Stefan Milenković i orkestar “Muzikon” 16. maja u Botaničkoj bašti

Virtuoz na violini još sa 10 godina nastupao pred Reganom i Gorbačovom

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Virtuoz na violini još sa 10 godina nastupao pred Reganom i Gorbačovom


Proslavljeni srpski violinista Stefan Milenković imaće svoj prvi koncert uživo pred publikom od kada se vratio iz Amerike u Srbiju tokom pandemije 2020. godine, i nastupiće sa poznatim kamernim orkestrom “Muzikon” 16. maja u atraktivnoj Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu.

  Na koncertu pod nazivom “Čajanka” publika će imati priliku da uživa u zanimljivom programu – “Serenada za gudače” Petra Iliča Čajkovskog i “Godišnja doba” Astora Pjacole.

Sam koncert će biti organizovan u skladu sa svim epidemiološkim merama, tako da je broj karata ograničen, mesta neće biti numerisana, ali se auditorijumu preporučuje raniji dolazak, u najlepšu prirodnu oazu Beograda, kako najavljuju organizatori.

  Kamerni orkestar Muzikon sa “Čajankom” otvara svoju četvrtu koncertnu sezonu “Coinflip” koja prema konceptu predstavlja spoj tradicionalnog i savremenog, nekonvencionalnog izvođenja dela klasične muzike.

Kroz programe, aranžmane i lokacije, Muzikon će predstaviti koncerte koji čine “dve strane novčića”, ideje o izvođenju klasične muzike u 21. veku. 


Neki od koncerata su u klasičnoj formi sa fokusom na usavršavanje izvođenja i saradnji sa gostujućim solistima – vrhunskim stručnjacima iz branše, dok su ostali koncerti eksperimentalni u pogledu žanra kompozicija i pružaju publici novu perspektivu iz koje posmatraju klasičnu muziku.

Violinista Stefan Milenković je poznat u celom svetu zbog svojih izuzetnih umetničkih sposobnosti, ali i zbog životne posvećenosti humanitarizmu.
  Postao je poznat kada je sa svojih deset godina bio pozvan da nastupi pred bivšim predsednikom SAD-a Ronaldom Reganom, u Beloj kući, na božićnom šou programu.
Posle ovog nastupa, usledio je poziv bivšeg predsednika Rusije, Mihaila Gorbačova, a čak je nastupao dva puta pred Papom Jovanom Pavlom II.

 Međunarodna karijera mu je veoma bogata i uključuje saradnju i nastupe sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Helsinškom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, orkestrom Radio Francuske, orkestrom Boljšoj teatra, Nacionalnim orkestrom Belgije, kamernim orkestrima Orfeus i Aspen, simfonijskim orkestrom Indijanopolisa, Meskom državnom simfonijom, simfonijskim orkestrom države Sao Paolo u Brazilu, kao i simfonijskim orkestrima Melburna i Kvinslenda u Australiji.

Sarađivao je sa svetski značajnim dirigentima – Loren Mazel, Danijel Oren, Vladimir Fedosejev, Lu Jia, Lior Sambadal i En Sao.
  Pre skoro dve decenije, tačnije 2002. godine proglašen je za “umetnika 20. veka” u Beogradu.
Stefan Milenković je svoju karijeru započeo veoma mlad, nastupajući sa svojim prvim orkestrom kada je imao svega pet godina, a već sa sedam leta osvojio je prvu nagradu na međunarodnom violinskom takmičenju “Jaroslav Kozian”.

  Taj neverovatan i neočekivan uspeh mu je doneo pozive za nastupe u više od 30 zemalja.
  Iako je imao tek 16 godina, već tada je odsvirao svo jubilarni 1.000 koncert u meksičkom gradu Montereju.

 Od te godine postao je pobednik ili finalista na violinskim takmičenjima u Indijanopolisu (SAD), takmičenju Kraljice Elizabete (Belgija), u Hanoveru (Nemačka), takmičenjima “Tibor Varga” (Švajcarska), “Rudolfo Lipicer” (Italija), “Paganini” (Italija).

  Nedavno je nastupio kao gost beogradskoj rok grupi “Van Gogh” na snimanju nove muzičke emisije “Studio” na RTS 1, gde je na violini izveo u tandemu sa tim sastavom njihove poznate hitove.

   Tokom jula će održati master klas u trajanju od dve nedelje za sve talentovane mlade naraštaje u Čačku.

   Redovno u prestonici nastupa svake godine na sceni Velike dvorane Kolarčeve zadužbine, i nastupi su mu naravno uvek rasprodati, a pauza je nastala tek sada usled pandemije.

  Pamte se i njegovi duetski nastupi sa velikim muzičarima, kao što je makedonski gitarista i pevač Vlatko Stefanovski – tri rasprodata koncerta u Sava centru (2010), kao i sa lautistom Edinom Karamazovim iz BiH, nekoliko puta na Kolarcu.  - Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket