Tango Džez Kvartet iz Argentine gostovao 18. avgusta u “Gvarnerijusu”   

Ponovo su sa njima bili talentovani "Beogradski orkestar mladih"

0
Reklama


Ponovo su sa njima bili talentovani „Beogradski orkestar mladih“


BEOGRAD, 19. avgusta  – Sastav iz Argentine “Tango Jazz Quartet” zbog velikog interesovanja, održao je i drugi koncert u Beogradu sinoć (petak, 18. avgusta) u Ustanovi kulture “Gvarnerijus” pred rasprodatom salom.

 Time je bend nastavio tradiciju beogradskih koncerata tokom avgusta na ovom mestu, a prvi nastup ove godine su održali 10. avgusta takođe u rasprodatoj dvorani „Gvarnerijusa“, osnivača Jovana Kolundžije, našeg proslavljenog violiniste. 

 Članovi argentinskog kvarteta su – Santjago Viljalba (klavir), Ezekijel Vargas (bubnjevi), Martin Rao de Vita (bas) i lider Gustavo Firmenih (saksofon i klarinet). 

Iz prvog reda koncert je pratio i ambasador Republike Argentine u Beogradu – Osvaldo Narsis Marsiko.
Na drugom koncertu večeras argentinskim muzičarima se pridružio gudački sastav „Beogradski orkestar mladih“ i dirigent Vuk Wolkov Popović.


 Program koncerta „U čast Astora Pjacole“ 10. avgusta su činile kompozicije “Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu” (Las Cuatro Estaciones Portenas) i “Suite Troileana”.

 Umetnici iz Argentine “Tango Džez kvartet” (TJQ) tada su održali koncert u čast čuvenog argentinskog kompozitora Astora Pjacole, koji je stvorio pravac “Novi tango”, prihvaćen skoro u celom svetu, te se njegova dela nalaze na repertoarima mnogih sastava, filharmonija, solista i ansambala. 

Ipak, program je juče bio izmenjen, tako da su osim Pjacole izvedene i kompozicije P. Lorenca, H. Esposita, H. Salgana, R. Himeneza, i lidera TJQ – Gustava Firmeniha.


Naš violinista Stefan Milenković često svira na svojim solo koncertima upravo Pjacolina dela, što je realizovao nedavno na Kolarcu i ranije u Botaničkoj bašti. 

Repertoar TJQ kreće se od tradicionalnog tanga do stvaralaštva Astora Pjacole, gde se uspešno spajaju džez i umetnost tanga, što se jasno pokazalo i ove muzičke noći.

Retko se može gledati i osetiti danas tako snažna pozitivna energija na jednom prostoru, gde svih 15 izvodjača (kvartet TJQ, jedan dirigent i 10 umetnika iz „Beogradskog kvarteta mladih“) dišu i muziciranju kao jedna duša.

Frontmen TJQ je kao narator programa najavljivao publici svaku sledeću kompoziciju koja sledi i to činio uvek sa velikim elanom, osmehom i simpatičnim nastupom.Argentinski virtuozi su večeras priredili muzičko putovanje kroz prošlost i presek kompozicija svoje zemlje kao portret dinamične i energične umetnosti koja poziva auditorijum na ples.

Koncerti u Beogradu su im uvek rasprodati, a do sada su imali pet samostalnih nastupa u sali Ustanove kulture Gvarnerijus (2016, 2017, 2021, a zbog velikog interesovanja dva koncerta istog dana 2022. godine).


 Imali su 26 međunarodnih turneja u više od 30 zemalja, nastupaju širom Evrope, SAD, Brazila, Afrike, Rusije i Kine.Prema genezi i istorijatu, saksofonista i klarinetista Gustavo Firmenih, vođa TJQ, oživeo je plesne večeri koje su bile uobičajene u zlatnoj eri tanga u Buenos Ajresu, u kojoj su se tango i džez ipak svirali odvojeno. Tango Džez kvartet predložio je onda spoj za oba muzička pravca i dodao ono što je slikovito za džez, a što tangu nedostaje – improvizaciju.

Tokom 2019. sastav TJQ je održao turneju po Evropi (Francuska, Švajcarska, Španija i Turska) u kojoj je obišao 16 zemalja i izveo više od 40 koncerata u 45 dana, veoma produktivno, a svirali su i u klubovima Njujorka, Pariza i Beča.


 Osim Beograda, TJQ je nekoliko puta gostovao i na međunarodnom džez festivalu “Nišville” u Nišu, gde su pokrenuli projekat „Nisville Tango Big Band“, sa mladim srpskim muzičarima koje je obučavao i predvodio frontmen Gustavo Firmenih.   

Pozitivna energija i atmosfera je trajala sve vreme tokom koncerta u petak veče od skoro sat i po (80 minuta) sa jednim bisom, a lider Firmenih je posebno bio srećan i ponosan što je uspeo da tačno izgovori imena svih desetoro muzičara iz „Beogradskog orkestra mladih“ sa sve dirigentom, te se veoma nadahnuto radovao sa rukama uvis.

Ivan Makragić


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here