Takmičarska selekcija „FEST Fokus” premijerno prikazuje 14 filmova iz 7 zemalja

Srpska, američka i regionalna ostvarenja na repertoaru

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoSrpska, američka i regionalna ostvarenja na repertoaru


BEOGRAD, 5. maja (Tanjug) – Selekcija takmičarskog programa „Fest Fokus” 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST, koji će trajati od 7. do 16. maja, obuhvata 14 ostvarenja iz sedam zemalja, najavili su iz direkcije festivala.

Filmove te selekcije odlikuje hrabar filmski izraz i izbor teme, a u ovogodišnjem izboru na programu će biti prikazana i dva domaća ostvarenja: dokumentarno-animirani film „Prizori iz života džukca” Tanje Brzaković” i igrani „Prolećna pesma” Natalije Avramović.

Žiri selekcije „FEST Fokus” čine reditelji Darko Nikolić (aktuelan sa filmom i TV serijom “Jedini izlaz”) i Katarina Koljević, kao i glumica Isidora Simijonović.

 Iz zemalja regiona – bivše Jugoslavije dolaze tri ostvarenja.
  Nagrađivani film „Ribanje i ribarsko prigovaranje” hrvatskog reditelja Milana Trenca smešten je u 16. vek i pripoveda o poznatom pesniku i plemiću Petru Hektoroviću i njegovim danima na moru u društvu dvojice ribara, sanjarenju i uspomenama na mladalačke ljubavi.
  

Glavnu ulogu tumači uvek izvanredni Rade Šerbedžija, koji je osvojio nagradu za najboljeg glumca za ovu ulogu na Filmskom festivalu u Puli 2020, a takođe je ovogodišnji dobitnik počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.
    Uz njega igra i Leon Lučev (prisutan u srpskim filmovima i serijama – “Klopka”, “Bili smo prvaci sveta”, “Dug moru”), koji će sa Šerbedžijom biti gost 49. FEST-a.

 Drama „Dohvati nebo” crnogorskog reditelja Milutina Darića prati junaka – sredovečnog Milutina čija se životna harmonija ruši kada njegova supruga Magdalena doživi saobraćajnu nesreću i ostane nepokretna.

   Slovenački film „Sanremo” Miroslava Mandića predstavlja ljubav dvoje ljudi u staračkom domu, koji obole od demencije i svaki susret doživljaju kao da im je prvi put.

Takođe, publika programa FEST Fokus moći će da pogleda šest filmova iz SAD.  

  Reditelj Džulijen Templ će premijerno predstaviti svoj novi dokumentarac sa muzičkom temom – „Crock of gold: A few rounds with Shane MacGowan” o pevaču i frontmenu irskog sastava “The Pogues”. Pre 20 godina (2001) isti autor je bio gost FEST-a sa filmom  „Prljavština i bes” o kultnom pank bendu Sex Pistols. 

SANREMO
„Crock of gold: A few rounds with Shane MacGowan”

 


Na repertoaru je i horor ostvarenje „Moje srce kuca kad mu ti kažeš” Džonatana Kuartasa, koje je osvojilo Specijalno priznanje žirija za fotografiju na filmskom festivalu “Tribeca” 2020. godine – osnivača Roberta De Nira. Zaplet filmaprati protagoniste Dvajta i njegovu sestru Džesi koji se suočavaju sa misterioznom bolešću njihovog brata Tomasa. 

Drama „Surogat” Džeremija Herša govori o izazovima i moralnim dilemama koje surogat-roditeljstvo donosi za troje prijatelja, dok se komedija „Večera u Americi” Adama Rehmajera bavi odnosom pank rokera Sajmona i ekscentrične Pati u sumornom predgrađu američkog srednjeg zapada.

Vodim te sa sobom” je američko-meksički film rediteljke Hajdi Iving, o kuvaru Ivanu koji donosi tešku odluku da pređe preko granice, obećavajući sinu i novoj devojci da će se vratiti u Meksiko. U programu je i novi dokumentarni film „Iznad vrha” Aleksandra Jovića na temu planinarenja kroz prizmu spiritualnosti.


Polje maka”

Iranska kinematografija će u „FEST fokusu” biti zastupljena sa dva ostvarenja: „Bez izbora” Reze Dormišijana i „Tiket” Morteze Faršbafa, dok će Rumunija prezentovati delo „Polje maka” Eugena Jebeleanua. 

Drama “Tiket” prati Davida, pasioniranog kockara fokusiranog na sportsko klađenje, koji svu zaradu troši u onlajn kladionicama, i nada se da će mu utakmica Srbija-Kostarika na Svetskom prvenstvu promeniti život. Ali, da li je baš tako?

Naslov „Bez izbora”  još jednom u ovoj selekciji za temu ima težište surogat-roditeljstvo, kroz slučaj beskućnice u procesu protiv lekara.

 Kontraverzna priča „Polje maka” oslikava borbu mladog rumunskog policajca Kristija, koji pokušava da nađe ravnotežu između identiteta čoveka koji radi u mačo hijerarhijskom okruženju i identiteta homoseksualne osobe koja privatno pokušava da zadrži samo za sebe. 

Filmovi iz programa “FEST Fokus” publika će moći da gleda u Domu omladine Beograda i bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade, a 49. FEST se održava u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF.

 

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket