Stefan Milenković i Dr Nele Karajlić održali sinoć (21.06.) pravi spektakl koncert na stadionu Tašmajdan

Uspešan eksperiment rokenrola i klasike oduševio najiskrenije fanove oba muzičara

0
Reklama


Uspešan eksperiment rokenrola i klasike oduševio najiskrenije fanove oba muzičaraBEOGRAD, 22. jun (Tanjug) – Svetski i srpski virtuoz na violini Stefan Milenković i čuveni rok muzičar Dr Nele Karajlić sinoć (21.06.) su održali koncert od puna dva sata pod nazivom “Rock El Clasico” kao pravi muzički vizuelni spektakl na stadionu Tašmajdan.

Datum 21. jun predstavlja Svetski dan muzike i slavi se širom planete, a i u Srbiji je sionoć bila veoma bogata muzička ponuda muzičkih dešavanja.

Stefan Milenković ove noći premijerno se našao i u ulozi pevača na veliku radost auditorijuma. 

Neposredno pred početak koncerta, dva muzičara su imala susret sa medijima gde su istakli da imaju pozitivnu tremu uoči nastupa.foto: LIVE PRODUCTION„Prestao sam se baviti muzikom kad sam shvatio da više nemam tremu. Zato sam sada gotovo umro od uzbudjenja“, u svom duhovitom maniru je istakao Karajlić, nekada lider i pevač sarajevske rok grupe „Zabranjeno pušenje“, čije je pravo ime Nenad Janković.

On je podsetio da su njegovi koncerti ranije bili na Stadionu Tašmajdan, kao prethodni 2018. kada se vratio muzici nakon pauze od 10 godina usled zdravstvenih problema, tako da mu je sam prostor blizak.

Karajlić je naglasio da je na ideju za ovaj projekat o spajanju klasične i rok muzike došao zajedno sa Stefanom 2019. i da je tek sada nakon zatišja pandemije korona virusa moglo da se udje u realizaciju.

Stefan Milenković je otkrio da su već izvodili ovaj koncert u manjem obimu u intimnijim salama kao neka vrsta „tizera“, za prijatelje kojih ima jako puno i ove noći i da nastup biti u pravom svetlu.Koncert je započet uvodom koji su izveli violinista Milenković i gitarista Ivan Zoranović Kiza da bi prešli na opus „Zabranjenog pušenja“ – prva numera „Fikreta (U lošoj formi sam)“ u spajanju sa nemačkim baroknim kompozitorom Johanom Pahelbelom, za koga Nele smatra da ima jasne konekcije sa rokenrolom.


„Hvala vam publiko, hvala veliko. Nisam imao toliko stroge roditelje čim su mi dali da se bavim muzikom, i da ovoliko skačem po bini. Ali moja majka je oduvek želela da ja sviram klasičnu muziku kao gospodin. I, evo me sada ovde, nakon 40 godina i kusur na sceni, našao sam svog prijatelja Stefana da počnem klasiku“, objasnio je Karajlić i krenuo dalje energično u repertoar sa velikim hitom „Gile šampion“ u efektnom i maštovitom spajanju sa Petrom IljičemČajkovskim.

Stefanu su podršku dali članovi njegove Gudačke reprezentacije mladih, a uz Neleta je nastupio njegov bend “Osiromašeni uranijum”.Milenković je imao sledeći nastup bez Neleta, kada je uz svoj sastav eksplozivno odsvirao „Madjarsku rapsodiju“ Franca Lista na apsolutno oduševljenje publike na ispunjenom stadionu.

Tako je Stefan imao svoje nastupe da se istakne u prvi plan uz svoje mlade gudače uglavnom dame i svirao je malo i Johana Sebastijana Baha, kao i slavnog argentinskog tango kompozitora Astora Pjacolu „Leto“ iz „Četiri godišnja doba“, dok je Nele predahnuo barem na tren.


Tokom sviranja srpskog i svetskog virtuoza na violini, na video bimu kao slajd show nizale su se Stefanove fotografije od malih nogu kad je bio čudo od deteta do savremenog trenutka kada je on dobio dete kao ponosni otac.

“Znate li da nas dvojicu deli samo osam dana od prvog nastupa koji smo imali u životu? Stefan je pre mene svirao 3. aprila 1980, a ja 11. aprila. Samo što je on imao tri, a ja 18 godina!”, otkrio je Nele i ovu pojedinost i onda je trčao po sceni kao Mik Džeger, kojeg je u ranijim fazama karijere dosta imitirao na binama, i prilično se trošio kao u najmladjim danima.


Foto: LIVE PRODUCTION
Karajlić je duhovito naredni eksperiment nazvao „Frankenštajn„, jer su ukrstili ruskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča sa numerom „Devil in the Bussiness Class“ iz perioda kad je bio pevač benda uz slavnog filmskog reditelja – „Emir Kusturica and No Smoking Orchestra“.

Kompozitorka Ana Krstajić je imala ulogu muzičkog prevodioca i zapravo je svojim aranžmanima spajala naizgled veoma nespojivo – klasiku i rokenrol, što se pokazalo kao zanimljiv i atraktivan eksperiment i ideja.

