Stefan Milenković apsolutno oduševio publiku u Botaničkoj bašti (nedelja, 30. maj 2021.)

Nadamo se da će ovakvih koncerata biti sve više u budućnosti, da pobedimo pandemiju

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoNadamo se da će ovakvih koncerata biti sve više u budućnosti, da pobedimo pandemiju


BEOGRAD, 30. maja (Tanjug) – Proslavljeni srpski violinista Stefan Milenković i orkestar “Muzikon” održali su u nedelju popodne veoma uspešan koncert “Čajanka” u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu pred velikim brojem publike i ličnosti iz javnog života.

Sam ambijent prelepe Botaničke bašte u centru prestonice uvek je bio prava atrakcija za sve ljubitelje prirode, biljnog sveta, posebno Japanskog vrta koji smiruje dušu svakog posetioca uz čarobnu vodu koja se sliva i uz most ka letnjikovcu.

Kada je Botanička bašta od nedavno krenula da otvara vrata za koncerte (manifestacija Wine Garden – Lena Kovačević, Marko Louis 2019), zaista je svaki muzički program predstavljao posebno zadovoljstvo kao jedan kompletan užitak pod otvorenim nebom, što se desilo i sa nastupom violiniste Milenkovića i sastava “Muzikon”.
Uvodni deo koncerta u najlepšoj oazi u Beogradu bila je kompozicija “Serenada za gudače” od Petra Iljiča Čajkovskog, bez Stefana, kroz četiri zanimljiva stava poput specifičnih poglavlja ili kraćih činova.

Publika je svakako uživala u Čajkovskom, mada je jasno bilo da sve vreme sa nestrpljenjem svi očekuju zvezdu večeri – maestra Milenkovića.

Neobična situacija se desila kada je u sred uvodnog nastupa jedan maleni dečak, jedva tri godine ako ima, izašao na binu i na milimetar od muzičara slušao kompozicije.
Publici nije bilo jasno šta se dešava i čije je dete u pitanju, a onda su uspeli iz organizacije da ga spuste sa pozornice i vrate među auditorijum.

Uvek duhoviti i šarmantni Milenković osetio je potrebu da objasni ovu nesvakidašnju okolnost, čim je izašao na binu.

“Da znate, dete koje je bilo ovde na bini, nije moje dete, ali jeste od našeg violiste”, razjasnio je misteriju virtuoz na početku svog nastupa i dodao da se dete izgubilo, i došlo na scenu do svog oca, jedinu osobu koju poznaje.Milenković je odveo publiku na izvanredno muzičko putovanje putem svojih čarobnih prstiju koji su jedinstvenim majstorijama predstavili božanstven svet argentinskog kompozitora Astora Pjacole (1921-1992) i njegovu višeslojnu kompoziciju “Četiri godišnja doba”.

Svet slavi 100 godina od rođenja Pjacole, kompozitora tanga, koji je taj popularan ples podigao na viši nivo zahvaljujući stvaranju stila “novi tango”, kroz elemente džeza i klasične muzike.

Ljubitelji klasike uživali su u jednom dahu od prvih tonova koje proizvodi violina Milenkovića pod nazivom “Giovanni Battista Guadagnini” iz 1783. godine.

Bilo je odmah kristalno jasno koliko se publika uželela koncerata, koji su zbog pandemije ili skroz zabranjeni ili svedeni na minimum, a posebno im je nedostajao sam Stefan Milenković.

Kroz četiri stava (“Verano”, “Invierno”, “Primavera” i “Otono”) umetnik violine je stvorio četiri posebna univerzuma ili paralelne dimenzije kojima je tako lako opčinio publiku u tom magičnom ambijentu Botaničke bašte.

Iako je odsvirao četiri veoma zahtevne jedinstvene zaokružene celine, koje se spajaju u jednu kompoziciju, publika je naravno želela još, nije pustila omiljenog muzičara da tek tako ode sa bine.

“Kakav dan, kakvo veče! Hvala vam, puno vam hvala!”, uzbuđen je bio Milenković nakon ogromnog aplauza koji ga je vratio na bis, gde je maestralno izveo temu iz čuvenog filma “Šindlerova lista” (1993) autora Džona Vilijamsa, inače remek delo reditelja Stivena Spilberga.

Ni ta kompozicija nije bila dovoljna publici da ga pusti da siđe, te je violinista bio pomalo zbunjen, što je dovelo do veoma simpatičnog lapsusa pred kraj koncerta.

“Iskreno, mi smo vam već odsvirali plan B”, reče Milenković, misleći na prethodnu temu.
Onda, umesto da kaže “Ako vi sada nastavite da pljeskate…”, on je omaškom izgovorio “Ako vi nastavite da “pljeskavite”, uz veliki smeh i aplauz podrške iz publike.

Zatim je išao sa šalom do kraja i rekao “Ako nastavite da “pljeskavice”, mi ćemo morati da sviramo “ćevapčiće”, što je bila dodatna serija smeha za taj šou program, za veoma raspoloženu publiku.

Milenković je na tom drugom bisu ponovio stav “Proleće” iz programa “Četiri godišnja doba” A. Pjacole i time zaokružio 80 minuta efektnog koncerta pred oduševljenom publikom.


Vaja Dujović
Milena Radulović
Vukašin Marković irie FM
Stefan Milenković nakon 30 godina trijumfalne međunarodne karijere, posebno u Americi, nastavio je život u Srbiji kao profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Umetnik je postao kreativni ambasador nacionalne platforme “Srbija stvara” pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i njegov angažman u kod nas biće u najvećoj meri vezan za Novi Sad, gde će osim profesure na Muzičkoj akademiji, biti i direktor Koncertne dvorane “Srpske Atine”.

Jedan od najtalentovanijih srpskih muzičara ikada, sa samo 16 godina već je dostigao svoj 1000. koncert u Montereju (Meksiko), a sa 10 leta je nastupao pred tadašnjim predsednikom SAD Ronaldom Reganom, u Beloj kući, ali i kod predsednika Rusije – Mihaila Gorbačova i dva puta pred Papom Jovanom Pavlom II.

Publika je iskreno uživala ove noći pod otvorenim nebom na koncertu naziva “Čajanka”, jer je program počeo u pet sati (17.00h), prema tradiciji Britanaca da uvek piju čaj u pet.

Od prisutnih zvanica zapažene su bile dame – glumice Milena Radulović i Vaja Dujović, kao i poznati muzičar Vukašin Marković, frontmen benda irie FM.

Isto veče koncert u Beogradu je imao i čuveni multiinstrumentalista Slobodan Trkulja u Kombank Dvorani, inače veoma dobar prijatelj Stefana Milenkovića, čak su i nastupali zajedno u duetu u nekoliko navrata.
Šteta je samo što violinista nije bio prisutan od samog početka koncerta, možda je mogao da se osmisli prikladan program na kome će on biti angažovan sve vreme, a ne nakon pola sata od starta.

Poslednji nastup u Beogradu je imao krajem 2019. godine u Sava centru na humanitarnom UNICEF koncertu, gde je imao duet sa takođe slavnim kolegom Nemanjom Radulovićem uz hor “Kolibri”.

Pre toga je uvek punio veliku salu Kolarca, nastupajući solo ili sa raznim orkestrima, ili u duetu sa lautistom Edinom Karamazovim, a bio je aktivan i na nastupima u Arilju, na festivalu ARLEMM.

Poslednji koncert u Srbiji je imao na dočeku Srpske Nove godine u Novom Sadu, 13. januara 2021, ali to beše koncert bez publike, koji se emitovao online, u direktnom prenosu.
Zato će polaznici njegovog kursa u Čačku moći da prate njegov master klas kroz dve nedelje intenzivnih časova u julu i moguće da će na kraju te pedagoške priče imati i koncert za sve.

Beograd će Stefana ponovo ugostiti 31. avgusta na Kolarcu u okviru festivala ArtLink.

Ostala je nada da će pandemija uskoro nestati i da će ovakvih muzičkih događaja kao u Botaničkoj bašti biti sve više kao nešto sasvim normalno.


Ivan Makragić – TANJUG – Music Pocket


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket