Svetska premijera poljsko-litvansko-srpskog animiranog filma „Seljaci“ tokom septembra na festivalu u Torontu

Na krilima uspeha filma "Loving, Vincent"

0
Reklama


Na krilima uspeha filma „Loving, Vincent“


BEOGRAD, 27. jula: Dugometražni animirani film „The Peasants / Seljaci“, u koprodukciji kompanije “Digitalkraft” iz Srbije, producenata Ivana Pribićevića i Jelene Angelovski, imaće svetsku premijeru u programu “Special Presentations” na  48. izdanju Toronto International Film Festivala (TIFF), koji se ove godine održava od 7. do 17. septembra.

 Predstavnici studija „Lumina“ u Beogradu, u kome nastaje novi dugometražni animirani film „The Peasants / Seljaci“  rediteljke Dorote Kobiela, bili su početkom juna domaćini predstavnicima medija, gde je prisustvovala agencija Tanjug, kao i Music Pocket – online magazin.

U pitanju je veoma zanimljiv, zahtevan projekat koji se realizuje u koprodukciji tri zemlje – Poljske (kuća „BreakThru“), Litvanije („Art Shot“) i Srbije („DigitalKraft“), uz podršku Filmskog centra Srbije.

Rediteljka Dorota Kobiela je afirmisana po čuvenom filmu „S ljubavlju, Vinsent“ (Loving Vincent, 2017), izuzetno zanimljiv triler o misteriji života i smrti slikara Vinsenta Van Goga, koji je bio nominovan za Oskara, Zlatni globus i BAFTA nagradu za najbolje animirano ostvarenje.
Kako je objasnila producentkinja Jelena Angelovski ispred kuće „“DigitalKraft“, za agenciju Tanjug i Music Pocket, reč je o zaista velikoj produkciji, koja je uključila i jedan deo snimanja u Ukrajini, gradu Kijevu, u veoma otežanim uslovima, usled rata sa Rusijom, koji bukti više od godinu dana.

Inače, „Seljaci“ je prvo snimljen kao igrani film, a onda se prema tom projektu oslikava kadar po kadar kompletna animacija, da bi rezultat bio animirano ostvarenje, u tom stilu kao „Loving Vincent“.

Prema njenim rečima, bio je raspisan konkurs za realizaciju ovog projekta, dobili su čak 300 prijava, od kojih je testirano 200 slikara, a u proces stvaranja je ušlo njih 80.

Od tog broja sada je u poslu 22 domaćih slikara koji rade na filmu „Seljaci“, a kako je objasnio srpski producent Ivan Pribićević, osim što su umetnike birali po talentu i kvalitetu, važna im je bila i njihova brzina, izuzetno presudna za ovako zahtevan projekat.


Pribićević je istakao da njihova kuća „DigitalKraft“ primarno radi post-produkciju specifične adaptacije „painting“ animacije, baš kao u okviru naslova „Loving Vincent“.
Kadrovi iz animiranog filma SELJACI


„Animirani film „Seljaci“ se realizuje u duhu akademskog realizma, kako je osnovna ideja i koncept, dok je film „Loving Vincent“ bio više radjen u preciznosti prema stilu Van Goga“, objasnila je Jelena Angelovski.

Ona je otkrila da je sam proces slikanja krenuo početkom 2020. godine, da je ceo film gotovo kompletno oslikan nakon tri i po godine procesa rada.

Premijera filma je bila planirana prvo u Poljskoj za oktobar ili novembar, i onda će biti u Litvaniji i Srbiji, ali eto sada je odlučeno da ide prvo u Kanadu, odnosno na festival u Toronto, polovinom septembra.

Kako je približio sam razvoj filma producent kuće „DigitalKraft“ Ivan Pribićević, svi slikari u studiju „Lumina“ nisu profesionalni animatori, već isključivo slikari, što je bilo i neophodno za ovaj angažman.


Kroz studio sa 14 prostora za slikanje sprovodili su supervizori i slikari Biserka Petrović i Vladimir Vinkić. 

Nakon uspeha prethodnog filma „Loving Vincent“, koji je zaradio čak 42 miliona dolara na blagajnama, film „Seljaci“ će biti proizvedeni u istoj tehnici slikanja koja je osvojila srca fanova širom sveta.

