Svetski dan muzike 21. jun: Koncerti u Beogradu i Srbiji – Stefan Milenković & Nele Karajlić, LP Duo, Vlatko Stefanovski & Miroslav Tadić

Veoma atraktivna muzička ponuda danas kod nas

0
Reklama


Veoma atraktivna muzička ponuda danas kod nas


BEOGRAD & SRBIJA, 21. jun:
Današnji datum predstavlja Svetski dan muzike i 21. juna se slavi širom planete, a i u Srbiji će biti večeras veoma bogata muzička trpeza u prestonici i po celoj zemlji.

Stefan Milenković & Nele Karajlić, LP Duo i Simfonijski orkestar i Hor RTS, Vlatko Stefanovski & Miroslav Tadić, neki su od umetnika koji će se predstaviti danas publici na samostalnim koncertima.


STEFAN MILENKOVIĆ – DR NELE KARAJLIĆ

ROCK EL CLASICO”

Stadion Tašmajdan u 21.00h


Srpski ali i svetski virtuoz na violini Stefan Milenković i Dr Nele Karajlić udružili su se na zajedničkom autorskom projektu “Rock El Clasico” koji će predstaviti večeras, 21.06. u 21.00h na Stadionu Tašmajdan i obećavaju muzičko-vizuelni spektakl.

Stefanu će podršku dati članovi njegove Gudačke reprezentacije mladih, a uz Neleta će nastupiti njegov bend “Osiromašeni uranijum”.

Ulaznice za sedenje u parteru su uveliko rasprodate, a još uvek se mogu kupiti karte za parter-stajanje i tribine.


Rock El Clasico, Stefan Milenković i Nele Karajlić, foto Nebojša BabićNa Svetski dan muzike publika će prisustvovati neviđenom muzičkom, scenskom i umetničkom poduhvatu, jer do sada niko na ovaj način nije spojio rokenrol i klasičnu muziku.

Na bini će se naći rock bend i gudači pod rukovodstvom jednog od najboljih violinista sveta Stefana Milenkovića i jednog od najpoznatijih rokera sa ovih prostora Neleta Karajlića, nekada pevača i frontmena sarajevske grupe “Zabranjeno pušenje”.


Kompozitorka Ana Krstajić je imala ulogu muzičkog prevodioca i pronašla nit koja je povezala popularne rock pesme Zabranjenog pušenja i vrhunska dela klasične muzike tako da se spoj ne čuje, a rezultat su jedinstvena muzička dela koja pokazuju da je moguće spojiti naizgled nespojivo.
Stefan Milenković i Nele Karajlić su ukrstili svoje talente i višedecenijsko iskustvo i kreirali jedinstveni muzički projekat koji će nastaviti put širom sveta.

Osim koncerta na Tašmajdanu, Neleta i Stefana čeka dalje turneja po zemlji i regionu, i jedna od narednih stanica im je i festival u Kragujevcu – Arsenal fest, koji će trajati od 30. juna do 2. jula.

Dr Nele Karajlić koji trenutno snima drugu sezonu svoje nove TV serije “Složna braća – The Next Đeneration”, što je nastavak originalne “Složne braće” (1995). Svestrani umetnik Nele, osim što je uspešan muzičar, takodje je i glumac, reditelj, književnik (“Fajront u Sarajevu”), televizijski scenarista.

Stefan Milenković se tokom pandemije vratio iz Amerike da definitivno nastavi život u Srbiji, konkretno je profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde je takodje i umetnički direktor Gradske koncertne dvorane.Snimili su i dva video spota za singlove “Gile šampion i Čajkovski” i “Tri ratna havera i Betoven (Peta simfonija)” – verzija od čak sedam i po minuta, kao spajanje hitova grupe “Zabranjeno pušenje” i klasične muzike.


Ovaj koncept spajanja klasike i rokenrola u intimnijem krugu prijatelja i kolega predstavili su u Narodnom pozorištu u Beogradu, ispred ckrve Svetog Marka kod Tašmajdana, kao i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) na manifestaciji “Dubai Expo 2020”.

Stefan Milenković je već imao iskustva sa muzičarima različitih žanrova, pa i sa rok imenima, kao što su Vlatko Stefanovski (tri rasprodata koncerta u Sava centru pre 12 godina), Edin Karamazov (nastupi na Guitar Art festivalu), ili grupa Van Gogh u muzičkoj emisiji „Studio“.

