Svetska operska diva Elina Garanča 4. jula prvi put u Beogradu, u ulozi Karmen

Muzička dama će oduševiti sve ljubitelje opere

0
Reklama


Muzička dama će oduševiti sve ljubitelje opere


Mecosopran Elina Garanča iz Letonije, nastupiće 4. jula u okviru BELEF-a u ulozi čuvene Karmen na stadionu Tašmajdan uz domaću u mladu opersku zvezdu, soprana Mariju Jelić, u ulozi Mikaele. 

Dirigent je Karel Mark Čičon, a nastupaju i tenor Džonatan Tetelman, kao i bas Kostas Smoriginas, uz orkestar Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Velika mi je čast i zadovoljstvo što ću sa ulogom Mikaele nastupiti pored Eline Garanče u Beogradu, a dva dana ranije na Ljubljanskom festivalu“, uzbuđeno je rekla Marija Jelić povodom ovog gostovanja.

Za mene je ovaj nastup pravo zadovoljstvo ali i velika odgovornost. Srećna sam što će beogradska publika imati priliku da čuje najvećeg mecosoprana današnjice uz izvanredne soliste, dirigenta i orkestar SNP-a. Beograd zaista postaje centar svetske operske umetnosti“, smatra Jelić.

Elina Garanča smatra se najboljom Karmen poslednje tri decenije, a tu titulu letonska operska zvezda stekla je nakon velikih uspeha sa ovom ulogom u Kraljevskoj operi Kovent Garden u Londonu i Metropoliten operi u Njujorku.
Umetnica ima karakterističan svetli i živopisno čist glas, a krasi je takođe besprekorna elegancija i perfekcionistički pristup, a nastupa sa najvećim solističkim i dirigentskim imenima današnjice, uz najbolje svetske orkestre.

Elina Garanča je ekskluzivac čuvene diskografske kuće „Dojče gramofon“ od 2005. godine, i dobitnica je nagrada poput: „Musical America’sVocalist of the Year“ 2010, MIDEM’s „Singer of the Year“ 2007 i ECHO Klasik award for „Female Singer of the Year“ 2007.

Odlikovana je titulom „Kammersingerin“ (Kamerni pevač – najviše pevačko priznanje) od strane Bečke opere (Wiener Staatsoper).

Ona je ujedno i najmlađa dobitnica ove prestižne nagrade, sa otpevanih više od 140 predstava u 18 različitih uloga od trenutka kada je debitovala 2003. godine.


Sopran MARIJA JELIĆ, Foto: Nebojša BabićElina Garanča živi na relaciji Španija – Letonija. Potiče iz muzičke porodice. Iako je punih 15 godina svirala klavir, violinu i studirala dirigovanje, Garanča se opredelila za pevačku karijeru.
Solo pevanje je studirala u Letoniji, Beču i Americi, profesionalnu karijeru je započela u Majningenu, a zatim u Frankfurtskoj operi.

Uprkos impresivnoj biografiji, Elina Garanča ne voli da je nazivaju zvezdom. „To se može u tenisu, ali ne i u umetnosti“, izrazila je stav Garanča.

Koncertna verzija opere „Karmen“ Žorža Bizea, sa najlepšim arijama, kao i nastup srpske mlade operske zvezde sa velikom svetskom divom, biće svojevrsni spektakl za publiku na Tašmajdanu, kako najavljuju organizatori večeri – BELEF i Skymusic.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here