Svetske i domaće muzičke zvezde oduševile publiku BEMUS-a na kraju prve nedelje festivala: Tomas Hempson, Denis Šapovalov

Bogata ponuda koncerata klasične muzike na BEMUS-u 2021

0
ReklamaBogata ponuda koncerata klasične muzike na BEMUS-u 2021


BEOGRAD, 6. novembra: Kraj prve nedelje 53. BEMUS-a obeležila su dva vrhunska koncerta – u četvrtak, 4. novembra na sceni Kolarčeve zadužbine nastupili su američki bariton Tomas Hempson, srpski soprani sa impresivnom karijerom u inostranstvu – Dragana Radaković i Aleksandra Jovanović, uz podršku Simfonijskog orkestra i hora Radio televizije Srbije i dirigenta Bojana Suđića.


Izvedena su dela Mocarta: arije iz opera „Tako čine sve“, „Don Đovani“, „Figarova ženidba“, „Čarobna frula“, kao i Verdijeve arije iz opera „Don Karlos“ i „Magbet“.


Publika je uz velike ovacije dočekivala i ispraćala izuzetne umetnike na sceni. Tomas Hempson nije krio zadovoljstvo, a kako je istakao, uživao je u radu sa  srpskim sopranima, orkestrom i horom, kao i sa maestrom Suđićem.

Kraj sedmice 53. BEMUS-a obeležo je energičan nastup namenjen svim ljubiteljima zvuka violončela – 5. novembra takođe na sceni Kolarca održao je koncert poznati ruski violončelista Denis Šapovalov zajedno sa srpskim kamernim ansamblom “13 gudača”.


Bojan Sudjić i Simfonijski Orkestar RTS, fotograf Belkisa Beka Abdulovic
Tomas Hempson i Simfonijski Orkestar RTS
Tomas Hempson, Dragana Radaković, Aleksandra Jovanović, SO RTS, fotograf Belkisa Beka AbdulovicU prvom delu koncerta Šapovalov je uz tradicionalno violončelo izveo klasičan repertoar koji se sastojao iz kompozicija Vivaldija: “Koncert za violončelo, gudače i kontinuo, RV 413”, kao i svoj “Bravurozni koncert”, a u drugom delu nastupa, uz električno violončelo, na programu je bio vrlo atraktivan “Omaž grupi Pink Flojd”, uz scenske efekte i učešće publike aplauzom i tapšanjem tokom numera.

BEMUS se nastavlja sve do 13. novembra, a kompletan program dostupan je na sajtu https://www.bemus.rs/sr/program.html

kao i na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/bemus.festival

https://www.instagram.com/bemus_cebef/


BEMUS će tokom vikenda prirediti besplatne koncerte:

u subotu 6. novembra od 20 časova održaće se koncert Crkvene pevačke družine “Branko“ iz Niša u kripti Hrama Svetog Save, pod upravom dirigenta Sare Cincarević. Na programu su dela duhovne muzike.

U nedelju 07. novembra na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine na “BEMUS-ovom podijumu mladih” nastupa talentovani srpski violončelista koji studira i nastupa u inostranstvu, Petar Pejčić, sa pijanistkinjom Natalijom Mladenović. Besplatne ulaznice za taj koncert mogu se preuzeti na blagajni Kolarca.

Posebna “poslastica” za sve ljubitelje klasične muzike biće koncert u ponedeljak 08. novembra na sceni Opere i teatra Madlenianum kada će nastupiti naša proslavljena violončelistkinja koja već dugo živi i radi u Nemačkoj, Ksenija Janković, violinistkinja Kandida Tompson, dirigent Dejan Savić, kao i solisti i Orkestar Opere i teatra Madlenijanum. Ulaznice su dostupne na blagajni Madlenianuma.

Denis Šapovalov i 13 gudača


BEMUS najava:
za vikend besplatni koncerti – hor Branko i Petar Pejčić

U subotu 6. novembra od 20 časova održaće se koncert Crkvene pevačke družine “Branko“ iz Niša u kripti Hrama Svetog Save, pod upravom dirigenta Sare Cincarević. Na programu su dela duhovne muzike. Ulaz slobodan.

Crkvena pevačka družina “Branko“ osnovana je 1887. godine pri Sabornom hramu Svete Trojice u Nišu. Hor dobija ime po Branku Radičeviću, čuvenom pesniku srpskog romantizma. Iz duge i burne istorije hora izdvajaju se nastupi hora između dva svetska rata po čitavom Balkanu, kojima pronosi slavu srpske horske muzike. U istom periodu hor je postao nosilac ordena Svetoga Save trećeg stepena, dukata kralja Aleksandra Karađorđevića i družinske zastave kralja Petra II Karađorđevića, dok su neki od počasnih članova Družine bili i S.S. Mokranjac, S. Binički, J. Marinković, A. Šantić i B.Nušić. Posle Drugog svetskog rata hor je duže od 40 godina bio van tokova društvenog života, neprekidno istrajavajući u svojoj osnovnoj nameni u vidu pojanja na bogosluženjima. Devedesetih godina prošlog veka ansambl je potpuno obnovljen. Tokom poslednjih 30 godina hor je nastupao u Belorusiji, Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj, Sloveniji, Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Velikoj Britaniji, Luksemburgu, Belgiji i mnogim drugim zemljama. Dobitnik je mnogih nagrada i učesnik mnogobrojnih festivala, od kojih su neki i „Međunarodni festival pravoslavnog pojanja“ u Minsku (Grand Prix), „Dani crkvene muzike“ u Hajnovki (Grand Prix), „Mokranjčevi dani“ u Negotinu (I mesto na Natpevavanju na 40. „Mokranjčevim danima“), BEMUS u Beogradu, NIMUS u Nišu, „Internacionalne horske svečanosti“ u Nišu. Hor “Branko“ je učestvovao na ustoličenju dva srpska patrijarha u Peći – patrijarha Pavla i patrijarha Irineja. Dobitnici su Ordena Svetog Save prvog stepena, najvišeg odlikovanja Srpske Pravoslavne Crkve. Od 2009. godine, Crkvena pevačka družina “Branko“ organizuje Međunarodni festival duhovne muzike “Muzički Edikt“ u Nišu, koji se održava bijenalno i na kome je gostovalo preko 150 ansambala iz čitavog sveta.
Sara Cincarević rođena je u Prizrenu, u svešteničkoj porodici Timotijević. U istom gradu stekla je osnovno muzičko obrazovanje. Već kao petnaestogodišnja devojčica dirigovala je dečjim horom pravoslavne crkve u Đakovici. Muzičko obrazovanje nastavlja u Srednjoj muzičkoj školi „Mokranjac“u Beogradu. U tom periodu dirigovala je podmlatkom Prvog beogradskog pevačkog društva. Od 1990. godine nalazi se na čelu Niške crkvene pevačke družine „Branko“. Zahvaljujući njenom zalaganju i profesionalnom autoritetu hor „Branko“ je ne samo revitalizovan i podmlađen učenicima, studentima, intelektualcima i umetnicima, već je u proteklim decenijama ostvario izuzetne rezultate uz brojne zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu. Godine 2008. Sara Cincarević odlikovana je ordenom Sv. Apostola Pavla, mitropolije Verije, Nause i Kambanije Grčke Pravoslavne Crkve. U periodu od 2010. do 2013. godine bila je član žirija međunarodnog festivala „Dani crkvene muzike“ u Hajnovci (Poljska). Selektor je Međunarodnog festivala horske duhovne muzike „Muzički edikt“ u Nišu od njegovog osnivanja, dugogodišnji član Saveta „Internacionalnih horskih svečanosti“ u Nišu i Saveta „Mokranjčevih dana“ u Negotinu.U nedelju 07. novembra na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine na “BEMUS-ovom podijumu mladih” nastupa talentovani srpski violončelista koji studira i nastupa u inostranstvu, Petar Pejčić, sa pijanistkinjom Natalijom Mladenović. Besplatne ulaznice za taj koncert mogu se preuzeti na blagajni Kolarca.


