Šta inspiriše: Seven mouldy figs

0
Reklama

Omiljeni bendovi?

Laura (bass): Hmm. Nekako sam izašla iz faze idolopoklonstva samo jednom bendu ili jednom žanru, tako da mi omiljeni bend ili izvođač postaje onaj koji trenutno najbolje odgovara mom mood-swingu. Jefferson Airplane, Warpaint, Depeche Mode, Kočani Orkestar, Marvin Gaye, Led Zeppelin, Erik Satie, Talking Heads, itd.

Laura (bubanj): Teško je reći. Ovisi o raspoloženju, periodu u životu. Ponekad neke od omiljenih bendova ne slušam čitavih godinu dana jer eto, nije vrijeme za njih. Lakše mi je po žanrovima. Tu bih izdvojila stari rock iz šezdesetih i sedamdesetih (zapravo i dobar dio osamdesetih, pogotovo na ex-yu prostoru; u bendu u zadnje vrijeme dosta prašimo po Bijelom Dugmetu faza Bebek, hehe), psihodeliju kao takvu, a s druge strane i post-punk te stariji synth-pop kao neke od omiljenih. Pomalo i grunge. S tim da mi je u zadnje vrijeme i jazz počeo privlačiti pažnju. To je valjda taj proces sazrijevanja.

Lucija: Slušam stvarno dosta toga. Od rocka, motown-a, čudnih i egzotičnih instrumenata dalekog ili bližeg istoka, pa do elektronike i hip-hopa. Teško je izdvojit najdraže jer bi to bila jedna velika lista. Al eto u zadnje vrijeme sam na Curtisu Mayfieldu i Marvinu Gaye-u. Ostali popis neki drugi put! 🙂

Omiljeni albumi?

Laura (bass): Na žalost, nikad nisam bila vjerna konstantnom preslušavanju jednog albuma (grozno, znam). Nego bih preslušala cijeli opus nekog benda ili izvođača i napravila si svoju playlistu. Kad sam počela slušati glazbu već se moglo na veliko ilegalno skidati pjesmu po pjesmu, pa me to očito krivo usmjerilo.

Laura (bubanj): Trenutno najviše vrtim Odbranu i poslednje dane od Idola za koji smatram da je izvanredan album, možda najbolje dostignuće te ere na našim prostorima, ali kao i Laura bass, zapravo jako rijetko slušam album kao album, uvijek zapnem za nekolicinu pjesama koje onda vrtim. Dosta neuko i konzumeristički, ali šta se može. Eventualno mi na pamet pada još od novijih i domaćih Time of great depression od Bebè na Volè.

Lucija: Zeppelin I do IV (iako i one kasnije obožavam, al’ eto da se ograničim), Pink Floyd Dark Side of the Moon i od tog starog recimo Doors The Doors. S naših prostora mi je S’ vetrom uz lice od EKV-a fkt masterpis, kak’ bi se reklo. Hmhm, e da, i bilo koji album od Djivana Gasparyana.

Omiljeni filmovi?

Laura (bass): Nema ništa gore nego ne naći dobar film kada ti se film gleda. Nastavljam u revijalnom tonu, više sam pobornik serija nego filmova. Odgovara mi sporo i temeljito uvlačenje u priču, tako da ću navest’ omiljene mi serije. Neizostavan GOT, Peaky Blinders, Taboo, The Wire, Vikings, Handmaid’s Tale… To je to što se mogu sjetiti iz bliže prošlosti da sam gledala.

Laura (bubanj): Nisam filmofil jer mi je malo koji film dobar. Kao i s glazbom, nisam ljubitelj novih filmova, doslovno su mi negledljivi. Loša gluma, efekti radi efekata samih, prekratki kadrovi, previše dijaloga, premalo prostora za razmišljanje. Više sam fan starih dalekoistočnih filmova te režisera poput Tarkovskog i Kubricka koji znaju stvoriti atmosfericu. Ono da imaš potrebu kasnije gledati i iščitavati analize, a opet zadržati i svoj prvotni utisak nad pogledanim, doduše vjerojatno uz slijeganje ramenima jer si posve fulao pravi smisao.

Lucija: Pošto nisam od filmova, a moram nešto napisat, samo ću reć’ ‘K’o to tamo peva’ 😀

Omiljene knjige i pisci?

Laura (bass): Knjige i ja nikad nismo išle u paru.

Laura (bubanj): Hmm, Hesse, Huxley, Orvell, Mishima, Marinković, ima ih dosta ovako za ozbiljno štivo. A od gulit pleasurea koji sežu iz djetinjstva te i dalje ne puštaju, tu su naravno krimići A. Christie i A. C. Doylea, te neprežaljeni Harry Potter.

Lucija: Dante, Kinsey, Hesse, Thomas, Frost, ima toga.

Omiljeni festivali?

Laura (bass): Najviše u dobrom sjećanju mi je ostao Tam Tam.

Laura (bubanj): Zapravo i nemam baš iskustva s festivalima. Imamo tu u Zagrebu jedan poveći, ali se on razvodnjava iz godine u godinu, a možda meni samo počinju smetati senzacije i gužve. Nekoliko puta smo svirale na manjim, pomalo diy festivalima i trenutno bih rekla da mi takva mjesta više odgovaraju. Jednako kao i manji filmski festivali gdje ne dolaze padobranci već istinski uživljenici u ono što se nalazi na platnu pa je gušt osjetiti tu energiju.

Lucija: Nisam neka od festivala, al’ bih voljela otić’ na Burning Man-a jer eto Burning Man. Više preferiram solo kampiranje i pivu po izboru 🙂

Omiljeno mesto u gradu?

Laura (bass): Ovisi s kim si, haha. Ili dom ili kafana.

Laura (bubanj): Isto ovisi o raspoloženju. Za otići među ljude, u ovo ljetno vrijeme, svakako bih izdvojila ljetne vrtove za popiti piće s ekipom. Za izlazak nešto malo prljavije i distorziranije poput Močvare. A za solo ili trenutke udvoje dost’ su dobre klupice uz savski nasip, hehe.

Lucija: Od kafića Gajba, Velvet i bilo što s terasom dalje od ceste. U prirodi, Sljeme i bilo koji park gdje nema ljudi.

Omiljena destinacija za putovanje?

Laura (bass): Bilo gdje. Najviše volim da su sama putovanja brza, i da ne traju dugo u nekom neudobnom položaju. Za sad najrealnije destinacije su sve po Europi. Ima zanimljivih naroda koje valja upoznati.

Laura (bubanj): Kako zbog svirki uz pojam putovanje uglavnom vežem putovanje na iste, dosta mi je teško trenutno zamisliti da negdje otputujem i odmorim se. To bi vjerojatno bio Japan, mada sam gotovo sigurna da ću i tamo završiti upravo zbog bendova, kad poludim i krenem bukirat tamošnje gradove.
A ovako općenito, vezano uz tip destinacija za putovanje, samo nek’ je što više prirode u pitanju, ja zadovoljna.

Lucija: Bilo gdje samo da se svira.

https://youtu.be/Zlqj_YnnW-E

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here