Stefan Milenković, Nemanja Radulović i Hor “Kolibri” na koncertu UNICEF-a povodom 30 godina prava deteta 13.11.2019.

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Solomun zatvara EXIT četiri sata, a Maceo Plex i Tale of Us rade back2back!

Deset godina nakon što je na svetski slavnoj mts Dance Areni nastupio kao zvezda u usponu, Solomun je danas...

“Mediji su pisali da Bouvi izgleda jako zdravo, ali iza bine se srušio od iscrpljenosti”

Legendarni Dejvid Bouvi, koji je preminuo pre više od četiri godine, dugo je vremena skrivao svoju bolest...

KULTURA NA ČEKANJU (VOL. 3): ODLOŽENE SVE POZORIŠNE PREDSTAVE NA STADIONU TAŠMAJDAN

ČEKAMO NEKE BOLJE DANENA ŽALOST, i cela manifestacija Beogradska letnja scena gde je Skupština grada Beograda na...


Poklon vrhunskih umetnika u humanoj noći

Kolažni muzički program kao humanitarni koncert povodom 30 godina Konvencije o pravima deteta održan je sinoć u Sava centru pod pokroviteljstvom UNICEF-a, pred mnogobrojnom publikom pretežno roditelja i njihove dece. Ekskluzivnost ove večeri je bila što su specijalni gosti prvi put nastupali zajedno, naša dva najbolja violinista sa karijerom van Srbije – Stefan Milenković & Nemanja Radulović, uz dečji hor “Kolibri”. Višeminutne ovacije na kraju govore više od milion reči. Ili milijardu.
Pre tri decenije Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je spomenutu Konvenciju o pravima deteta, koja sadrži četiri ključna principa: nediskriminacija, najbolji interes deteta, opstanak i razvoj, kao i poštovanje mišljenja deteta.
UNICEF sav prihod od prodaje karata sa ovog koncerta usmerava na unapređenje programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Republici Srbiji. Sjajan potez.
Koncert se sastoji iz pet odvojenih celina – poglavlja, sa jednim kratkim prologom – devojčica Jelena Vasić izvodi pesmu “Bolji svet” autora Nikole Čuturila Čuture, od koga će na sceni biti izvedena većina numera sa muzičkog događaja. Upravo je Čutura svoj poslednji album “Sa radošću za Kolibri, veliku i malu decu” (PGP RTS, 2018)i stvarao u saradnji sa horom “Kolibri” i oni će uz dirigenta Ljiljanu Ranđelović izvesti njegova dela “Za život nov”, “Iznenađenje”, “Cirkus”, “Kad se buba, uvek je truba” “Magija”. Na samom albumu se nalazi 14 pesama koje su zapravo komponovane za potrebe dečjih TV serijala “Štimofonija” i “Nebojša čelik”. Najmlađi solisti iz velikog hora dece bili su u prvom delu David Božić i Iva Ranđelović.
Voditelji večeri bili su glumci Sofija Juričan i Bojan Perić, koji su profesionalno predstavili mnoga istraživanja i statistike o pravima deteta, sve u vezi UNICEF platforme unapređenja za bezbrižno detinjstvo i uspešno školovanje dece svuda na svetu.


Sledeća epizoda i novo poglavlje večeri je u znaku neprevaziđenog i uvek retko briljantnog umetnika – Stefana Milenkovića! Violinista je u pratnji sve aktivnijeg i traženijeg Kamernog orkestra “Muzikon” imao na programu pet kompozicija. Majstorski i tako jednostavno je Stefan prošetao kroz kratke numere “Zima” Antonija Vivaldija iz “Četiri godišnja doba”, a onda je u dahu svojim čarobnim rukama uplovio u “Leto” iz istog dela, ali ne i autora, ovde je to argentinski kompozitor tanga – Astor Pjacola (A. Piazzolla,1921-1992). Stefan naravno u ovim kratkim komadima apsolutno dominira, što je jasno od samog starta izvođenja kompozicije, ali to je tek uvertira za ono što sledi, znatno ozbiljnije i ambicioznije. Milenković voli snažnije izazove, i ovde je to pronašao u filmskoj muzici. Tri instrumentala velikog kompozitora John Williams-a iz remek dela Stivena Spilberga “Šindlerova lista” (Schindler’s List 1993) odvela su umetnika i “Muzikon” na putovanje u daleku prošlost i uspomenu na istinite događaje iz ovog ostvarenja. Trilogija kompozicija iz crno belog filma koji je osvojio sedam Oskara, i upravo jedan od njih bio je za originalnu muziku, podsetio je na trenutak na monumentalno i potresno delo u kojem su briljirali Liam Neeson, Ben Kingsley i posebno – Ralph Fiennes, sada već naš “zemljak”, sa srpskim pasošem i sa dva filma snimljena u Beogradu i okolini (“Koriolan”, “Bela vrana”). Stefan Milenković samo se prepustio “Šindlerovoj listi” i uspeo da dostigne svu tragičnost i stradanje opisanu u filmskom i muzičkom delu. Nakon svake od kompozicija dobio je ovacije i iskren aplauz od veoma zahvalne publike. Iako se od Stefana očekuje da nakon ovih pet kompozicija iz svog poglavlja učešća barem malo se obrati posetiocima, to ipak nije učinio, jer ovo nije njegov solo koncert, ovde je scenario drugačije postavljen.

