Svečano otvoreno 40. izdanje manifestacije “Dani muzike” u Herceg Novom: koncert Stefana Milenkovića

“Bilo je divno zaista. Prije svega je tu fantastična publika koja voli i poznaje muziku, cijeni ono što mi radimo. Kanli kula je magična, cijeli ambijent i prirodna kulisa koja je iza nas je bila idealna za koncert. Sa moje strane ovo nije još jedan običan koncert jer upravo u Herceg Novom je organizovano prvo takmičenje na kojem sam pobijedio i osvojio 100 poena kada sam imao svega pet godina", rekao je veoma nadahnuto Milenković nakon nastupa.

0
Reklama


“Bilo je divno zaista. Prije svega je tu fantastična publika koja voli i poznaje muziku, cijeni ono što mi radimo. Kanli kula je magična, cijeli ambijent i prirodna kulisa koja je iza nas je bila idealna za koncert. Sa moje strane ovo nije još jedan običan koncert jer upravo u Herceg Novom je organizovano prvo takmičenje na kojem sam pobijedio i osvojio 100 poena kada sam imao svega pet godina“, rekao je veoma nadahnuto Milenković nakon nastupa.


HERCEG NOVI, 11. jula: Jubilarno, 40. izdanje Međunarodnog festivala klasične muzike pod nazivom „Dani muzike„, svečano je otvoreno 10. jula u Herceg Novom – virtuoznim koncertom svetski slavnog srpskog violiniste Stefana Milenkovića i kamernog orkestra „Camerata“ iz Novog Sada.

Muzičari su stvorili pravu sinergiju na sceni, svojim talentom okupili su mnogobrojnu pubiku na Kanli kuli i prezentovali svu lepotu klasike.

Kao generalni pokrovitelj festivala Opština Herceg Novi je od početka pouzdan i stalan oslonac „Dana muzike“. Neizostavni partneri u realizaciji programa su JUK Herceg fest, Turistička organizacija Herceg Novi i razni prijatelji festivala.

“Оvogodišnji slogan Dana muzike – „Ljepota klasike“ – upravo odražava suštinu onoga što ovdje slavimo. Klasična muzika je vječna i duboko dira dušu. Ona nas povezuje s prošlim vremenima i daje nam osjećaj pripadnosti svakoj epohi istorije umjetnosti. Klasika je pokazala svoje vanvremensko obilježje, a sasvim sigurno će to pokazati i “Dani muzike” kroz nove jubileje u svom Herceg Novom,“ poručio je predsednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić na svečanom otvaranju festivala.


Katić je posebnu zahvalnost uputio profesorici Mileni Lučić koja je na čelu Saveta festivala i umetničkom direktoru Borisu Kraljeviću koji su, kako ističe, „pokazali koliko je važno njegovati prave vrijednosti, umjetnost i motivisati mlade da razvijaju svoj umjetnički dar.“

Od početka održavanja festivala „Dani muzike“ u Herceg Novom 1983. godine menjale su se države, uređenja, okolnosti. Uprkos pauzi od čitavih 14 godina, od obnove festivala 2004. godine „Dani muzike“ odolevaju izazovima i potvrđuju snagu grada i festivalskih vrijednosti.

„Herceg Novi je svih ovih godina bio dobar domaćin stvaraocima koji su se na zatvorenim, ali i nadaleko poznatim otvorenim gradskim scenama susretali sa najdivnijom publikom. Umjetnici sa šest svjetskih kontinenata su rado prihvatali poziv za novski festival i tako potvrđivali da su autori i organizatori festivala na dobrom putu“, u svom govoru je naveo umetnički direktor festivala, Boris Kraljević.


„Naš festival pripada manifestacijama sa vrhunskim dometima u klasičnoj muzici, takođe izvođački podupire mlade, a sa uvažavanjem predstavlja istaknute umjetnike. Autorski tim je uvijek spreman na iskorake i nova pregnuća, na savladavanje svih prepreka, pa i onih neočekivanih, kakva je bila pandemijska godina kada su koncerti realizovani u online formatu“, podsetio je Boris Kraljević.Ministarstvo kulture i medija pruža značajnu podršku festivalu „Dani muzike“ prepoznajući u njegovim aktivnostima poslove od javnog interesa u kulturi, istakao je predstavnik ministarstva – Ognjen Damjanović.

