliko toga kao da...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!