Kolibri su ponovo na pozornici, na repertoaru su sedam kraćih kompozicija – “Kad bi meni dali jedan dan” (Brana Crnčević), “Uvek divan dan” (Dejan Cukić), još jedno Čuturino delo “Zvuci sela, zvuci grada”, “Kolibri bluz” (Antonije Pušić, odnosno Rambo Amadeus), “Sving bajka” (Marko Šelić – Marčelo) i “Planeta”.
Odmah nakon bogatog segmenta, na scenu izlazi vanserijski talenat na violini Nemanja Radulović koji redovno svake godine rasproda nekoliko uzastopnih koncerata na Kolarcu. U pratnji svog sastava Radulović na drugačiji, ležerniji način u pojavi i pristupu muziciranja na violini, virtuozno izvodi dve kompozicije. Prva je “Pesme koje me je majka naučila” iz ciklusa “Ciganske pesme” Antonjina Dvoržaka, da bi odmah prešao na novi izazov u vidu “Čardaša” Vitorija Montija. Uz šarmantan osmeh, vidljivu moć interpretacije u jednom dahu, Nemanja je izazvao ogromne aplauze u velikoj sali. Imao je odličnu podršku u damama Tijani i Kseniji Milošević na violini, Borisu Brezovcu i Aleksandri Kurilić na violi, Mileni Petrović na klaviru i Draganu Đorđeviću na violončelu. Obožavaoci ovog čuda od talenta mogu ga gledati 16. marta 2020, na velikoj sceni Kolarca. Samo, neka požure, karte planu za tren oka!

Za sam kraj, prvi put zajedno u istoj kompoziciji, Stefan & Nemanja sa Horom “Kolibri” majstorski i vrhunski profesionalno plivaju kroz Čuturinu numeru “Za život nov”, i time uspešno zaokružuju jednu lepšu stranu stvarnosti, humanu priču gde je fokus isključivo na deci i njihovim pravima. Dugotrajan i lekovit aplauz okupio je sve učesnike na jednom mestu, Stefan i Nemanja sa “Kolibrima”, da svi na prostranoj pozornici ostanu i podrže sva prava deteta. Cilj je realizovan, prihod od ulaznica ide za unapređenje predškolskog programa, i šta više poželeti od ove uspešne noći?
Zaista je divno videti u istom kadru, na istoj sceni, pozornici umetnosti i samog života dva tako velika i značajna umetnika, kako bez sujete i ljubomore ko je popularniji, mogu ljudski i kreativno da učestvuju zajedno u nečem tako humanom i lepom.

Od poznatih umetnika prisutni su bili naravno autor kompozicija Nikola Čuturilo Čutura, Dr Nele Karajlić, kao i mnogi drugi.

Izvor: Ivan Makragić – Redakcija

Fotografije: Fb UNICEF

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

David Gilmour objavio prvu novu pesmu u pet godina – “Yes, I Have Ghosts”

Ljubitelji muzike Davida Gilmoura ovih dana imaju osmeh na licu jer je njihov omiljeni gitarista objavio prvu...

SERGIO LOUNGE predstavlja “The Loungest”!

Sergio Lounge predstavlja novi studijski album "The Loungest", koji objavljuje u saradnji sa Pop Depresijom i Kišobranom. Album je dostupan za slušanje...

Tom Morello (RATM) okomio se na policijsku brutalnost i rasizam u pesmi “Stand Up”

Gitarista i jedan od osnivača benda Rage Against the Machine, Tom Morello, u vremenima kad je ovaj bend odložio svoju reunion turneju...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!