Stiže novi film o Dejvidu Birnu na 14. izdanju Beldocs-a u septembru

Mjuzikl velikog svestranog umetnika u režiji slavnog Spajka Lija

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoMjuzikl velikog svestranog umetnika u režiji slavnog Spajka Lija


Zapaženi dokumentarac „Američka utopija” o mjuziklu rok muzičara Dejvida Birna, u režiji čuvenog Spajka Lija biće premijerno prikazan u Srbiji u programu 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će biti održan od 9. do 16. septembra u Beogradu na više lokacija, najavili su iz direkcije festivala. 

     U bogatoj selekciji koja čini više od 120 filmova, na Beldocs-u tradicionalno će se naći mnoga ostvarenja uveliko zapažena na najvećim svetskim festivalima i dobitnici najprestižnijih nagrada.  

  Jedan od takvih je upravo spomenuta „Američka utopija” (American Utopia 2020), projekat koji je svetsku premijeru imao na festivalu u Torontu 2020.

Reč je o filmskoj verziji istoimenog brodvejskog mjuzikla antologijskog rok muzičara Dejvida Birna (David Byrne), koji je na svoj način filmski obradio upravo – Spajk Li (“Malkolm X”, “Još bolji bluz”, “25. sat“).
 

Koristeći kao lajtmotiv istoimeni, sedmi samostalni studijski album iz 2018, Birn je početkom oktobra 2019. okupio 11 muzičara, uključujući i stalnog saradnika i prijatelja Brajana Ina, na sceni brodvejskog pozorišta „Hadson teatar“.

   Zajednički su stvorili muzičko scenski komad od nekoliko numera sa tog poslednjeg albuma i čuvenih hitova sastava „Talking Heads“, čiji je frontmen bio Dejvid Birn.

     Pevač, gitarista, kompozitor, producent, pisac knjiga Birn je izvodio mjuzikl, sa velikim uspehom i uz odlične kritike, sve do polovine februara 2020. godine, kada su zbog pandemije virusa Kovid-19 spuštene zavese na svim pozorištima na Brodveju. 

Film Spajka Lija fokusiran je na talentovanih 12 izvođača tog mjuzikla, gde reditelj ostavlja pečat svog autentičnog rukopisa i autorskog senzibiliteta.


   Neobičan izbor uglova kamere daje na dinamici pozorišnom izvođenju, dok je veoma upečatljiv sadržaj i koncept projekta – kantautor Dejvid Birn u sivom odelu, skroz bos, okružen muzičarima i pratećim vokalima, propoveda o razvoju inteligencije, upoznavanju i komunikaciji, odnosima u modernom društvu, svojoj kultnoj grupi „Talking Heads“, politici, ličnoj i kolektivnoj odgovornosti.   

Muzičar Birn pretvara svoju muziku i poeziju u protivotrov za trenutne američke društvene podele, dok režiser na veliki ekran prenosi svu lepotu scenske umetnosti, pozivajući na protest zbog nepravde, ali i na slavu života.

  Dejvid Birn je istaknuti britanski muzičar, proslavljen kao frontmen new wave pank rok sastava „Talking Heads“, sa kojim je snimio čak osam albuma za samo 11 godina postojanja, u periodu od 1977. do 1988. godine.

Već od 1981. je pokrenuo veoma uspešnu i zapaženu solo karijeru, donekle paralelno sa bendom u kojoj je iznedrio 10 studijskih albuma, koje uvek potpisuje kao kompletan autor.
  Poslednji album je upravo „American Utopia“ (2018), a napisao je i knjigu istog naziva.
  Birn je i veoma produktivan kao književnik, tako da je napisao veliki broj dela iz sveta muzike, ili na atraktivne temu putopisa, kakva je i „Biciklistički dnevnici“ (Bicycle Diaries 2012) prevedeno u Srbiji – izdavačka kuća “Geopoetika”.

David Byrne je bio 4 puta u Srbiji, u Beogradu: prvo kao lider benda “Talking Heads” u zenitu slave tokom 80-ih godina, da bi se onda vratio kao solista na tri rasprodata koncerta u velikoj sali Sava centra2002, 2004. i 2009. godine.


„Američka utopija” jedan je od favorita ovogodišnjeg Beldocs-a sa repertoarom koji broji više od 120 filmova u poznatim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana, Udarni termin.

U istim terminima biće održan i Beldocs Industry uz podršku EU kroz program Kreativna Evropa i podprogram MEDIA: Beldocs VR/AR Academy, Beldocs in Progress, Serbian Docs in Progress, Documentaries for Kids & Youth, Beldocs Market.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket