Svetska premijera hrvatsko-srpskog filma “Garbura” biće održana na 70. Festivalu u San Sebastijanu

Srpsko-hrvatska koprodukcija o prijateljstvu

0
Reklama

Srpsko-hrvatska koprodukcija o prijateljstvuBEOGRAD, 2. avgusta – Regionalni film “Garbura” Josipa Žuvana, kao hrvatsko-srpska koprodukcija, imaće svetsku premijeru na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastijanu, koji se održava od 16. do 24. septembra, saopštio je Filmski centar Srbije iz Beograda.


Debitantski dugometražni igrani film scenariste i reditelja Josipa Žuvana nastao je uz podršku spomenutog Filmskog centra Srbije (FCS), Hrvatskog audiovizualnog centra, programa MEDIA, fonda “Eurimages” i Hrvatske radio televizije (HRT).


Ostvarenje “Garbura” će na festivalu A kategorije u San Sebastijan (Španija) biti prikazano u selekciji “Novi reditelji”.

Radnja filma prati junake – najbliže komšije Antonija i Nikolu, 12-godišnjake koji žive u makadamskom naselju. 
Oni se zabavljaju paljenjem karabita, onda sve to snimaju i postavljaju snimke na internet, nadajući se milionskim pregledima kao drugi jutjuberi.

Njihove porodice su u dugogodišnjoj svađi i nije im drago što se dečaci druže, što dovodi do mnogih komplikacija.

Glavne uloge u filmu tumače Franko Floigl i Mauro Ercegović Gracin, a u podeli je i popularni srpski glumac Ljubomir Bandović koji tumači jednu od ključnih uloga – lik Zorana.

Bandović je i dalje jedan od najzaposlenijih glumaca u Srbiji, tako smo ga nedavno gledali u filmovima i kasnije serijama “Jedini izlaz”, “Ime naroda”, “Nečista krv”, mini seriji “Porodica”, TV serijalima “Advokado”, “Kosti”, “Južni vetar”.


Producent filma “Garbura” je Damir Terešak iz hrvatske kuće “Maxima Film”, a koproducentkinja je Nikolina Vučetić Zečević ispred “Biberche Productions” iz Srbije.

U srpskom delu ekipe su i maskerka Jasmina Lilić, šminkerka Aleksandra Mitić, snimatelj i dizajner zvuka Zoran Maksimović, mikroman Ognjen Obradović, dok je beogradski studio “Digital mono” radio postproduckiju zvuka.

Autorsku ekipu filma, pored Žuvana, čine – direktor fotografije Tomislav Sutlar, scenografkinja Petra Poslek i kostimografkinja Katarina Pilić.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here