Šta inspiriše: Srđan Branković (Alogia)

0
Reklama

Mogu slobodno reći da sam u vremenu kada je do mene nekako dolutao album ,,Priče o vremenu,, već jako dobro bio upoznat sa domaćom scenom. Ipak ono što mi je doneo ovaj album mogu slobodno reći da nije ni jedan iz domaće produkcije sve do danas. Muzika i reči su toliko slikovite da mogu videti peščane dine, rane srednjovekovne ratnike i večnost koju ova muzika svakako zaslužuje. S obzirom na to, ne mogu vam opisati koliko sam počastvovan što sam razgovarao sa Srđanom Brankovićem. Vama preporučujem da bacite uho na Alogiu i da pročitate šta je Srđan imao da kaže.

 

Omiljeni bendovi?

Moji koreni su Maiden i Dream Theater, ali se to vremenom razgranalo na mnogo različitih pravaca. Od Abbe i Engelberta Humperdincka do Chuck Schildiner-a.

 

Omiljeni albumi?

1. Dream theater – Images and words
Prekretnica u istoriji heavy metal muzike. Prvi progressive metal album koji je napravio boom i ostao još uvek najbolji u tom žanru. Prvi put kada sam ga preslušao, bio sam zbunjen. Znao sam da to nije ono što sam navikao da čujem u “heavy metal” muzici, ali je bilo jasno da mi se neverovatno sviđa, na neki drugačiji, prefinjen način. Album koji je inspirisao nastanak čitave “prog metal” scene. I, naravno, možda prvi PRAVI dreamteam bend, sastavljen od nesvakidašnje dobrih i stilski prepoznatljivih muzičara, koji su harmonijski izuzetno unapredili ovaj pravac.
2. Iron Maiden – Somewhere in time
Meni najdraži njihov album. “Wasted years” smatram za jednu od najmagičnijih Maiden pesama, pravi primer da je metal inteligentna i emotivna muzika, sa sjanim tekstom, pevanjem, melodijama… Svaki put kada čujem uvodnu melodiju za “Caught somewhere in time” osetim neku pozitivnu tremu, svecanu energiju – kao da sam u “Heavy metal crkvi”. I svaki put se setim gde pripadam i šta volim jos od ranog detinjstva.

 

Omiljeni filmovi?

Obožavam Woody Allen-a. Većina njegovih filmova su mi fantastični, kao i način na koji obradjuje tragediju umetnosti i muško-ženske odnose. U proteklim godinama veoma često gledam i serije, nedavno sam pogledao epizodu koja me je zaista oduševila. “San Junipero“ iz serijala “Black mirror”.

 

Omiljene knjige?

U proteklim godinama veoma malo čitam. Veliki deo dana mi prodje u studiju, tako da se trudim da slobodno vreme provedem negde napolju. Ili treniram. Ili sam na internetu. Dok sam bio mladji, znao sam da danima budem potpuno utopljen u boje i atmosferu knjige koju čitam, da poistovetim svoju realnost sa fikcijom pisca. Bili su to mahom pisci koji su u skladu sa maštom jednom heavy metalca – Tolkin, Clive Burker, Paulo Koeljo…

 

Omiljeno mesto u gradu?

Omiljeno mesto je možda baš moj studio, u kojem možda najvise volim da provodim vreme sa ljudima koji mi prijaju i lepo se uklapaju u moj mali svet.

 

Omiljena destinacija?

Dopao mi se Rim. I Sitonija.

 

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here