Šta inspiriše: Velibor Nikolić (Brigand)

podeli

popularno

Ana Ćurčin uoči koncerta u DOB-u: “Ovo će biti poseban događaj za sve nas!”

“Pre godinu dana smo upravo u Domu omladine Beograda predstavili poslednji album Differences i planirali brojne promotivne koncerte...

Zoran Paunović Pauna i Zabranjeno pušenje snimili spot za pjesmu “Balkan”

Uspješna suradnja legendarnog Pušenja i Zorana Paunovića Paune, koja je rezultirala zapaljivim hitom "Balkan", nastavljena je snimanjem...

IVAN IVAČKOVIĆ: ZA TAKO VELIKI BIZNIS KAKAV SU THE ROLLING STONES, MUZIKA NIJE DOVOLJNA

Povodom nove i dopunjene verzije knjige “Umetnost pobune”, o Stonsima iza kulisa i o muzičarima koji pišu...

Nastavljamo našu kolumnu pod nazivom Šta inspiriše. Ovoga puta naš sagovornik je Velibor Nikolić pevač, gitarista i frontmen sastava Brigand. Vodili smo veoma zanimljiv razgovor, a u nastavku možete da pročitate koje su to stvari inspiracija ovog paklenog alternativca.

Omiljeni bendovi?

Dosta puta sam govorio o bendovima koje sam ranije slušao i koji su me formirali, tako da ću sada da navedem svoje trenutne omiljene bendove. King Krule, Deafheaven, The Cramps, My Bloody Valentine, Jandek, Nine Inch Nails, Type 0 Negative, CKY i uvek nezaobilazni Swans i Sonic Youth. Šetam dosta žanrovski, ali primetio sam kod sebe da neovisno o žanru, više me privlači ponavljanje deonica nego progresiva.

Omiljeni albumi?

Ima tih koji se polako pokazuju večnim, poput Sonic Youth-ovog Sistera ili Loveless od My Bloody Valentine. Sada ponovo preslušavam diskografiju Alice In Chains i mislim da je Tripod veoma potcenjen album, na sličan način na koji je i Down On The Upside od Soundgarden, jer mislim da su se mejnstrim mediji u tom periodu malo umorili od grandža i okrenuli se zabavi. Već je preko 20 godina prošlo od tih albuma i i dalje su prokleto dobri. Ima tu nešto. Vreme uvek omogući da se voda mainsteam zabaljačkog mulja povuče i ostane ono što vredi, jer stenu je teže sprati vodom od govana, iako govno više smrdi i dalje se „čuje“.

Omiljeni filmovi?

Ono što stručniji od mene zovu „Novi Holivud“. Ti američki filmovi sedamdesetih, to mi je najbliže istini šta bi dobar film trebalo da bude. Da ne navodim klasike, mislim da je „King Of Marvin Gardens“ nepravedno zaboravljen film. Od ovih novijih dopao mi se „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“, na neki način duhovni nastavak „Farga“, koji je neverovatan film.

Omiljene knjige i pisci?

Posle tumaranja po najrazličitijoj literaturi, već mesec dana se baš dobro zabavljam čitajući vestern-palp romane o Doku Holideju. Na odmoru sam od težine, pa kad se odmorim, nazad u evropsku depresivu. Mada sam skloniji američkoj literaturi. Sinkler Luis mi je omiljeni pisac.

Omiljeni festivali?

Svaki na kome Brigand svira hahaha. Ovako, Sziget je najozbiljniji i najveći festival na kom sam bio u životu.

Omiljeno mesto u gradu?

U Pančevu, sam kej pošto volim reku i neka mesta pored reke gde nekad sednemo. Ne podnosim klubove, buka, smeškanje i urlanje nekome u uvo u dimu u pet ujutru su me inspirisali kada sam imao šesnaest godina. Ima i taj preogromni park, Narodna Bašta, koji je jedan od najboljih parkova u celoj Srbiji. Dosta lutam gradom i ima tih nekih kutaka koje malo ljudi zna, poput klupe kod Hrama Preobraženja Gospodnjeg tj. te „severne obale“ Tamiša. Što se Beograda tiče, u poslednje vreme ne izlazim iz „Jugošpeda“, gde spremamo nove pesme, a omiljeno mesto mi je kinoteka.

 

Omiljena destinacija za putovanje?

 

Pa bilo mi je super u Holandiji. Ko god hoće da oseti pravi multikulturalizam, a ne ove uvlakačke mantre koje se kod nas odvijaju samo iz interesa a nikad iz ljubavi prema drugome, neka poseti Amsterdam. Nisam naročito moralan tip te mi je taj grad legao. A ovako realno, svugde čoveku može da bude lepo u dobrom društvu. Volim da obilazim i Srbiju, iz nekog razloga smo najčešće išli na istok niz Dunav, do Lepenskog Vira. Ima nečeg suštinski arhaičnog i paganskog u istočnoj Srbiji, nekog totalnog bola u dupetu za aktuelnosti i to mi se posebno dopada tamo.

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Robbie Williams ne dozvoljava da korona ove godine otme Božić

Muzičar peva nešto drugačiju pesmu ovoga Božića - novi hit singl “Can't Stop Christmas” - sanke Deda...

Marčelov poklon vernoj publici

„Iako mračna i teška stvar, ’Sveti bes’ oduvek je spadao u one publici najdraže”, kaže Marko Šelić Marčelo o novom izdanju pesme koja...

Koncert Pjevačke družine Svetlane Spajić i Bokana Stankovića: Online jedinstveno iskustvo

Online koncert dvoje eminentnih srpskih muzičara, Svetlane Spajić i Bokana Stankovića, na lokalitetu Đavolje Varoši biće emitovan u četvrtak, 17. decembra u 20...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!