 Priča je zasnovana na istoimenom romanu (1904) poljskog književnika Vladislava Rejmonta (1867-1925), koji je dobio Nobelovu nagradu. 

„Trenutno imamo 18 aktivnih slikara koji su naravno prošli kompletno testiranje kod nas. Mi smo ovde u studiju „Lumina“ zapravo most, kontakt sa Poljskom, kao glavnom produkcijom, i oni imaju detaljan uvid šta je sve uradjeno na dnevnom nivou. Kako već imam iskustvo kao slikar na filmu „Loving Vincent“, ovde se svakako sve radi brže u odnosu na taj projekat“, rekao je za Tanjug i Music Pocket supervizor slikanja Vladimir Vinkić.

On je objasnio za Tanjug & Music Pocket da je film o Van Gogu radjen baš u stilu samog holandskog slikara, prateći njegov stil stvaralaštva post-impresionizma, dok se ostvarenje „Seljaci“ oslikava u akademskom realizmu naših umetnika Uroša Predića i delimično Paje Jovanovića. ‘Seljaci’ je tragična priča o seljanki Jagni koja je bila primorana da se uda za mnogo starijeg, bogatog farmera Borinu, uprkos iskrene, prave ljubavi prema njegovom sinu Anteku. Vremenom, Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana i mora da se bori da sačuva svoju nezavisnost. Smešten u poljskom selu na pragu 19. i 20. veka, dramatični preokreti ove priče povezani su sa promenama godišnjih doba, teškim radom na poljima i tradicionalnim lokalnim praznicima. 

Slikar na projektu Davud Turković je rekao Tanjugu & Music Pocketu da mu je veoma zanimljivo da radi na projektu gde zapravo oslikava već snimljen igrani film kao veoma jedinstveno iskustvo.

Turković je diplomirao slikarstvo u Novom Pazaru, master u Kragujevcu, dok radi doktorski na FLU – Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, te ističe da nije sanjao da će dobiti ovako značajnu šansu da realizuje kompleksan projekat, baš animirani film.


Jeste veoma zahtevno, precizno, ima puno detalja, pipavo je, i jako mi prija proces rada. Imali smo trening u trajanju od pune tri nedelje. Mnogo toga sam naučio. Prvi put se radi kod nas ovakav projekat. Prema planu trebalo bi da završimo slikanje filma do kraja jula“, rekao je slikar Turković i dodao da je sama radnja filma upućena na glavne junake, ali da se onda stvara jedna šira slika, društveno uređenje, religija, prikazuje način života seljaka u to doba.

 Tako se priča o nesrećnoj ljubavi, stigmatizaciji žene, ljubavnom trouglu, iz mikroplana širi u makroplan.

Ovaj jedinstveni mikrosvet ruralne zajednice je jasan povod da se ispriča univerzalna i aktuelna priča o tragičnoj ljubavi i životu u maloj zajednici, gde pravila i tradicija diktiraju svačiju ulogu. Iskorak od onoga što se od ljudi očekuje moglo bi da rezultira ismevanjem ili čak odbacivanjem, kakvu je sudbinu doživela junakinja romana – filma.


Povodom premijere na Toronto International Film Festivalu objavljen je prvi trejler filma.
Posle godina rada na filmu o Vinsentu Van Gogu, osetila sam snažnu potrebu da ispričam priču o ženama, da pokažem njihove borbe, njihovu strast i snagu„, zapisala je u svojim beleškama Dorota Kobiela, scenarista i reditelj budućeg filma „Seljaci“.

Na ovom ostvarenju Dorote Kobiela Velčmen i reditelja Hjua Velčmena, nominovanih za Oskara, Zlatni globus i BAFTA nagradu za film „S ljubavlju, Vinsent“ o životu Vinsenta Van Goga, radilo je 22 slikara i slikarki iz Srbije uz supervizore Biserku Petrović i Vladimira Vinkića, zajedno sa VFX timom producentske kuće Digitalkraft.


Toronto International Film Festival postoji od 1976. godine i najznačajniji je filmski festival na severnoameričkom kontinentu, sa godišnjom posetom od preko 400.000 ljudi. Ove godine će, u selekcijiama Gala i Special Presentations, premijerno biti prikazana nova ostvarenja Ričarda Linklejtera, Aleksandra Pejna, Hirokazu Kore-Ede, Itana Houka.


IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG * Music PocketReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here