Petar PejčićMoritzburg photograph Heike Schmidt
Petar Pejčić je rođen 2002. godine u porodici muzičara. Počeo je da svira violončelo sa četiri godine. Nakon svojih muzičkih početaka u Beogradu, preselio se u Nemačku 2017. godine gde je studirao na Visokoj školi za muziku i dramu „Feliks Mendelson Bartoldi” u Lajpcigu u klasi profesora Petera Brunsa. Dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih takmičenja. Osvojio je „AENA Special Prize“ na renomiranom takmičenju „Pablo Kazals“ u Španiji 2020. godine, drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju „Ana Kul“ u Austriji 2020. godine i treću nagradu na Takmičenju univerziteta na kojem je studirao 2019. godine. Ostale nagrade i priznanja: „ ArtLink Société Générale Najperspektivniji mladi muzičar za 2018“; Dobitnik je prve i specijalne nagrade na Državnom takmičenju u Srbiji (Beograd 2010, 2012, 2014, 2016). Prvi solistički koncert održao je sa devet godina u Beogradu, a posle toga je nastupao sa koncertima i resitalima u Srbiji, Sloveniji, SAD, Rusiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Nemačkoj i mnogim drugim zemljama. Kao solista, nastupao je sa orkestrima kao što su Filharmonija iz Graca, Simfonijski orkestar RTS, Orkestar „Stanislav Binički“, Beogradski kamerni orkestar „Ljubica Marić“, Kamerata Balkanika, itd. Pohađao je majstorske kurseve kod Davida Geringasa, Fransa Helmersona, Ivana Monigetija, Jozefa Švaba, Jana Foglera, Ištvana Vardaija. Iz želje da proširi svoje muzičke horizonte, sarađuje sa koreografom Jakopom Godanijem i sa Dresden Frankfurt Dance Company. Rad „ BACH OFF!“ predstavlja novi pogled na odnos između muzičara i plesača. Godine 2020. preuzeo je ulogu ambasadora Fondacije „Pablo Kazals“. Stipendista je Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu, Fondacije Jehudi Menjuhin, Live Music Now Foundation, Freunde Junger Musiker Foundation the Dr. Hübner Foundation. Godine 2021. dobio je stipendiju Günter Henle-Scholarship od Peter Klöckner-Foundation (na Deutsche Stiftung Musikleben). Petar svira na violončelu Štefan fon Ber (2012, Pariz), koje mu je ustupila na korišćenje „Deutsche Stiftung Musikleben“.


Petar PejčićGraz – photograph Thomas RaggamNatalija Mladenović je počela da uči klavir sa pet godina u Samari (Rusija). Od svoje jedanaeste godine, pohađala je Centralnu srednju specijanu muzičku školu pri Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, gde su njeni profesori bili Vladimir Bunjin i Anatolij Rjabov. Sa sedamnaest godina je primljena na Moskovski državni konzervatorijum “Čajkovski“, gde je studirala u klasi Larise Djedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina. Diplomirala je 1996. godine sa odličnim uspehom i stekla zvanje magistra umetnosti. Dobitnik je nagrada na Međunarodnim takmičenjima „Petar Konjović“ u Beogradu i „Rubinštajn“ u Parizu. Nastupala je širom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, Nemačke, Švajcarske, Francuske, Bugarske, Danske, Crne Gore, Hrvatske… Kao solista nastupala je sa orkestrom Samarske filharmonije i orkestrom RTS-a, pod upravom Angela Šureva i Bojana Suđića. Učestvovala je u izvođenju opere „Zora D.“ i „Maratonci“ Isidore Žebeljan. Sarađivala je sa istaknutim čelistima, kao što su: Kiril Rodin, Stefan Popov, Ksenija Janković, Mineo Hajaši, Aleksandar Buzlov, Mark Kope i violinistima: Sretenom Krstićem, Matejom Marinkovićem, Jovanom Kolundžijom, Li Čuan Đinom, Draganom Lauford, Raul Garsija Marianom i Srđanom Grujićem. Učestvovala je na festivalima: BEMUS, NOMUS, NIMUS, Međunarodnom Čelo festu, Međunarodnoj tribini kompozitora. Zaposlena je kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here