Ogromna euforija je nastala na antologijskoj numeri „Il’ si bos il’ si Hadžija kad je Karajlić lucidno ušetao u sred publike, i uživao sa fanovima, a onda pozvao decu iz prvih redova da se popnu na binu sa njim i da zajedno otpevaju refren. Bio je neumoran, prepun energije i sa motorom koji se nikada ne gasi.

Foto: LIVE PRODUCTION
Posvetio se Nele deci više puta tokom ove eruptivne oći, kada je sa dva dečaka pevao „Pit bul terijer“ (spoj sa klasičnim norveškim umetnikom Edvardom Krigom) što je bio veoma dirljiv deo koncerta, na koji je publika najviše aplaudirala.

Pesma „Zvijezda nad Balkanom“ bila je pravi miks sa Antonijem Vivaldijem, i publika je brzo prihvatila taj koncept rokenrola u sudaru sa klasikom, posebno kad je on rekao da je opšte poznato da je Vivaldi zapravo “preteča rokenrola”.

Stefan Milenković je apsolutno briljirao kada se prvi put javnosti predstavio i kao pevač sa kaubojskim šesirom i violinista u isto vreme na američkoj folk kantri numeri „The Devil Goes Down to Georgia“ (1979) Čarlija Danielsa, u koktelu sa Neletovim izvodjenjem pesme „Ibro dirka“ (Zabranjeno pušenje). Zaista je Stefan tada postao nešto nevidjeno i neopevano, kada se dohvatio mikrofona i pokazao da zaista sve ume, te je Nele rekao – pohvalio mladjeg kolegu da može da peva na svim mogućim američkim svadbama.

Foto: LIVE PRODUCTION
Istina, Milenkoviću nije ovo bio prvi izlet u rokenrol, jer je pre 12 godina imao tri rasprodata koncerta u Sava centru sa Vlatkom Stefanovskim, briljantnim makedonskim džez rok etno gitaristom, a takodje je gostovao rok grupi Van Gogh u muzičkoj emisiji “Studio” (RTS 1) i nastupao je na Guitar Art festu pre 10-ak godina sa bosanskim lautistom Edinom Karamazovim.

Ipak, prvi put mu je da svira na ovako ogromnoj pozornici, jer stadion prima oko 12 000 ljudi, a navikli smo da Stefana gledamo u intimnijim prostorima kao Kolarac i prvi put prošle godine – Botanička bašta.
Nele, za razliku od njega, prvi put se suočava sa klasičnom muzikom u svom repertoaru.

Iz perioda grupe sa Kusturicom, osim “Pit bul terijera” (iz filma “Crna mačka beli mačor”) Nele se vratio još sa rok folk naslovom „Unza Unza Time“ kao spoj sa kompozitorom Rimskim Korsakovim.

Foto: LIVE PRODUCTIONZa sam kraj dvčasovnog spektakla Stefan i Nele su trjumfovali sa kompozicijama „Tri ratna havera“ kao adaptacija prema romanu “Tri ratna druga” Erika Marije Remarka, kako je naveo Nele, što je bio zapravo neobičan miks sa Ludvigom van Betovenom i „Ženi nam se Vukota“ – spoj sa Johanesom Bramsom, uz snažan bis – ponovo ultimativni hit „Il’ si bos il’ si Hadžija“ i legendarna „Balada o Pišonji i Žugi“, zaštitni znak „Zabranjenog pušenja“.

Pored koncerta na Tašmajdanu, Neleta i Stefana čeka dalje turneja po zemlji i regionu, i jedna od narednih stanica im je i festival u Kragujevcu – Arsenal fest, koji će trajati od 30. juna do 2. jula. 

Ovaj koncept spajanja klasike i rokenrola u intimnijem krugu prijatelja predstavili su u Narodnom pozorištu u Beogradu, ispred ckrve Svetog Marka kod Tašmajdana, kao i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) na svetskoj manifestaciji “Dubai Expo 2020”.

Foto: LIVE PRODUCTION
Osim Stefana i Neleta, u Beogradu su sinoć koncerte imali pijanistički tandem “LP Duo” (Sonja Lončar i Andrija Pavlović) i Simfonijski orkestar i Hor RTS na Kolarcu, Big Bend RTS sa nemačkim gostom džez muzičarem Nilsom Vogramom u Domu omladine.

Takodje, ovu noć samostalne koncerte za proslavu muzike imali su vrhunski gitaristi i kompozitori Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu, dok je medjunarodni sastav “Barcelona Gipsy Balkan Orchestra” svirao u Kragujevcu.

Dr Nele Karajlić trenutno snima drugu, tj. treću sezonu svoje nove TV serije “Složna braća – The Next Đeneration”, što je nastavak originalne “Složne braće” (1995).
Svestrani umetnik Nele, osim što je uspešan muzičar, takodje je i glumac, reditelj, književnik (“Fajront u Sarajevu”), televizijski scenarista.

Stefan Milenković se tokom pandemije vratio iz Amerike da definitivno nastavi život u Srbiji, konkretno je profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde je takodje i umetnički direktor Gradske koncertne dvorane.

Ivan Makragić

TANJUG – Music Pocket

default
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here