DRAMSKA PREDSTAVA “Suze svetog Lavrentija”

0
Reklama

Dramska predstava „Suze svetog Lavrentija“ nastala je na osnovu teksta Nikole Stanišića, u adaptaciji i režiji Saše B. Latinovića, u produkciji Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca. Reč reditelja: Tokom stvaranja ove predstave provlačilo se aktuelno pitanje da li se ubica rađa genetskim kodom ili na to utiču vaspitanje i uticaj sredine. Tražeći odgovor, zavirili smo uslovno u glavu Džonija-serijskog ubice, u toku jedne od hipnotičkih seansi njegovog izlečenja. Saznali smo da se glavni „okidač“ njegovih mračnih poriva nalazi u nedostatku ljubavi. Usput se otvorilo mnogo novih motiva i tema za razmišljanje, od krivice i nametanje krivice žrtvama, rodnog identiteta, nasilja nad ženama, roditeljstva i pokajanja. Ako smo uspeli da dotaknemo zrno nedokučivog, snolikog, „sa druge strane ogledala“ u svima nama, biće nam drago, jer znamo da svakodnevno ogledalo u kojem se ogledamo može biti bolno i neumoljivo.

Igraju: Miloš Đurović – Džoni, Jovana Božić – Sara, Ivan Đorđević – čovek u belom mantilu/Lavrentije. Scena i kostim : Sofija Lučić.

“Praktični vodič kroz sujeverje”

Savremena plesna predstava “Praktični vodič kroz sujeverje” ujedno je završna predstava Katarine Ilijašević na Institutu za umetničku igru na odseku za koreografiju. Predstava je nastala pod mentorstvom Prof. dr Snežane Arnautović Stjepanović, ko-mentorstvom Profesora Ognjena Vučinića i u režiji Luke Jovanova.

“Kada se strah pretvori u religiju, ni sve svećice ne mogu da naprave dovoljno dima da bi poruka stigla do željenih nebeskih sila. I tada, izbegavanje merdevina postaje život ispod istih. Pokušaćemo da zamislimo želju – potrebni su nam susreti, potrebno nam je da se posle mazimo i umiljavamo, da se budimo zajedno, jer glupo je buditi se sam prvog januara, bedno je biti sam, publika nam treba, da vidi kako radosni dočekujemo svoju Novu godinu, još jednu bržu od prethodne, da imamo nekoga da vidi kako smo bili srećni, kako smo se dodirivali, kako smo plesali, urlali, menjali muziku, jeli prasetinu, nosili crveni veš, potrebna nam je publika da posvedoči naše bolje ja, potrebno nam je da se, kad sve prođe u sumrak, ponovo sretnemo sa sobom, ali je ključno imati nekoga da nam naknadno to ispriča. I zato, palimo sveće. I zato, ne krećemo nigde bez klupka crvenog konca. Zato se skupljamo. Zato se klanjamo. I upravo zbog toga, nema ničega praktičnog u još jednom od praktičnih vodiča – (skoro) sve smo besramno izmislili.

Jelena Janković

Produkcija: Institut za umetničku igru. Koreografija: Katarina Ilijašević. Igraju: Jovana Grujić, Tijana Koprivica, Dika Babić i Đorđe Galić.

“Koren”

Kažu da je nekada crvena veverica mogla da putuje od severa do juga Irske, samo prelazeći sa drveta na drvo. Čak 80% te autohtone šume je vremenom nestalo, a Irska je postala najmanje pošumljena država u Evropi. Umetnici postavljaju pitanja gde je nestala šuma i šta bi nam njeni duhovi sada rekli. Na raskrsnici ekologije i performansa, „Koren“ otkriva odakle smo došli, gde smo sada i kuda treba da idemo. „Koren“ je vibrantna paradigma šumskih sistema koja će predati mikrofon drvetu da čuje šta ono ima da kaže. „Koren“  je nastao u sklopu EU programa „Be SpectACTive!“, a u produkciji Naučne galerije Dablin i koprodukciji Dablinskog pozorišnog festivala, brut Wien (Beč), SKCNS (Novi Sad) i Festivala Kilowatt (Sansepolcro). „Koren“ je podržan i od strane Creative Ireland Longford i Culture Ireland. Za uzrast 14+. Autori: Šana Mej Brin i Luk Kaserli

“Playing Reality”

Uzimajući dečje igre kao svoj ishodišni istraživački materijal, ova plesna predstava  nastaje na preseku igre i izvedbe, zaigranosti i plesa, igrivosti i performativnosti. Pantomima, skrivač, tvister, gumi-gumi, i brojne druge, često zaboravljene, ponekad izmišljene, igre tako su postale plodno tlo za konstruisanje modularne matrice koja funkcioniše kao neka vrsta igraće mašine koja u dinamičnom toku pred publiku dovodi kratke, ponekad bljeskovite, ponekad neprepoznatljive, sekvence sagrađene od apstrahiranih elemenata pojedinih igara. Predstava je nastala prema ideji Koraljke Begović, a za koncept i dramaturgiju zaslužna je Jasna Jasna Žmak. Koreografija i izvedba povereni su Filipi Bavčević, Koraljki Begović, Nastasji Štefanić i Mii Zalukar. Producent je Udruženje Domino, a koporoducent je Udruga plesnih umjetnika Hrvatske  u saradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom.

“Druga mapa”

„Druga mapa“ je pozorišno istraživanje i razvojni projekat fokusiran na produkciju participativne predstave, koristeći format „turističke ture“. Kreiraju se nove mape, zasnovane na sećanjima i pričama koje pripadaju ljudima u različitim gradovima. Ovo delo realizuju Mark Rodrigo – tvorac i jedini član Kolektiva Ameno i Marija Stojanova, umetnica i pozorišna rediteljka. Kako kažu, kroz ovo umetničko delo preispituju „zvanične” priče gradova; njihovih zgrada, spomenika, trgova, ulica i daju glas njihovim ljudima. „Druga mapa“ je kritika sveta koji više nije naš, sve destruktivnijeg i okrutnijeg sveta, u kome je stvarnost potpuno pomešana sa kapitalizmom. „Druga mapa“ nastala je u koprodukciji Kolektiva Ameno, Udruženja Domino iz Zagreba, Réseau en Scène Languedoc-Roussillon, Plesnog teatra iz Ljubljane i Café de las Artes Teatro iz Santandera.

“Babae”

Nadahnuta Plesom veštica Meri Vigman, „remek-delom neobičnosti“, kako je to rekla Džudit MakKrel, Džoj Alpuerto Riter istražuje nasleđene plesne rečnike kako bi otelotvorila vlastiti lik veštice. Objedinjujući svoje korene u filipinskom narodnom i klasičnom plesu s pokretima iz hip hopa i vogua; ponovo zamišlja šta znači prizvati snagu i mistične prakse plesačice kao veštice. BABAE, što znači ‘žena’ na tagaloškom (filipinski jezik), je dijalog između životinjskih i senzualnih osobina rituala i moći, u izvođenju jedne žene.  Izvodi: Džoj Alpuerto Riter. Produkcija: Aerovawes Ringside, Hrvatska/Nemačka

“Ćao svima”

„Ćao svima“ govori o životima mladih ljudi u Beogradu, s fokusom na fenomen influensera, kao nove, najpoželjnije profesije među omladinom, širom sveta. Predstava problematizuje različita pitanja i kontroverze vezane za ovo novo zanimanje, počevši od pitanja: da li je to uopšte profesija, pa do toga kakve posledice rad na društvenim mrežama i platformama, ostavlja na psihu pojedinca, ali i na društvo u celini. Publika sa izvođačima komunicira uživo, u javnom prostoru i prostoru izvođenja, ali i virtuelno, putem telefona, društvenih mreža i najpoznatijih internet platformi kakve su: mejl, vajber, instagram, fejsbuk ili tviter, i na taj način kreira se utisak “proširene teatarske realnosti”. Reditelj je Vojkan Arsić. Autorke izvedbenog teksta su Milena Bogavac (koja je i dramaturškinja), Sofija Dimitrijević, Mila Jovanović i Marija Ratković, a u projektu glume Đorđe Galić, Nikola Pavlović, Tanja Petrović Živković i Maja Šuša. Voditelj programa je Marko Panajotović a muziku je radio MKDSL. Predstava je nastala u produkciji Reflektor teatra i Dorćol Placa.

„Idiot-Syncrasy“

Počeli smo od želje da performansom menjamo svet. Osećali smo se kao idioti. Onda smo mnogo plesali. Skakali smo. Propitivali smo narodne tradicije Sardinije i Baskije. Pevali smo. Još smo malo skakali. Mi smo se posvetili ovome. Sada obećavamo da ćemo se držati zajedno. Obećavamo da ćemo istrajati. Obećavamo da ćemo dati sve od sebe. Idejni tvroci i performeri: Igor Urzelaj i Moreno Solinas. Produkcija: Aerovawes – Ringside, Hrvatska/Italija.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here