Stefan Milenković i Simfonijski orkestar RTS-a 23. decembra u Kolarčevoj zadužbini

Virtuoz na violini ponovo u Beogradu na sceni koja neguje klasičnu muziku

0
Reklama



Virtuoz na violini ponovo u Beogradu na sceni koja neguje klasičnu muziku

Jedan od vodećih violinista današnjice Stefan Milenković, održaće koncert uz Simfonijski orkestar RTS-a 23. decembra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.


Čuveni umetnik na violini će kao solista predstaviti jedan od najzahtevnijih i najlepših koncerata za ovaj instrument, jedinstvenom delu u opusu ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog pod nazivom “Koncert za violinu i orkestar”.

Pored ove kompozicije, biće izvedena u „Simfonija br. 3” čuvenog Kamija Sen-Sansa, poznata i kao „Orguljska simfonija”, u čijem će izvođenju nastupiti i orguljaš Zoltan Borbelj.
Ovo delo smatra se istorijskim ostvarenjem u opusu ovog francuskog stvaraoca, koji je na jedinstveni način sublimirao zvučnost orgulja, poznatih kao „kraljica instrumenata“, i simfonijskog tkiva velikog orkestarskog ansambla.

Predstojećim spektaklom dirigovaće Bojan Suđić, jedan od najtraženijih umetnika na ovim prostorima, koji radi izuzetno velike projekte i ansamble.

Simfonijski orkestar RTS, danas je moderni bend, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS, i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike.

Njihov repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertna i vokalno-instrumentalna dela domaće i inostrane kulturne baštine, kao i muziku popularnih žanrova.

Aktivno je orkestar prisutan na koncertnim salama i halama, festivalima, u medijima i u okviru značajnih društvenih događaja, gde se pozicionirao kao prestižni izvođački aparat spreman za najviše umetničke domete.


STEFAN MILENKOIVIĆ Korzo foto – NSEPK V. Veličković



Violinista Stefan Milenković je umetnik svetske karijere, nastupao je na svim važnijim svetskim pozornicama sa vodećim orkestarskim ansamblima i dirigentima i do skoro je živeo u Americi.

Još kao dete pokazao je izuzetan talenat violinskog virtuoza, koji ga je uz mnoge važne pedagoge, doveo do pravog majstorstva.
Ovaj svestrani muzički umetnik oprobao se i u drugim žanrovima, pokazujući time da vrhunska umetnost nema granica.


Tokom ove godine imao je koncerte po Evropi, a u Srbiji – u okviru festivala “Kaleidoskop kulture” sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom u Novom Sadu, na Korzou pred barem 20 000 ljudi, onda sa kamernim orkestrom “Muzikon” u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu, na festivalima u Pančevu i Banja Luci, a držao je i prvi put Master klas od dve nedelje u Čačku za odabrane mlade talente violine iz celog sveta.

Bio je u plan da u Beogradu održi solo koncert na Velikoj sceni Kolarca 31. avgusta na zatvaranju festivala “Art Link”, ali je taj nastup ipak otkazan.


Na Svetski dan muzike 22. juna 2022. Stefan će imati duetski koncert sa dr Neletom Karajlićem na stadionu Tašmajdan.





Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here