VLATKO STEFANOVSKI – MIROSLAV TADIĆ

21.06. Srpsko Narodno pozorište – SNP, Novi Sad
22. 06. Letnja pozornica Palić


Izvanredni gitaristi Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić stižu večeras (21.06.) na veliku scenu Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, a odmah sutradan (22.06.) će nastupati na Letnjoj pozornici Palića.

Makedonski gitarski virtuoz Vlatko Stefanovski i njegov kolega Miroslav Tadić, jedan od najboljih svetskih gitarista, udružiće snage svojim već svetski poznatim izvođenjima flamenka, žanrova etno, rok muzike, bluza, džeza, u kombinaciji sa tradicionalnom makedonskom muzikom.

Jedni od najboljih gitarista ovih prostora nastupaju zajedno još od 1998. godine, kada su realizovali svoj prvi zajednički album „Kruševo“, a nakon toga je usledilo još nekoliko uspešnih projekata.
Održali su veliki koncert u Beogradu, u Sava Centru „Live in Belgrade“, a virtuozni duo sarađivao je i sa bugarskim kavalistom Teodosijem Spasovom u sklopu njihovog trećeg zajedničkog albuma.

Poslednji put zajedno u Beogradu su svirali na festivalu Guitar Art fest 2019. u Kombank Dvorani i rasprodali su koncert za skoro 1500 duša i iskrenih ljubitelja umetnosti gitare.


Miroslav Tadić je na istom mestu, sad šnjeg imena Mts Dvorana, imao prvi solo koncert sa gostima u maju ove godine, upravo u okviru Guitar Art festa – 23. izdanja.

Njihova saradnja otkriva novu stranu zvuka akustične gitare, stvarajući novu paletu zvukova u kojoj mešaju lokalno i globalno; tradicionalno i univerzalno, sa ciljem istraživanja tradicionalne makedonske muzike, makedonskih ritmova i melodike u kombinaciji sa savremenim svetom muzike.

Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić foto Željka Dimić
foto Željka Dimić
Virtuozi na gitari sa svetski priznatim statusom garantuju nezaboravne gitarske koncerte, strastvenu energiju i prijatno druženje.

Vlatko Stefanovski je tokom pandemije imao koncerte u prestonici – na Beogradskom Džez festivalu 2020, Guitar art festu (proleće 2021) i na stadionu Tašmajdan na kraju leta 2021.

Ulaznice za Novi Sad su u prodaji na blagajni SNP-a, a za Palić u vinariji Zvonka Bogdana i preko sistema Ticket.rs .


Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić foto2 Željka Dimić
BIG BAND RTS-a / NILS VOGRAM

Utorak, 21. jun 2022. u 20:00 //
Velika sala Doma omladine Beograda


Poznati nemački džez muzičar Nils Vogram, virtuoz na trombonu i kompozitor biće specijalni gost Big Benda RTS-a na koncertu danas koji povodom Svetskog praznika muzike organizuju Dom omladine Beograda i Muzička produkcija RTS.

Ovaj nadareni vođa malih ansambala, koji neprekidno pomera granice svoje muzike, 2018. godine snimio je album „Work Smoothly“ sa NDR Big Bendom iz Hamburga.

Sve kompozicije i aranžmani su Vogramovo delo, a domaća publika imaće priliku da ih čuje u izvođenju sjajne postave Big Benda Radio-televizije Srbije.

Slušao sam mnogo istorijskih snimaka big bendova, mnoge moje kolege i savremenici pišu za big bend postave. Većina te muzike je neverovatno dobra i muzičari su na visokom sviračkom nivou, ali ono što mi često nedostaje je suština. Muzika koja će da osvoji i pridobije slušaoca, ne samo da ga impresionira. Melodije koje govore same za sebe. Zato sam želeo sam da napišem nove numere, a ne da samo iskopam neki materijal i napravim impresivan novi aranžman”, kaže Nils Vogram o programu koje je napisao za veliki orkestar.U svom radu za Big bend postavu, Vogram teži da zadrži klasične strukture i funkcije velikog orkestra, koristeći ih na nov i dinamičan način, ali i da doda nešto sasvim lično.

Sa impresivnim samopouzdanjem, snažno i briljantno, Vogramova muzika donosi raznovrsnost boja i glasova. Pored benda u celini, on nalazi mnošto načina da svoju muzičku priču ispriča i individualno sa solistima u orkestru, dajući prostora svakom tonu i akordu.

Iako su kompozicije koje je napisao za big bend nove i autentične, kroz njih on priča i priču o istoriji big bend muzike.

Džordž Geršvin, Djuk Elington, Kaunt Bejzi, Henri Mančini, Kvinsi Džons, kao da nenametljivo gledaju preko Vogramovog ramena.

On ništa ne kopira i ne imitira, ali reference na ove umetnike dozvoljava intuitivno. Sve zvuči iznenađujuće i novo, a ipak deluje poznato i odgovara progresivnom muzičkom pamćenju u Vogramovom delu u celini.

Big Bend RTS – foto Nebojša Babić
„Bilo mi je važno da ne vidim sebe samo kao frontmena, već i da se svi muzičari koji učestvuju u ovom programu osećaju prijatno. Nisam želeo da moju muziku dožive kao iscrpljujuću i tešku. Muzičari treba da se identifikuju jedni sa drugima i da se osećaju opušteno.”, ističe Nils Vogram.

Ovaj koncert realizuje se u sklopu programsko-poslovne saradnje između Muzičke produkcije RTS i Doma omladine Beograda.

Big Bend RTS je preko 70 godina predstavnik vrhunskih umetničkih dometa u džez muzici, sa najvišim standardima u izvođenju ove vrste muzike.

Dom omladine, kao institucija koja od 1971. godine organizuje Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najugledniji srpski džez festival, kontinuirano radi na promociji džez muzike kao umetničke forme i daje podršku srpskoj džez sceni.
Publici će do kraja godine zajednički predstaviti još izuzetnih umetničkih programa u izvođenju Big Benda RTS i istaknutih domaćih i stranih solista i kompozitora, koji će nastupiti kao specijalni gosti.

Nils Wogram – photo by Corinne HächlerLP DUO – SIMFONIJSKI ORKESTAR RTS

Dirigent – Bojan Suđić

Kolarčeva zadužbina,
21.06. u 20.00h


Svetski dan muzike uz LP duo – koji čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, Simfonijski orkestar i Hor RTS i maestra dirigenta Bojana Suđića biće održan večeras na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine kako i dolikuje ovakvom muzičkom spektaklu.

Muzika impresionizma kroz nezaboravna dela –„Prelid za popodne jednog fauna” Kloda Debisija„Dafnis i Kloe” i „Bolero” Morisa Ravela, Koncert za dva klavira” jednog od najizvođenijih savremenih engleskih kompozitora – Majkla Najmana, u izvođenju LP dua. učiniće ovu svečanost veoma posebnom!

Kako je dobro poznato, LP duo osnovali su 2004. godine , pijanisti, kompozitori i inovatori, Sonja Lončar i Andrija Pavlović, sa idejom da eksperimentišu sa mogućnostima sviranja na dva klavira i razvijaju novi pristup savremenoj klavirskoj muzici.

Nastupali su na najvećim festivalima i u koncertnim dvoranama – Karnegi hol u Njujorku, Džon F. Kenedi centar za scensku umetnost u Vašingtonu, „Meguro Persimmon Hall“ u Tokiju, Kraljevsko pozorište i opera Kopenhagen, „Music in Pyeong Chang“ u Južnoj Koreji, kao i na turnejama širom Evrope, SAD-a i Azije.


Osvojili su preko 30 nagrada na međunarodnim muzičkim takmičenjima.

Komponuju često primenjenu muziku za pozorište, film, TV, plesačke koreografije, vizuelne umetničke projekte, jedan od poslednjih aktuelnih projekata im je muzika za TV seriju “Dug moru” (2019).

LP duo foto Žarko AndrejićVodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici, Bojan Suđić je šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora Radio-televizije Srbije. Radi i kao redovni profesor i šef-dirigent Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Od 1992. godine je stalni dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS sa kojima je izveo veliki broj horskih, simfonijskih i vokalno simfonijskih ostvarenja svetske i domaće baštine, od kojih značajan broj čine premijerna izvođenja.

Nastupajući sa različitim ansamblima maestro Suđić ostvaruje misiju predstavljanja novih dela domaćih autora i manje poznatih ili zbog kompleksnosti ređe izvođenih ostvarenja iz svetske istorijske baštine. Od ponovnog dolaska u RTS na mesto umetničkog direktora i šefa dirigenta 2005. godine, maestro Bojan Suđić širi i repertoar Simfonijskog orkestra i Hora RTS.


Simfonijski orkestar RTS
danas je moderni ansambl, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS, i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike. Njegov repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertna i vokalno-instrumentalna dela domaće i strane baštine. U svojoj istoriji premijerno je izveo mnoga dela istaknutih savremenih domaćih stvaralaca različitih generacija, a na programu se nalazi i operska i operetska literatura, kao i muzika popularnih žanrova.


Hor RTS
je jedini profesionalni ansambl ovog tipa u Srbiji. Njegov repertoar danas obuhvata najznačajnija dela horske literature, kompleksne partiture vokalno –instrumentalne i operske muzike, a neguje i muziku popularnih žanrova. Ovaj ansambl aktivno izvodi i dela savremenih inostranih i domaćih autora, najčešće ih premijerno interpretira.
Široki dijapazon umetničkih stremljenja pozicionirao je Hor RTS kao renomirani horski ansambl, prepoznatljivog zvuka i izvođačkog ugleda, koji je aktivno prisutan u srpskom muzičkom životu.


SO i HOR RTS foto Nebojša BabićBarcelona Gipsy balKan Orchestra
proslavlja 10 godina u Beogradu, Kragujevcu i Nišu


21.06. Kragujevac – Zastavina Bašta
22. jun – Niš – Banovina

Sastav “Barcelona Gipsy balKan Orchestra” – BGBO dolazi u Srbiju u okviru proslave malog jubileja – 10 godina postojanja. Ovaj medjunarodni sastav prvi put na turneji predstavlja svoj autorski materijal instrumentalni i vokalni, i to u triptihu koncerata – u Beogradu su već trijumfovali pred nekoliko hiljada ljudi 19. junaBotaničkoj bašti “Jevremovac”, a na Svetski dan muzike 21. juna u Kragujevcu u Zastavinoj Bašti i u Nišu 22. juna u Banovini.

Oni su svetski poznata atrakcija world music scene i rado viđen bend širom sveta koji izvodi pesme na mnogim jezicima: španskom, ruskom, romskom, italijanskom, srpskom...


Sedište benda je u Barseloni (Španija) i trenutno nastupa sa osmoro članova na bini: Margerita Abita (vokal, Italija), Dani Karbonelj (klarinet, Katalonija-Španija), Pere Nolasc (violina, Katalonija), Fernando Salinas (harmonika, Španija), Julien Čanal (gitara, Francuska), Ivan Kovačević (kontrabas, Srbija) i Stelios Togjas (perkusije, Grčka,) Oleksandr Sora (violina, Ukrajina).

BGBO, Garden Sessions, foto Belkisa Abdulović
Ivan Kovačević – frontmen grupe je rođeni Beograđanin koji već skoro dve decenije živi u Barseloni i sa svojim prijateljima čini upravo bend Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

Ova grupa je krajem 2020. objavila album “Nova Era” sa novom pevačicom Margeritom Abitom poreklom sa Sicilije, sa kojom je objavio obradu “dragulja” balkanske muzike Marijo deli bela Kumrijo i čuvenu pesmu “Ciganine sviraj, sviraj” Silvane Armenulić.

Ovaj ansambl održao je i koncerte u Barseloni i Beogradu 2017. na kojima je gost bio Bora Dugić.  Svoj jubilej, 10 godina postojanja, bend obeležava upravo 2022. godine sa snimljenih 6 studijskih albuma.


Grupa je nedavno nastupala već u Beogradu na sceni popularnog kluba Buddha Bar, kao i na Novosadskom sajmu kada su napravili euforiju i trijumf.

Rasprodata dva koncerta dve noći zaredom imali su 2019. u velikoj sali Kolarčeve zadužbine.


Ivan Makragić

BGBO, Garden Sessions, foto Milan MaričićReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here