Stefan Milenković i Dr Nele Karajlić nastupiće 20. februara na Svetskoj izložbi “Expo 2020 Dubai”

„Gile Šampion“ u maniru Petra Iljiča Čajkovskog

0
Reklama


„Gile Šampion“ u maniru Petra Iljiča Čajkovskog

DUBAI, 18. februara – Muzičari Stefan Milenković i dr Nele Karajlić prirediće u nedelju, 20. februara u 16 časova svetsku premijeru poznatog projekta „Rock El Clasico“ na Svetskoj izložbi “Expo 2020 Dubai”, u najvećoj dvorani ove manifestacije – spektakularnoj Al Wasl Plazi.


Na predstojećem koncertu, publika iz celog sveta imaće priliku da čuje hitove iz bogatog opusa dr Neleta Karajlića i njegovog rok benda “Zabranjeno pušenje” u posebnim aranžmanima.


Tako su na repertoaru koncerta – „Gile Šampion“ u maniru Petra Iljiča Čajkovskog, sa kojim je ukomponovano “Labudovo jezero”, „Devil in the Business Class“ u kombinaciji sa Šostakovičem, „Mađarske igre“ Johana Bramsa, koje su spojene sa pesmom “Ženi nam se Vukota”, „Tri ratna havera“ sa „Petom simfonijom“Ludviga van Betovena, i mnoge druge.

Svetski poznat i priznat virtuoz na violini Stefan Milenković i Nele Karajlić, rok zvezda, udružili su svoje talente i višedecenijsko iskustvo stvarajući „Rock El Clasico“ kao zajednički projekat, što je odličan povod u okviru predstavljanja Srbije na Svetskoj izložbi “Expo 2020 Dubai”.


Dubai EXPO centralna gradjevina Al Wasl Plaza
Rock-El-Clasico-Stefan-Milenković-i-Nele-Karajlić-foto-Nebojša-BabićKako navode autori koncerta, sadržaj ove umetničke bajke je svojevrsna integracija muzičkih pravaca na različitim nivoima, kojom se uklanjaju zidovi između klasične i rok muzike.

Ovaj koncept donosi nova rešenja – dijalog nespojivog, a rezultat je autentično muzičko delo nastalo kao plod višegodišnjeg spajanja njihovih izuzetnih umetničkih pečata.

Nakon svetske premijere ovog jedinstvenog koncerta, “Rock El Classico” će imati svoju beogradsku premijeru na Svetski dan muzike, 21. juna 2022. na stadionu Tašmajdan.

Pre toga, samo odabrani su mogli da čuju uživo ovaj duo u Narodnom pozorištu u Beogradu, i na pozornici ispred crkve Svetog Marka, kao odlomak koncerta.

“U osnovi svega je spoj naših iskustava, znatiželje, svestranosti, pa i ludosti. Možda smo neobičan spoj, ali činjenica je da smo obojica netipični, svako u svom fahu”, navodi Stefan Milenković, inače ambasador nacionalne platforme “Srbija stvara” koja je podržala kreirenje ovog projekta.


Foto-Nebojša-Babić
“Prema Neletu i njegovom radu gajim veliko poštovanje i nekako smo odmah “kliknuli”. Ogromnu motivaciju dalo nam je saznanje da nemamo ograničenja u umetničko-kreativnom smislu. Muzički program će činiti sve ono što se nama dopada, kroz spoj naših izražaja i ličnosti na sceni”, objasnio je violinista Milenković, koji je protekle sezone veoma aktivan sa mnogim koncertima po Srbiji i svetu.

Nedavno je održao koncert u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) uz pratnju Vojvođanskog simfonijskog orkestra, gde je svirao i pijanista Kemal Gekić, a sa tim ansamblom je već nastupao takodje u Novom Sadu na otvorenom, prilikom festivala “Kaleidoskop kulture” na Korzou, leta 2021.
Takodje, često svira po Italiji i drugim evropskim zemljama, dok je održao zapažene koncerte u Beogradu (Botanička bašta uz Kamerni orkestar “Muzikon” i na Kolarcu uz Simfonijski orkestar RTS).

Milenković je i 15. februara na praznik Dan državnosti Srbije, imao nastup na “Expo 2020 Dubai” sa svojom Gudačkom reprezentacijom Srbije koju je predvodio kao njihov supervizor i pedagog.

Poznati balkanski rok muzičar dr Nele Karajlić ističe da je reč o inovativnom, ali i eksperimentalnom i veoma hrabrom muzičkom poduhvatu.

Ko god je poznavao Stefana i mene, ova avantura ga nije iznenadila. Svi moji prijatelji i kolege znaju da sam nemirnog duha i da me ne zadovoljava puko interpretiranje starih pesama. Čitav jedan deo moje karijere, bio je rezultat velikog eksperimenta”, otkrio je Karajlić, nekada pevač sastava “Zabranjeno pušenje” i “Emir Kusturica & No Smoking Orchestra”.

Prema rečima Neleta, čije je pravo ime Nenad Janković, ne postoji ništa što se ne može spojiti, promeniti, rasklopiti na sastavne delove i sklopiti na drugačiji način, i on smatra da ima veoma malo takvih dela, ili skoro da i ne postoje.

Muzika ima mnogo kombinacija, nijansi, različitih delova, mozaika, koji su u stvari isti, a sa njima se možete igrati bez ograničenja”, ističe Karajlić, aktuelan kao scenarista TV serije – sitkoma “Složna braća – The Next Đeneration”, kao nastavak antologijske mini serije iz 1995. godine.

Pokrovitelj koncerta i proslave Nacionalnog dana Srbije na Expo 2020 je kompanija Telekom Srbija.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here