„Među njima su doprinos ravnomjernom razvoju kulture, međunarodna kulturna saradnja kroz koncertnu djelatnost, težnja organizatora i umjetničkog rukovodsta festivala da održi i podrži trajanje vrijednosti muzičke umjetnosti, njenu dostupnost široj publici kao i edukovanje mlade publike“, istakao je Ognjenović.


Jubilarno izdanje festivala uz uobičajeno stilski i žanrovski repertoar obilježava 150 godina od rođenja velikog ruskog kompozitora i pijaniste Sergeja Rahmanjinova, kao i 100 godina od rođenja Marije Kalas.

Takođe, izborom učesnika predstavlja svojevrstan omaž  jugoslovenskim danima muzike, festivalu koji je bio najprestižnija domaća svetkovina klasične muzike.


Na taj način je idealno za otvaranje festivala odabran nastup virtuoza svetskog ugleda i modela, violiniste Stefana Milenkovića u pratnji kamernog orkestra iz Novog Sada – „Camerata“.

Milenković je oduševio mnogobrojnu publiku na Kanli kuli i zaslužio gromoglasni aplauz i stojeće ovacije koje su trajale minutima. Oduševljenje načinom na koji je proteklo otvaranje festivala nije skrivao ni sam violinista.

Bilo je divno zaista. Prije svega je tu fantastična publika koja voli i poznaje muziku, cijeni ono što mi radimo. Kanli kula je magična, cijeli ambijent i prirodna kulisa koja je iza nas je bila idealna za koncert. Sa moje strane ovo nije još jedan običan koncert jer upravo u Herceg Novom je organizovano prvo takmičenje na kojem sam pobijedio i osvojio 100 poena kada sam imao svega pet godina“, rekao je veoma nadahnuto Milenković nakon nastupa.

Takodje, violinista i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, prisetio se i vremena kada je u ranom detinjstvu sa svojom majkom, izvrsnom pijanistkinjom Lidijom Kajnaco upravo u kongresnoj sali hotela “Plaža”. Stoga je prilikom svog velikog povratka gradu svojih muzičkih početaka, za mnogobrojnu publiku pripremio poseban repertoar.

Sve prisutne je oduševio izvedbama od američkog džez umetnika Džordža Geršvina, preko britanske simfo progresiv rok grupe „Queen“, sve do kapitalnog dela “Carmina Burana” – koncertna svita nemačkog kompozitora Karla Orfa, u aranžmanima Ane Krstajić. Tim projektom se predstavio ove godine u aprilu na velikom koncertu u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, na manifestaciji „Dani Beograda 2023″.

Zamisao je bio da program bude eklektičan, ali i donekle edukativan, da se čuju djela koja se manje izvode ili sigurno ne izvode u ovoj formaciji. Težio sam da sve bude balansirano od početka do kraja sa kulminacijom u vidu “Carmine Burane”, koja je veličanstveno delo, a veoma je zabavna za sviranje, jer ima jednu duhovnost, moćna je, duhovita je, zaista je za svakoga”, ocenio je maestro Milenković, sve popularniji poslednjih sezona u duetu sa Dr Neletom Karajlićem u projektu „Rock El Classico“, koji su predstavljali na Stadionu Tašmajdan, Arsenal festu 2022 u Kragujevcu, i u svetu – EXPO Dubai.


Violinista je dodao da se nada da je ovakvim repertoarom proširio vidike mlađoj publici i možda baš inspirisao novi muzički talenat da krene njegovim stopama.

Stvaranju novih muzičkih talenata usmeren je i nastavak festivala „Dani muzike“, te organizatori podsećaju i na Podijum mladih, kao još jedan program koji je rezultat dobre saradnje sa Školom za osnovno muzičko obrazovanje u Herceg Novom, ali i razlog zašto prvi put na Danima muzike učestvuje veliki broj žitelja Herceg-Novog.

Festival „Dani muzike“ će trajati do 20. jula, do kada će na više lokacija u Herceg Novom biti održano devet koncerata umetničke muzike sa kvalitetnim repertoarom.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here