Sterijino Pozorje 2021 od 18. do 26. juna sa 10 predstava u Takmičarskoj selekciji

Glavni program čine sve predstave nastale u novom poretku ili tkz. “novoj normalnosti”

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Glavni program čine sve predstave nastale u novom poretku ili tkz. “novoj normalnosti”

NOVI SAD, 4. maja (Tanjug): 
Sterijino Pozorje po 66. put će biti održano od 18. do 26. juna na sceni Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, sa 10 predstava nastalih u doba pandemije u Takmičarskom programu, najavljeno je na konferenciji za medije.

    Jedan od najznačajnijih međunarodnih pozorišnih festivala u Srbiji koji neguje pretežno domaću srpsku dramu ove godine se održava pod sloganom “Zlu vremenu, uprkos!” i ima novog selektora – teatrologa i dramskog pisca Milivoja Mlađenovića.  

    Glavni program čine sve predstave nastale u novom poretku ili tkz. “novoj normalnosti”, što je već samo po sebi izuzetan podvig, uzeći u obzir da se pandemija i dalje ne završava, a sam razvoj situacije u junu se još uvek ne zna. 

Selektor Mlađenović je odabrao pozorišna dela neprolaznih klasika i savremenih autora, u čitanju značajnih reditelja: “Gospođa ministarka” Branislava Nušića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat,  Hrvatsko narodno kazalište „Ivana pl. Zajca“ – Rijeka (Hrvatska), “Vizezovi Lake male”, autorski projekat reditelja Andraša Urbana, Pozorište „Deže Kostolanji“, Subotica.
  Zanimljivo je da se “Gospođa ministarka” iste rediteljke od 2013. godine sa velikim uspehom i dalje igra na sceni “Boško Buha” u Beogradu, gde briljira Goran Jevtić u naslovnoj ulozi, a po tom konceptu inače muškarci igraju ženske likove.
Autorka je tokom pandemije 2020. režirala i komad “Dabogda te majka rodila” prema romanu Vedrane Rudan na Velikoj sceni pozorišta Atelje 212, a nedavno i duo dramu “Venera u krznu” u Teatru Vuk.

  Na repertoaru Pozorja će biti i najnovije “Deobe” prema romanu Dobrice Ćosića, u režiji Juga Radivojevića, u koprodukciji tri kuće: SNP, Novi Sad, Narodno pozorište Niš i NP Priština sa sedištem u Gračanici, sa izvanrednom glumačkom ekipom.

   Takmičarska selekcija 66. Sterijinog pozorja podrazumeva i dramu čuvenog Aleksandara Ace Popovića – “Kus Petlić” u novom rediteljskom čitanju Milana Neškovića u produkciji Narodnog pozorišta /Nepszínház iz Subotice, kao i “Derviš i smrt” po romanu Meše Selimovića, u dramatizaciji i režiji Dejana Projkovskog (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka).


DEOBE 

Od savremenih dramskih autora, u izboru su originalne drame ili dramatizacije romana – “Radio Šabac” prema tekstu i režiji Olge Dimitrijević (Šabačko pozorište), “Velika depresija” Filipa Grujića, u režiji Marka Čelebića (SNP), “Tiho teče Misisipi” po romanu Vladimira Tabaševića i režiji Ivice Buljana (Beogradsko dramsko pozorište).

 Poslednja dva scenska dela su “Šindlerov lift” pisca romana Darka Cvijetića, u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55, Sarajevo (BiH)) i “Ako dugo gledaš u ponor” – pozorišna poema po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića, reditelja Zlatka Pakovića (Regionalno pozorište Novi Pazar/Kulturni centar Novi Pazar).
 
Kokan Mladenović je tokom pandemije realizovao i predstavu “Bura” prema čuvenom komadu Vilijama Šekspira za SNP u Novom Sadu, gde prvi put u karijeri glumi reper i pisac Marko Šelić – Marčelo.

  Selektor je, kako tradicija nalaže, detaljno i obrazložio svaku od svojih selekcija, a uvrstio je i tri predstave u netakmičarski međunarodni program “Krugovi”.

   Na tom repertoaru nalazi se komadi “Hotel Zagorje” – autorski projekat Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić (Gradsko dramsko kazalište „Gavela”, Zagreb),Dječak je govorio Bogu” Damira Mađarića, u režiji Sama M. Streleca (Hrvatsko narodno kazalište Osijek) i “Kreketanje” pisca Almira Bašovića i reditelja Aleša Kurta (Narodno pozorište Tuzla).  

  Osim Takmičarskog programa i selekcije “Krugovi”, postoji i off program “Druga scena” gde su odabrana dva naslova – “Poetika gledanja”, prema konceptu i režiji spomenutog Andraša Urbana (Pozorište „Deže Kostolanji“ Subotica) i eksperimentalni autorski projekat reditelja Nikole Zavišića – “Kao da kraj nije sasvim blizu” Bitef teatra iz Beograda.

  Iako je izvesno da nikad nije bilo toliko neizvesnih situacija u istoriji Sterijinog pozorja, kao što je to bio slučaj u ovoj sezoni, na radost svih ljubitelja teatra festival u svom 66. izdanju će se ipak održati, kako navode iz direkcije ove prestižne pozorišne smotre.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket